O mojej miłości do wędzonego (i nie tylko) łososia, nikogo kto śledzi mój blog, nie musze zapewniać. Wielokrotnie już przedstawiałam przepisy na dania jak i przystawki z jego udziałem. Jak zapewne wiecie, Szkocja to królestwo tej ryby. Wędzony szkocki łosoś znany jest na całym świecie. Musze przyznać, że w tym uwielbieniu nie ma ni grama przesady. Tutejszy łosoś jest naprawdę smaczny.
Dzisiejsza przystawka w wyglądzie przypomina tą, którą kilka
tygodni temu przedstawiłam w poście: Naleśnikoweroladki z wędzonym łososiem i białym kremowym serkiem.
Łososia i biały kremowy serek zrolowałam wtedy z
naleśnikami o pięknym zielonym kolorze, który zawdzięczają szpinakowi. Przepis
na tę przystawkę znajdziecie pod tym linkiem.
Dzisiaj znacznie prostsza ‘kombinacja’, co nie znaczy ze mniej smaczna. Zielony ogórek, biały kremowy serek z dodatkiem kaparów i wędzony łosoś – jak to się mówi – ‘niebo w gębie’.
Przygotowanie tej przystawki zajmie wam max 20 minut.
Składniki:
300 g wędzonego łososia
1 duży zielony ogórek
1 duża łyżka kaparów
200 g białego kremowego serka
Świeżo zmielony pieprz do smaku.
Ingredients:
300g
of smoked salmon
1
large green cucumber
1
large spoon of capers
200g
of white cream cheese
Freshly
ground pepper to taste.
Przygotowanie:
Kapary siekam drobno i wkładam do miski wraz z serkiem. Dodaje świeżo zmielony pieprz do smaku i dokładnie mieszam. Nie dodaje soli. Kapary są wystarczająco słone.
Ogórka dokładnie myje i kroje w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone plastry osuszam papierowym ręcznikiem. Ważne, aby pozbyć się nadmiaru wody z ogórka, w przeciwnym razie serek który nakładam na plastry ogórka, nie rozprowadzi się dobrze po ich powierzchni.
Łososia kroje w wąskie paski, dopasowane do szerokości ogórkowego
plastra.
Serkiem smaruje każdy plaster ogórka. Nakładam łososia i zwijam
w apetyczny rulonik. I gotowe !
Pozostaje mi już tylko zaserwować łososiowo ogórkowe roladki😊
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń