Może to zabrzmi dziwnie na blogu kulinarnym, ale w letnie
upalne dni, tracę apetyt. Nie mam ochoty praktycznie na nic. Zimne soki lub
smoothie z kostkami lodu, potrafią często zastąpić mi większość posiłków. Lubię,
ten okres roku. Zawsze tracę kilka dobrych kilogramów, bez konieczności
przestrzegana diety i drakońskich ćwiczeń. Jeść jednak trzeba, na soczkach,
nawet świeżo wyciśniętych z owoców, daleko się nie ujedzie. Dlatego też w
upalne dni staram się przygotowywać dania, które są lekkie a równocześnie pobudzają apetyt.
O dzisiejszej sałatce trudno mówić jako o samodzielnym
daniu. Jest ona raczej dodatkiem do wielu dań. Podaje ją najczęściej do
letniego obiadu, tostów z razowego pieczywa z masłem czosnkowym lub do potraw z
grilla.
Niezależnie jak postanowicie ją zaserwować, to jedno jest
pewne, gdy jej spróbujecie to na zawsze zapomnicie o tradycyjnej mizerii.
Sałatka ta jest prosta w przygotowaniu i naprawdę bardzo
smaczna. Jej wykonanie zajmie wam zaledwie kilka minut.
Składniki:
1 duży ogórek
1 średnia czerwona cebula
Sok z 1 cytryny
200 g pełnotłustego jogurtu greckiego
Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Ingredients:
1 large cucumber
1 medium red onion
Juice from 1 lemon
200 g Greek full fat yoghurt
Salt, freshly ground pepper to taste.
1 medium red onion
Juice from 1 lemon
200 g Greek full fat yoghurt
Salt, freshly ground pepper to taste.
Przygotowanie:
I. Dokładnie myje ogórek. Kroje go na plasterki.
Pozostawiam skórkę.
II.
Cebule obieram, przekrajam na dwie połowy i kroje w paski.
III. Siekam drobno koperek- jedynie listki.
IV. Składniki
przekładam do miski. Dodaje jogurt i wszystko dokładnie mieszam. Wyciskam sok z
cytryny i dodaje sól i pieprz. Dokładnie mieszam. Sałatka jest gotowa do
podania. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut.
Serwowanie
Sałatka jest przepyszna. Zapewniam was, że się od niej uzależnicie.
Można ją podać w różnych wariantach. Ja lubię ja z dodatkiem pieczywa
czosnkowego lub młodych ziemniaków. Domowemu mięsożercy przemycam z dodatkiem
potraw z grilla. Jest jeszcze jedno danie, z którym chętnie ją zjadam, ale o
tym dowiecie się już wkrótce czytając kolejne posty na moim blogu.
Czy mogę użyć białej cebuli?
OdpowiedzUsuńAnia
Witam
UsuńBiała lub jak niektórzy ja nazywają, brązowa cebula jest bardziej intensywna w smaku. Cebula czerwona jest bardziej łagodna. Używając białej zmienisz smak sałatki.
Pozdrawiam
Agnieszka