google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Cheesecake

wtorek, 30 czerwca 2020

Cheesecake

 Lato rozgaszcza się na dobre. Jest piękna słoneczna pogoda i wszystko w pełnym rozkwicie. Moje ulubione miejsce, w którym spędzam wiele z letnich weekendów – Wester Hardmuir Farm i tym razem mnie nie zawiodło, chociaż ‘ruszyło’ w tym roku z opóźnieniem. Wróciłam z pełnymi koszyczkami malin i truskawek własnoręcznie zebranych (i oczywiście z pełnym brzuchem). Po takim obfitym zbiorze czas na dalsze działania, na zamianę przepysznych berrys w letnie desery, oczywiście w tutejszym wydaniu. Proste w wykonaniu, smaczne i niedrogie. Cheesecake to jedna z ulubionych tutejszych słodkości. Często określany przez nas mianem sernika na zimno, chociaż nie do końca nim jest. 
Wersja, cheesecake którą przedstawiam jest inspirowana deserami, które można tu dostać w każdym sklepie. W małych pojemniczkach, trójwarstwowe zwieńczone owocową, czekoladową lub karmelowo-orzechową ‘pierzynką’. Często bezwiednie wrzucacie takie smaczne ‘kęski’ do koszyka, nie myśląc, że można je wykonać samodzielnie w domu, bez konserwantów, ze świeżych sprawdzonych składników.
Cheesecake nie są drogie. Czysto pakowane po trzy, kosztują 1 £.

Moja wersja cheesecake z pewnością przypadnie do gustu całej waszej rodzinie. Serniczki takie możecie przygotować na mini przyjęcie dla was lub dla waszych dzieci. 

Składniki na 12 cheesecake – pojemnik 100 ml.
- 1 paczka herbatników. Ja użyłam ginger biscuits.

- 1 opakowanie serka mascarpone, jeśli nie macie to użyjcie zwykłego białego, kremowego serka

- 1 puszka mleka kokosowego- nie mieszam go. Wodę kokosową odlewam i używam jedynie tzw. kokosowej śmietany

250 g orzechów – ja użyłam coshew

200 g świeżych truskawek i 200 g świeżych malin

-2 łyżki śmietany -super double cream

-6 łyżek cukru

- sok z 1 cytryny lub limetki
Ingredients
- 1 packet of biscuits. I used ginger biscuits.
- 1 pack of mascarpone cheese, if you do not have one, use plain white cream cheese
- 1 can of coconut milk - I pour coconut water and use only so-called coconut cream
250 g nuts - I used cashew nuts
200 g fresh strawberries and 200 g fresh raspberries
-2 tablespoons of cream - super double cream
-6 tablespoons of sugar
- 1 lemon or lime juice

Przygotowanie:
Herbatniki wkładam do foliowego woreczka i za pomocą wałka do ciasta rozbijam je na drobne kawałki. Jeśli chcecie mieć idealne rozdrobnione ciasteczka to włóżcie je do blendera.
Serek, śmietanę, gęste kokosowe mleko i zmielone orzechy mieszam w misce, tak aby powstała gładka masa.
Maliny i truskawki wrzucam do garnka- osobno, dodaje po trzy łyżki cukru do każdego i wyciskam również do każdego sok z połowy limetki. Podgrzewam, tak aby owoce się lekko rozpadły i puściły sok. Odstawiam do ostygnięcia.
Gdy wszystkie składniki są gotowe przystępuje do układania ich w pojemniczkach. Ja używam szklanych pojemników, o kształcie małego płaskiego słoika. Służą one głównie do serwowania crème brulee. Jeśli takich nie macie to użyjcie małych szklanek lub jakiegokolwiek innego pojemnika o przezroczystych ściankach.  
Pierwszą warstwę stanowią pokruszone ciasteczka. Do każdego słoiczka wkładam około 1 cm warstwę i uciskam łyżeczką. Koleją warstwę stanowi masa kremowa. Nakładam ją do każdego pojemnika i wygładzam, tak aby dokładnie wypełniła całą powierzchnię. Na tym etapie wstawiam pojemniki na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągam i nakładam ostatnią owocową warstwę. Dodatkowo dodaje świeże owoce pokrojone w cząstki.
Po nałożeniu ostatniej warstwy mogę już serwować deser lub odstawić go na 2 kolejne godziny do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz