Jakie jest wasze pierwsze skojarzenie ze słowem ‘curry’?
Z pewnością wielu z was na myśl przychodzą pełne zapachów i egzotycznych smaków
Indie. Kierunek, w którym wędrują wasze myśli jest jak najbardziej prawidłowy,
albowiem Indie to ojczyzna tego dania. Jest jednak mały wyjątek. I z pewnością
nie zdziwi was fakt, że ten wyjątek dotyczy Szkocji.
Wszyscy którzy śledzą mój drugi blog MOJA mała SZKOCJA, z pewnością
czytali post poświęcony kuchni hinduskiej w Szkocji. Jeśli nie, to wpis
znajdziecie pod tym linkiem.
Nadmienię jedynie, że po Birmingham, które przez lata uchodziło
za stolicę kuchni hinduskiej w UK, pałeczkę pierwszeństwa przejęło Glasgow. To tu, w
jednej z restauracji Shish Mahal, otwartej w 1964 roku, stworzone
zostało danie, które należy obecnie do najbardziej znanych i najchętniej zamawianych hinduskich
take away w Szkocji, jak również na całych Wyspach - curry tikka masala. Miejsce to i jego właściciel zostało przedstawione w serii filmowej Secret Scotland, w odcinku poświęconemu szkockiemu Glasgow. Więcej znajdziecie klikając w ten link.
Ja również uległam czarowi tutejszej kuchni hinduskiej i chętnie odwiedzam serwujące ją restauracje, jak również często zamawiam dania
na wynos. Czyniłam tak przynajmniej do pewnego czasu. Zawsze bowiem wydawało mi
się, że ich wykonanie jest bardzo skomplikowane i czasochłonne, a ponadto, że tylko
osoba, która wychowała się w tradycji tej kuchni może przygotować tak egzotyczne
potrawy. W wielu przypadkach tak rzeczywiście jest. Wielu z szefów kuchni ma
bowiem swoje tajne receptury i jedynie im znane składniki, które dodają do
curry i chociażbyście się nie wiem, jak starali, w żaden sposób nie będziecie
w stanie uzyskać takiego samego lub podobnego smaku.
Danie, które dzisiaj
chce wam zaprezentować do takowych nie należy. Jest łatwe w przygotowaniu i na
dodatek dodaje się do niego składniki i przyprawy, które są ogólnie dostępne w tutejszych
sklepach.
A oto mój wypróbowany przepis na szkockie curry- chicken
tikka masala.
Przepis określiłabym jako łatwy, wymaga on jednak użycia różnych
przypraw, które nie każdy ma zawsze w szafce.
Składniki do marynaty: / Ingredients for the marinade
3 ząbki czosnku / 3 cloves of garlic
1 łyżeczka piure z imbiru lub imbiru świeżego / 1
teaspoon ginger puree or fresh ginger
1 łyżeczka kurkumy / 1
teaspoon of turmeric
1 łyżeczka curry / 1
teaspoon of curry
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry / 1
teaspoon of ground coriander seeds
1 łyżeczka zmielonego kminku / 1
teaspoon of ground cumin
2 łyżki pasty tikka masala / 2
tablespoons of tikka masala paste
½ łyżeczki płatków chili / ½
tsp of chili flakes
1 łyżeczka łagodnej papryki / 1
teaspoon mild pepper
1 szklanka naturalnego jogurtu / 1
cup of natural yogurt
Sól, pieprz do smaku / Salt,
pepper to taste
Składniki na curry / Ingredients
for curry
½ kg piersi z kurczaka lub podudzi bez skóry i kości / ½
kg chicken brest or chicken thighs skinless and bonesless
3 goździki / 3
cloves
kilka ziaren kardamonu / A few cardamom seeds
kilka ziaren kardamonu / A few cardamom seeds
3 ząbki czosnku / 3
garlic cloves
1 duża cebula / 1
large onion
1 łyżeczka piure z imbiru lub kawałek świeżego / 1 teaspoon ginger puree or fresh ginger
1 łyżeczka curry / 1 teaspoon of curry
1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon of turmeric
1 łyżeczka piure z imbiru lub kawałek świeżego / 1 teaspoon ginger puree or fresh ginger
1 łyżeczka curry / 1 teaspoon of curry
1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon of turmeric
1 łyżeczka ostrej papryki / 1
teaspoon of hot pepper
½ łyżeczki płatków chili lub mała posiekana papryczka chili / ½ tsp chili flakes or small chopped chilli pepper
3 łyżki piure pomidorowego / 3 tablespoons of tomato purre
½ łyżeczki płatków chili lub mała posiekana papryczka chili / ½ tsp chili flakes or small chopped chilli pepper
3 łyżki piure pomidorowego / 3 tablespoons of tomato purre
2 łyżki pasty tikka masala / 2
tablespoons tikka masala paste
1 łyżeczka zmielonego kminku / 1
teaspoon of ground cumin
1 łyżeczka zmielonych ziaren z kolendry / 1 teaspoon of ground coriander seeds
1 łyżeczka zmielonych ziaren z kolendry / 1 teaspoon of ground coriander seeds
2 łyżki miodu / 2
tbsp honey
Sok z ½ cytryny / ½
lemon juice
Sól, pieprz do smaku / Salt,
pepper to taste
3 łyżki oleju roślinnego / 3
tablespoons of vegetable oil
¼ kostki masła / ¼
butter cube
Pęczek świeżej kolendry / A
bunch of fresh coriander
250 ml śmietany double cream lub pełnotłustego naturalnego
jogurtu / 250
ml double cream or full-fat natural yogurt.
Przygotowanie
Z pewnością w Internecie znajdziecie przepisy, w których
do curry używa się mięsa z piersi z kurczaka. Ja, podobnie jak w przypadku sałatki
coronation chicken, używam podudzi z kurczaka. Mięso z piersi jest dla mnie za
suche do tego typu dania. Wybór pozostawiam jednak wam. Każdy ma przecież swoje
preferencje.
Mięso z kurczaka kroje w mniejsze kawałki, wkładam do
miski, dodaje wszystkie wyżej wymienione, do przygotowania marynaty, przyprawy i
jogurt. Wszystko dokładnie mieszam, tak aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się
marynatą. Tak przygotowanego kurczaka wkładam na 2 godziny do lodówki, tak aby mięso
przesiąkło smakami z marynaty. W wielu przepisach omija się ten etap lub
przynajmniej nie wymienia się go jako konieczny. Ja go zalecam, zwłaszcza gdy
decydujecie się na użycie piersi z kurczaka.
Po dwóch godzinach wyjmuje mięso z lodówki. Do dużej patelni
wlewam olej, wrzucam ziarna kardamonu i goździki i smaże kawałki kurczaka. Z pewnością
znajdziecie wiele przepisów, w których kurczaka zapieka się przez 20 minut w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, a następnie dodaje się go do
przygotowanego sosu.
Niezależnie, na który ze sposobów przygotowania mięsa się zdecydujecie,
zapewniam was, że danie zawsze będzie równie smaczne. Ja przygotowuję mojego
kurczaka przemiennie, raz na patelni, raz w piekarniku.
Gdy olej się dobrze rozgrzeje a kardamon i goździki zaczną
uwalniać zapach, wrzucam kawałki kurczaka. Obsmażam je dokładnie z każdej strony.
Gotowego kurczaka przekładam do osobnego naczynia. Na patelnie wrzucam masło,
czekam aż się roztopi i wrzucam posiekaną cebule. Gdy cebula uzyska lekko karmelowy kolor dodaje czosnek i imbir. Mieszam i wsypuje wszystkie pozostałe przyprawy, najpierw sypkie, następnie piure
pomidorowe, miód (możecie go zastąpić 2 łyżkami brązowego cukru), i pastę tikka
masala. Smaże ciągle mieszając, aż składniki mocno się zredukują.
Następnie dodaje śmietanę i dokładnie mieszam. Do tak
przygotowanego sosu dodaje usmażonego lub upieczonego w piekarniku kurczaka. Dokładnie wszystko mieszam i gotuje dwie do trzech minut.
Sos wykańczam wyciskając sok z polowy cytryny i posypując posiekaną kolendrą
Pozostaje już tylko zaserwować danie. Podaje curry z ryżem i
chlebkami naan o smaku czosnku i kolendry.
Pycha😊!
Polecam hinduskie restauracje w Szkocji. Moja ulubiona znajduje się w nadmorskim Lossie.
OdpowiedzUsuńProszę o więcej hinduskich przepisów.
OdpowiedzUsuńDorota
Polecam curry z tego miejsca.
OdpowiedzUsuń