Dzisiejsze danie jest kolejnym z cyklu easy to make (łatwe
do wykonania). Nie wymaga użycia wielu składników i nie jest czasochłonne.
Sposób w jaki je serwuje jest inspirowany ‘klasykami’ szkockiej kuchni, tym co
jest tu najsmaczniejsze i najpopularniejsze - neeps (swede) & tatties.
Tatties -ziemniaki i neeps (swede)- rzepę podaje się tradycyjnie
w ‘towarzystwie’ haggisu. Takie danie obiadowe serwowane jest w trakcie
szkockich świat i uroczystości, takich jak Burns Night czy St. Andrew's Day.
Haggis, podobnie jak w wielu tutejszych domach, gości na
moim stole również z okazji tych wyjątkowych świat. Ziemniaki i rzepa są za to
obecne bardzo często, albowiem w ich towarzystwie dania mięsne smakują wyśmienicie.
Dzisiejszy przepis na steki z karkówki możecie równie
dobrze zastosować do schabu. Tzw. pork chops, czyli kotlety wieprzowe są sprzedawane w tutejszych sklepach i u rzeźnika, najczęściej z kością i
‘okolone’ białą tłuszczową obwódką. Smakują równie dobrzej jak karkówka.
Dodatek do dania Carrot&sweds mash, to nic innego jak tłuczona
marchewka z rzepą. Porcje obiadową kupicie w szkockich sklepach. To wersja dla
bardzo leniwych. Nie ma bowiem nic prostszego niż ugotować marchewkę i rzepę i zrobić
z nich coś na kształt puree z dodatkiem masła.
Jak z pewnością wiecie, przynajmniej Ci z was, którzy mieszkają na Wyspach, Brytyjczycy to bardzo leniwa nacja, szczególnie jeśli chodzi o
samodzielne przygotowywanie posiłków.
Składniki -porcja dla dwóch osób
4 steki z karkówki
¼ kostki masła
Sól morska około 2 łyżeczek
Ziarna pieprzu, zmiażdżone
Rozmaryn 2 do 3 łyżeczek suszonego lub 2 duże gałązki świeżego.
2 cebule. Użyłam czerwonych, ale to jedynie mój wybór, Biała
jest ok w tym daniu.
4 ząbki czosnku
Ingredients
- serving for two
4
pork shoulder steaks
¼
butter cube
Sea
salt about 2 tsp
Peppercorns,
crushed
Rosemary
2 to 3 teaspoons dried or 2 large sprigs fresh.
2
onions. I used red, but it's only my choice, White is ok in this dish.
4
garlic cloves
2
tablespoons of oil
300
ml apple cider. I used dry cider from Marks & Spencer.
Składniki na carrot & swede mash
5 średnich marchewek
1 średnia rzepa
1 łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
Ingredients for carrot & swede mash
5 medium carrots
1 medium turnip
1 spoon of butter
1 medium turnip
1 spoon of butter
Salt, pepper to taste
Przygotowanie:
Czosnek, kroje na drobne kawałki i mieszam z masłem. Steki
nacinam z jednej strony i wcieram w nie sól, pieprz i masło z czosnkiem. Nakładam grubą warstwę masła i czosnku i obficie posypuje rozmarynem.
Na patelni
rozgrzewam olej i układam kotlety, stroną bez przypraw. Smaże przez około 2 minuty i obracam na drugą stronę. Dodaje pokrojoną w grubą kostkę cebule. Gdy steki zbrązowieją z drugiej strony ponownie je obracamy i smaże przez kolejnych 10 minut. Po
tym czasie wlewam cydr i rozkruszam kostkę bulionowa. Czekam, aż cydr się zagotuje.
Zmniejszam ogień i przykrywam patelnie pokrywką i dusze około 1 godziny i 20
minut.
Po tym czasie steki są gotowe do zaserwowania. Mięciutkie i pięknie pachnące.
Sos się mocno zredukuje. Jeśli chcecie uzyskać gładki i aksamitny sos to użyjcie
blendera. Ja preferuję taki o rustykalnym wyglądzie.
Gdy steki się duszą obieram i kroje na kawałki marchewkę (w
talarki) i rzepę (w kostkę. Wrzucam do osolonej i gotującej się wody i gotuje około
20 do 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzam i dodaje masło, szczyptę soli
i świeżo zmielony pieprz. Używam tłuczka do ziemniaków i rozgniatam warzywa. Pozostawiam
widoczne kawałki. Jeśli chcecie uzyskać gładkie puree to użyjcie blendera do
ich zmiksowania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz