google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Steki z karkówki duszone w cydrze / Pork sholders steaks stewed in cider

sobota, 27 czerwca 2020

Steki z karkówki duszone w cydrze / Pork sholders steaks stewed in cider


Dzisiejsze danie jest kolejnym z cyklu easy to make (łatwe do wykonania). Nie wymaga użycia wielu składników i nie jest czasochłonne. Sposób w jaki je serwuje jest inspirowany ‘klasykami’ szkockiej kuchni, tym co jest tu najsmaczniejsze i najpopularniejsze - neeps (swede) & tatties. 

Tatties -ziemniaki i neeps (swede)- rzepę podaje się tradycyjnie w ‘towarzystwie’ haggisu. Takie danie obiadowe serwowane jest w trakcie szkockich świat i uroczystości, takich jak Burns Night czy St. Andrew's Day.

Haggis, podobnie jak w wielu tutejszych domach, gości na moim stole również z okazji tych wyjątkowych świat. Ziemniaki i rzepa są za to obecne bardzo często, albowiem w ich towarzystwie dania mięsne smakują wyśmienicie.
Dzisiejszy przepis na steki z karkówki możecie równie dobrze zastosować do schabu. Tzw. pork chops, czyli kotlety wieprzowe są sprzedawane w tutejszych sklepach i u rzeźnika, najczęściej z kością i ‘okolone’ białą tłuszczową obwódką. Smakują równie dobrzej jak karkówka.

Dodatek do dania Carrot&sweds mash, to nic innego jak tłuczona marchewka z rzepą. Porcje obiadową kupicie w szkockich sklepach. To wersja dla bardzo leniwych. Nie ma bowiem nic prostszego niż ugotować marchewkę i rzepę i zrobić z nich coś na kształt puree z dodatkiem masła. 
Jak z pewnością wiecie, przynajmniej Ci z was, którzy mieszkają na Wyspach, Brytyjczycy to bardzo leniwa nacja, szczególnie jeśli chodzi o samodzielne przygotowywanie posiłków.

Składniki -porcja dla dwóch osób

4 steki z karkówki

¼ kostki masła

Sól morska około 2 łyżeczek

Ziarna pieprzu, zmiażdżone

Rozmaryn 2 do 3 łyżeczek suszonego lub 2 duże gałązki świeżego.

2 cebule. Użyłam czerwonych, ale to jedynie mój wybór, Biała jest ok w tym daniu.

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

300 ml cydru jabłkowego. Ja użyłam dry cider z Marks&Spencer.

Ingredients - serving for two

4 pork shoulder steaks
¼ butter cube
Sea salt about 2 tsp
Peppercorns, crushed
Rosemary 2 to 3 teaspoons dried or 2 large sprigs fresh.
2 onions. I used red, but it's only my choice, White is ok in this dish.
4 garlic cloves
2 tablespoons of oil
300 ml apple cider. I used dry cider from Marks & Spencer.

Składniki na carrot & swede mash

5 średnich marchewek

1 średnia rzepa

1 łyżka masła

Sól, pieprz do smaku
Ingredients for carrot & swede mash
5 medium carrots
1 medium turnip
1 spoon of butter
Salt, pepper to taste

Przygotowanie:
Czosnek, kroje na drobne kawałki i mieszam z masłem. Steki nacinam z jednej strony i wcieram w nie sól, pieprz i masło z czosnkiem. Nakładam grubą warstwę masła i czosnku i obficie posypuje rozmarynem. 
Na patelni rozgrzewam olej i układam kotlety, stroną bez przypraw. Smaże przez około 2 minuty i obracam na drugą stronę. Dodaje pokrojoną w grubą kostkę cebule. Gdy steki zbrązowieją z drugiej strony ponownie je obracamy i smaże przez kolejnych 10 minut. Po tym czasie wlewam cydr i rozkruszam kostkę bulionowa. Czekam, aż cydr się zagotuje. Zmniejszam ogień i przykrywam patelnie pokrywką i dusze około 1 godziny i 20 minut.
 Po tym czasie steki są gotowe do zaserwowania. Mięciutkie i pięknie pachnące. Sos się mocno zredukuje. Jeśli chcecie uzyskać gładki i aksamitny sos to użyjcie blendera. Ja preferuję taki o rustykalnym wyglądzie.
Gdy steki się duszą obieram i kroje na kawałki marchewkę (w talarki) i rzepę (w kostkę. Wrzucam do osolonej i gotującej się wody i gotuje około 20 do 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzam i dodaje masło, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Używam tłuczka do ziemniaków i rozgniatam warzywa. Pozostawiam widoczne kawałki. Jeśli chcecie uzyskać gładkie puree to użyjcie blendera do ich zmiksowania.
Steki podaje, oprócz carrot&swede mush, z ziemniakami i posypuje obficie świeżym koperkiem. Idealne danie obiadowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz