google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Makaron w sosie serowym zapiekany z kalafiorem / Macaroni cheese backed with cauliflower

sobota, 11 lipca 2020

Makaron w sosie serowym zapiekany z kalafiorem / Macaroni cheese backed with cauliflower

Macaroni cheese to kolejny klasyk tutejszej kuchni. Zresztą nie tylko tutejszej. Danie to jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej i to z niej trafiło na brytyjskie stoły. Amerykanie zawdzięczają Mac&Cheese Thomasowi Jeffersonowi, który podczas pobytu we Francji, jako ambasador, zakochał się w modnych w owych czasach daniach z makaronu tam podawanych. Z zamorskiej podroży przywiózł On do byłej Koloni przepisy na makaron i maszynę do jego wytwarzania. Jako prezydent podał makaron i ser na państwowej kolacji w 1802 roku.
Moje pierwsze ‘spotkanie’ z mac&cheese nie należało do udanych. Kupiłam kiedyś w sklepie puszkę tego tutejszego przysmaku. Po podgrzaniu, zgodnie z instrukcją, spróbowałam, po czym niezwłocznie wyrzuciłam wszystko do kosza. To było okropne! Przez wiele kolejnych miesięcy omijałam to danie szerokim łukiem, aż do czasu, gdy, podczas wizyty w szkockim domu, zostałam poczęstowana zapiekanką z kalafiora i mac&cheese. Wyglądem i smakiem w niczym nie przypominało to tego z puszki. Jak się domyślacie poprosiłam o przepis i dzisiaj się nim z wami dziele.

Składniki - porcja dla 2 osób

400 g makaronu, klasycznych małych rurek lub innego drobnego makaronu.

¼ kostki masła

2 łyżki mąki

½ startej gałki muszkatołowej

2 duże garście sera – ja użyłam dwóch gatunków sera cheddar

1 łyżka stołowa musztardy angielskiej

150 ml mleka

150 ml single cream (śmietana kremówka 18 %)

2 duże łyżki śmietany extra double cream (kremówka 30 %)

Sól, pieprz do smaku

1 mały lub średni kalafior.

Natka pietruszki do wykończenia dania.

Ingredients- Serving for 2 people
400 g of pasta, classic small macaroni or other small pasta.
¼ butter cube
2 tbsp flour
½ grated nutmeg
2 large handfuls of cheese - I used two types of cheddar cheese
1 tablespoon of English mustard
150 ml of milk
150 ml single cream (18% cream)
2 large spoons of extra double cream (30% cream)
Salt, pepper to taste
1 small or medium cauliflower.
Parsley leaf to finish the dish.


Przygotowanie:
Kalafior myje, oddzielam różyczki i gotuje w osolonej wodzie, podobnie jak makaron.


Do mojego dzisiejszego dania pomieszałam dwa rodzaje makaronu- drobne, kręcone rurki i małe muszelki. 
    Do dużej patelni wrzucam masło i ścieram gałkę muszkatołową. Masło rozpuszczam na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaje mąkę i energicznie mieszam przy pomocy ubijaczki do jajek, tak aby nie powstały grudki. Dodaje mleko mieszam i dodaje śmietanę single cream. Gotuje prze minutę i dodaje pozostałe składniki – double cream, ser, sól i pieprz.
 Gotuje cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Do tak przygotowanego sosu wrzucam ugotowany makaron. Po połączeniu z sosem uzyskuje podstawową wersje MAC&CHEESE- pyszny homemade makaron w serowym sosie, w którym się zakochacie. Danie idealne dla całej rodziny.
MAC & CHEESE
Na tym jednak nie kończę gotowania. W żaroodpornym naczyniu układam ugotowany kalafior. Nakładam makaron z sosem serowym i posypuje startym serem. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekam przez 20 minut.
 Jeśli chcecie urozmaicić smak takiej zapiekanki to możecie dodatkowo, przed zapieczeniem posypać makaron czymś na kształt kruszonki wykonanej z pokruszonego białego pieczywa wymieszanego z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym w kostkę i usmażonym boczkiem. Kalorii nie liczę, bo to nie jest danie dla osób na diecie. Jest ich jednak tu co niemiara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz