Macaroni cheese to kolejny klasyk tutejszej kuchni. Zresztą
nie tylko tutejszej. Danie to jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej i to
z niej trafiło na brytyjskie stoły. Amerykanie zawdzięczają Mac&Cheese Thomasowi
Jeffersonowi, który podczas pobytu we Francji, jako ambasador, zakochał się w modnych w owych
czasach daniach z makaronu tam podawanych. Z zamorskiej podroży przywiózł On do byłej Koloni przepisy
na makaron i maszynę do jego wytwarzania. Jako prezydent podał makaron i ser na
państwowej kolacji w 1802 roku.
Moje pierwsze ‘spotkanie’ z mac&cheese nie należało
do udanych. Kupiłam kiedyś w sklepie puszkę tego tutejszego przysmaku. Po
podgrzaniu, zgodnie z instrukcją, spróbowałam, po czym niezwłocznie wyrzuciłam
wszystko do kosza. To było okropne! Przez wiele kolejnych miesięcy omijałam to
danie szerokim łukiem, aż do czasu, gdy, podczas wizyty w szkockim domu,
zostałam poczęstowana zapiekanką z kalafiora i mac&cheese. Wyglądem i
smakiem w niczym nie przypominało to tego z puszki. Jak się domyślacie poprosiłam
o przepis i dzisiaj się nim z wami dziele.
Składniki - porcja dla 2 osób
400 g makaronu, klasycznych małych rurek lub innego
drobnego makaronu.
¼ kostki masła
2 łyżki mąki
½ startej gałki muszkatołowej
2 duże garście sera – ja użyłam dwóch gatunków sera
cheddar
1 łyżka stołowa musztardy angielskiej
150 ml mleka
2 duże łyżki śmietany extra double cream (kremówka 30 %)
Sól, pieprz do smaku
1 mały lub średni kalafior.
Natka pietruszki do wykończenia dania.
Ingredients- Serving for 2 people
400 g of pasta, classic small macaroni or other small pasta.
¼ butter cube
2 tbsp flour
½ grated nutmeg
2 large handfuls of cheese - I used two types of cheddar cheese
1 tablespoon of English mustard
150 ml of milk
150 ml single cream (18% cream)
2 large spoons of extra double cream (30% cream)
Salt, pepper to taste
1 small or medium cauliflower.
Parsley leaf to finish the dish.
Przygotowanie:
400 g of pasta, classic small macaroni or other small pasta.
¼ butter cube
2 tbsp flour
½ grated nutmeg
2 large handfuls of cheese - I used two types of cheddar cheese
1 tablespoon of English mustard
150 ml of milk
150 ml single cream (18% cream)
2 large spoons of extra double cream (30% cream)
Salt, pepper to taste
1 small or medium cauliflower.
Parsley leaf to finish the dish.
Przygotowanie:
Kalafior myje, oddzielam różyczki i gotuje w osolonej
wodzie, podobnie jak makaron.
Do mojego dzisiejszego dania pomieszałam dwa
rodzaje makaronu- drobne, kręcone rurki i małe muszelki.
Do dużej patelni wrzucam masło i ścieram gałkę
muszkatołową. Masło rozpuszczam na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaje mąkę
i energicznie mieszam przy pomocy ubijaczki do jajek, tak aby nie powstały
grudki. Dodaje mleko mieszam i dodaje śmietanę single cream. Gotuje prze minutę
i dodaje pozostałe składniki – double cream, ser, sól i pieprz.
Gotuje cały
czas mieszając, aż ser się rozpuści. Do tak przygotowanego sosu wrzucam
ugotowany makaron. Po połączeniu z sosem uzyskuje podstawową wersje MAC&CHEESE-
pyszny homemade makaron w serowym sosie, w którym się zakochacie. Danie idealne
dla całej rodziny.
Na tym jednak nie kończę gotowania. W żaroodpornym
naczyniu układam ugotowany kalafior. Nakładam makaron z sosem serowym i
posypuje startym serem. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza
i zapiekam przez 20 minut.
Jeśli chcecie urozmaicić smak takiej zapiekanki to możecie
dodatkowo, przed zapieczeniem posypać makaron czymś na kształt kruszonki
wykonanej z pokruszonego białego pieczywa wymieszanego z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym w kostkę i usmażonym boczkiem. Kalorii nie liczę, bo to
nie jest danie dla osób na diecie. Jest ich jednak tu co niemiara.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz