Sałatka Caprere, jest daniem,
które nieodłącznie kojarzy mi się ze słoneczną Italią. Zresztą nie tylko mnie. Caprese
Salad znana jest na całym świecie i jest chyba najprostszą sałatką, którą można
przygotować w domu, w razie najazdu niespodziewanych gości.
Rozkoszując się dużymi
soczystymi plastrami Mozzarelli, dojrzewającymi w słońcu pomidorami w połączeniu
ze złocistą oliwą i świeżą cudnie pachnącą bazylią, przenosimy się w myślach na
słoneczne brzegi Adriatyku.
Dania kuchni włoskiej, podobnie jak inne dania krajów regionu
morza śródziemnego, są na Wyspach bardzo popularne. Ich największymi propagatorami
są obecnie Jamie Oliver i Nigella Lawson. Swoją pasją do południowych smaków
zarazili oni, nie tylko, miliony Brytyjczyków. Ich programy śledzą pasjonaci
dobrej kuchni z całego świata.
Nie jestem pewna czy przepis na dzisiejsze danie pochodzi
z któregoś z ich licznych programów, czy też ich stron internetowych. Oglądałam
ich tak wiele, że już się trochę pogubiłam. Wiem jednak, że jest ono inspirowane
sałatką Caprese i podobnie jak ona jest łatwe do przygotowania.
Składniki- porcja dla dwóch osób.
3,4 piersi z kurczaka
300 g pomidorków koktajlowych
1 mozzarella
Duża garść liści bazylii
3 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
Pieprz, sól do smaku.
Ingredients for two.
3,4 chicken breasts
300 g of cherry tomatoes
1 mozzarella
A large handful of basil leaves
3 tablespoons of balsamic vinegar
4 tablespoons of olive oil
3 cloves of garlic
300 g of cherry tomatoes
1 mozzarella
A large handful of basil leaves
3 tablespoons of balsamic vinegar
4 tablespoons of olive oil
3 cloves of garlic
Pepper, salt to taste.
Przygotowanie:
1.Piersi z kurczaka oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Do dużej patelni wlewam oliwę i na średnim ogniu (ważne!)
smażę kurczaka. Około 5 do 6 minut z każdej strony.
3. Wyciągam kurczaka i do patelni wlewam ocet balsamiczny
i posiekany w kostkę czosnek
4. Smażę przez 3 minuty, cały czas mieszając i dodaje
pokrojone w polówki pomidorki koktajlowe.
5. Smażę kolejne 3 minuty i wkładam do patelni piersi z kurczaka i posiekaną bazylie.
6. Na każdą z nich nakładam duży plaster mozzarelli.
7. Przykrywam danie pokrywką i czekam, aż mozzarella delikatnie
się rozpuści i okryje białą pierzynką piersi.
8. Danie jest gotowe do zaserwowania. Podaje je z
pieczywem czosnkowym.
Prawda, że proste? A jak smakuje!
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz