Przepis na zupę, podobnie jak poprzedni na rybę z Wysp greckich, jest autorstwa mojej znajomej Dimitry, Greczynki, która od lat
mieszka i pracuje w Szkocji.
Zupę tę przygotowuje się w jej domu, gdy kogoś dopadnie okropne
przeziębienie, czy też przyplącze się inne choróbsko.
Z pewnością zastanawiacie się, dlaczego w tak upalne dni
serwuje wam przepis na danie dla osób zmagających się z infekcją?
W Szkocji o upalnym lecie można zapomnieć, a o ciepłym, w
tym roku jedynie pomarzyć. Deszcz, wiatr i temperatura 16 stopni - to moja codzienność.
Taka pogoda niestety sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom i ułatwia ‘grasowanie’
wirusom.
Przez ostatnie dwa lata udało mi się skutecznie obronić prze covidem, niestety wirus, który tej wiosny ‘dziesiątkował’ Morey i mnie również dopadł i co gorsza nie chciał odpuścić przez niemal sześć tygodni! Dopiero od tygodnia powoli wracam do życia i staram się nadrobić wszelkie zaległości, w tym te ze wpisami na moich blogach.
Jak już wspomniałam pogoda w Szkocji, u zarania wiosny,
niestety sprzyjała wszelkim infekcją. Lato w tym roku również nie zapowiada się
najlepiej. Temperatura w najcieplejszych dniach z pewnością osiągnie max 21
stopni.
Co innego pogoda w Grecji; można by rzec, że Lato i
Grecja to brzmi niemal jak synonim. Jednak i w tym kraju, o każdej porze roku przyplątują
się choróbska.
W takich przypadkach, chorym czy też rekonwalescentom,
nasze mamy serwują rosołek, a grecka μαμά przygotowuje Αυγολέμονο.
Składniki:
- kilka średnich marchewek
- pęczek młodej cebulki
- 3 łodyżki selera naciowego
- ¾ szklanki ryżu
- kilka łyżek dobrej oliwy
- 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
- 250 do 300 g mięsa z kurczaka- (możecie użyć mięsa z pieczonego
kurczaka, które zostało wam z poprzedniego obiadu. Ja ugotowałam około 300 g mięsa
z podudzi z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się mięso z piersi z kurczaka)
-2 jajka
-sok z dwóch cytryn
- ½ pęczka pietruszki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania mięsa z kurczaka. Mięso z
podudzi wkładam do garnka wraz z kilkoma gałązkami tymianku, zalewam zimną wodą
i dodaje szczyptę soli.
Gotuję na średnim ogniu około 25 minut. Po ugotowaniu przekładam
na talerz, czekam aż ostygnie i dziele na cząstki, usuwając resztki skóry i
drobne chrząstki.
Do garnka wlewam kilka łyżek dobrej jakości oliwy (najlepiej
greckiej -😊)
Wrzucam posiekane warzywa- cząstki selera naciowego, pokrojoną
w talarki marchewkę i posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem. Mieszam i smażę około
2 minut.
Po tym czasie do garnka wlewam około 1i ½ litra bulionu warzywnego, zmieszanego z wodą, w której gotował się kurczak. Przelałam ją przez drobne sitko i pozbawiłam wszelkich ‘zanieczyszczeń’ powstałych w trakcie gotowania mięsa. Dodanie takiego wywaru pozostawiam waszemu uznaniu.
Gotuje około 2 minut i wrzucam dobrze opłukany i odsączony
ryż basmati. To mój wybór. Wystarczy, że użyjecie zwykłego ryżu. Dodaje sól i świeżo
zmielony pieprz do smaku.
Gotuje zupę około 15 minut, po czym wrzucam mięso z kurczaka i wlewam świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn, mieszam.
Do miseczki wbijam 2 jajka i dokładnie je rozbijam. Do jajek wlewam dwie chochle gotującej się zupy, tak aby je zahartować. Dokładnie mieszam i wlewam mieszankę do zupy.
Po jej wlaniu mieszam i ściągam niezwłocznie garnek z ognia.
Pozostaje mi jedynie zupę doprawić drobno posiekaną pietruszką i zaserwować.
Zupa cudownie pachnie i smakuje cytryną, jest naprawdę gęsta
i pożywna.
Καλή όρεξη!
PS
W Internecie znalazłam kilka wersji przepisu na tę Grecką
zupę. Wiele z nich zapowiadało się obiecująco, ale przepis Dymitry jest
zdecydowanie najprostszy.
Smak zupy mile mnie zaskoczył. Trochę bałam się tego
ostatniego dodatku- świeżych jajek. Kiedyś jadłam podobną zupę z jajkami, włoską
z dodatkiem drobnego makaronu orzo, który kształtem przypomina ryż, i nieszczególnie
mi smakowała. Myślę jednak, że to nie jajka zadecydowały o jej ostatecznym
smaku.
Postaram się te włoską zupę odczarować (dla mnie i dla was). Musze jedynie skontaktować się z Lorą, znajomą Włoszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz