google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Ryż cytrynowy / Lemon rice

piątek, 19 czerwca 2020

Ryż cytrynowy / Lemon rice

Dla mnie to rodzaj dania, który Brytyjczycy często określają mianem ‘comfort food’. Miseczka cytrynowego ryżu o kolorze wschodzącego słońca to samo szczęście na talerzu! Doskonale sprawdza się jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do ryby lub kurczaka.  Przygotowanie takiego ryżu może też być początkiem Waszej kulinarnej przygody z kuchnią hinduską. Danie to możecie potraktować również jak test na to, czy takie smaki przypadną wam do gustu (jeśli wcześniej nie próbowaliście takiej kuchni).

Przepis, który dzisiaj przedstawiam jest bardzo prosty w wykonaniu, a co najważniejsze wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania dostępne są w każdym sklepie. Z całą pewnością znajdziecie je w Lidlu, Aldi Biedronce, czy też w innym dyskoncie.

Jeśli poszperacie w Internecie, to z pewnością znajdziecie niezliczoną ilość przepisów na przygotowanie ryżu cytrynowego. Przyznam się, że klika z nich wypróbowałam, i nawet niektóre z nich kilkukrotnie powtórzyłam. Jednak sposób jego przygotowania, który dzisiaj prezentuje, zdecydowanie najbardziej mi odpowiada.

Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie kilka użytecznych informacji o składnikach. 

Gorczyca. Jeśli planujecie wprowadzić dania hinduskie do waszej kuchni, to warto zaopatrzyć się w ziarna gorczycy. Do wszelkich rodzajów pikantnych i ostrych potraw polecam ziarna czarnej gorczycy. Nadaje ona potrawom bardziej intensywny i wyrazistszy smak. Jeśli nie możecie dostać ziaren czarnych, to możecie użyć ziaren białej gorczycy, tak jak ja w dzisiejszym przepisie.

Liście kaffir- to liście limonki, ale nie tej małej, znanej wam ze sklepów. Ta limeta ma wielkość cytryny, a jej skórka jest mocno pomarszczona. Liści tych używa się jako dodatku do tajskiego curry. W tym daniu potraktowałam je jako składnik zastępczy. Zazwyczaj używam liści curry, ale moja przesyłka z przyprawami, podobnie jak dostawa nowej kuchenki z grillem, znacznie się opóźnia. Na szczęście z powodzeniem kaffir zastąpi liście curry, podkręcając dodatkowo smak ryżu.  

Papryczka chili. Jeśli początkujecie z kuchnią hinduską, czy ogólnie z bardzo pikantnymi i ostrymi daniami i przyprawami, to uważajcie z jej użyciem. Gdy w przepisie znajdziecie informacje- dodaj 2 papryczki chili, to zdecydowanie użyjcie jednej i koniecznie usuńcie ziarna. W przeciwnym razie zniechęcicie się do takiej kuchni. Nie będziecie czuć innych smaków poza ostrością i pikantnością chili. Jeśli uznacie, że danie było dla was zbyt mało ostre, przy kolejnym przygotowaniu możecie dodać więcej chili.

Kurkuma. Nadaje daniu przepiękny słoneczny kolor. W tym daniu jak i w innych starajcie się jej jednak nie nadużywać. Zbyt duża jej ilość dodana do potrawy może spowodować, że będziecie czuli w ustach dziwny posmak i wrażenie, że jecie drobne ziarna pisku.


Orzeszki Cashew. Doskonale sprawdzą się w tym, jak również innych daniach. Mają cudownie słodki smak, są miękkie i równocześnie cudownie chrupiące. Te, których użyłam w dzisiejszym przepisie są dostępne w Lidlu. Znajdziecie je na półce z bakaliami.


Składniki:

1,5 do 2 szklanek białego ryżu

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 papryczka chili

1 łyżeczka kurkumy

Sok z jednej cytryny

½ szklanki orzechów cashew

1 łyżeczka soli

Świeżo zmielony pieprz do smaku

Kilka listków curry lub 3 do 4 listków kaffir

2 łyżki oleju roślinnego

Ingredients:

1.5 to 2 cups of white rice

1 teaspoon mustard seeds

1 chili pepper

1 teaspoon turmeric

One lemon juice

½ cup cashew nuts

1 teaspoon salt

Freshly ground pepper to taste

A few curry leaves or 3 to 4 kaffir leaves

2 tablespoons of vegetable oil

Przygotowanie

Ryż gotuje na sypko. Do dużej patelni wlewam olej i wrzucam ziarna gorczycy i orzechy cashew. Cały czas mieszam. Jeśli przestaniecie mieszać to gorczyca zacznie ‘strzelać’ we wszystkich kierunkach😊. Gdy orzech uzyskają złoty kolor dodaje liście kaffir i kurkumę.

Wszystko mieszam i dorzucam drobno pokrojoną papryczkę chili. Używam całej papryczki, wraz z ziarnami. Jeśli jednak nie lubicie ostrych potraw, to zalecam usuniecie ziaren. To ma być ‘comfort food’, a nie potrawa, przy jedzeniu której będziecie się męczyć. Ponownie mieszam wszystkie składniki i dodaje ryż, sól i pieprz. Gdy ryż połączy się z wszystkimi składnikami, wyciskam sok z cytryny. Mieszam i danie jest gotowe.

Miseczka cytrynowego ryżu, tak przygotowanego, to dla mnie kompletny posiłek.

Jak już wspomniałam tak można go podać z rybą -  smażonym, lub ugotowanym na parze łososiem, czy też z kurczakiem. Ugotujcie 2 piersi z kurczaka w bulionie warzywnym, pokrójcie w paseczki, dodajcie do ryżu i macie gotowe pyszne danie, które posmakuje całej rodzinie.

Życzę smacznego😊

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz