Dzisiejsza zupa jest ‘genialnym wynalazkiem’ nie tylko na
chłodne dni. Jest też doskonałym lekarstwem na wszelkiego typu chandry i
smutki. Zawdzięcza to nie tylko jakości użytych do jej przygotowania składników,
ale również przepięknemu kolorowi. To jak porcja pomarańczowego szczęścia na
talerzu.
Jeśli macie w domu niejadka to koniecznie wypróbujcie ten
przepis. Zapewniam was, że zje ją ze smakiem, a wasze kłopoty z apetytem
pociech znikną jak za dotykiem czarodziejskiej różdżki.
Zupa ta doskonale sprawdzi się w każdej kuchni i na każdą
okazje -od lunchu dla singla, przez obiad dla całej rodzina, po elegancką
romantyczną kolacje przy świecach. Marchewka w zupie nie musi być nudna. Wystarczy
ją połączyć z odpowiednimi dodatkami, aby wydobyć z niej nieznany do tej pory
smak.
Zupę tę po raz pierwszy jadłam w Edynburgu, w miejscu, gdzie stołuje się cała rzesza studentów, jak również przyjeżdzających do miasta turystów. Ci którzy znają trochę Edynburg wiedzą, że miejsca tego, usytuowanego w pobliżu edynburskiego zamku, nie można pominąć w planach zwiedzania miasta. Urocze restauracyjki przy Grassmarket, bo o nim tu mowa, pozwolą wam poznać prawdziwą kulinarną stronę Szkocji. Oprócz serwowanej tu wyśmienitej kuchni z pewnością zachwyci was architektura. Przepiękne szare kamienne domy z kolorowymi akcentami na frontowych ścianach, na długo wpiszą się do waszej pamięci.
Zupę tę po raz pierwszy jadłam w Edynburgu, w miejscu, gdzie stołuje się cała rzesza studentów, jak również przyjeżdzających do miasta turystów. Ci którzy znają trochę Edynburg wiedzą, że miejsca tego, usytuowanego w pobliżu edynburskiego zamku, nie można pominąć w planach zwiedzania miasta. Urocze restauracyjki przy Grassmarket, bo o nim tu mowa, pozwolą wam poznać prawdziwą kulinarną stronę Szkocji. Oprócz serwowanej tu wyśmienitej kuchni z pewnością zachwyci was architektura. Przepiękne szare kamienne domy z kolorowymi akcentami na frontowych ścianach, na długo wpiszą się do waszej pamięci.
Jak zwykle się rozgadałam, a tematem postu nie jest
Edynburg i jego atrakcje- o tych poczytacie na moim drugim blogu MOJA mała SZKOCJA,
a pyszna zupa z marchewki i kolendry.
Prosta i tania w przygotowaniu.
Składniki do przygotowania zupy – porcja dla 4 osób. / Ingredients
- a serving for 4 people
½ kg marchewki / ½
kg of carrots
1 średni ziemniak / 1
medium potato
1 duża cebula / 1
large onion
3 ząbki czosnku / 3
garlic cloves
1 duża łyżeczka zmielonych ziaren kolendry / 1
large teaspoon of ground coriander seeds
Pęczek świeżej kolendry / A
bunch of fresh coriander
Sól, pieprz do smaku / Salt,
pepper to taste
Liść lubczyku (opcjonalne, to mój dodatek do wszelkich
zup) / Lovage
leaf (optional, this is my taste to any soup)
3 łyżki oleju roślinnego / 3
tablespoons of vegetable oil
1 kostka balonowa (warzywna będzie najlepsza) / 1
broth cube (vegetable will be the best)
1 litr wody / 1
litre of water
½ łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki do serwowania / ½
tsp chili flakes or hot peppers for serving
Warzywa kroje -cebule i ziemniaka w kostkę, marchewkę można
pokroić w talarki. Ząbki czosnku kroje na małe cząsteczki.
Do garnka wlewam olej. Gdy się rozgrzeje wrzucam cebule i
czosnek. Gdy cebula zmięknie wrzucam przyprawy - sól, pieprz i zmielone ziarna
kolendry. Gotuje wszystko przez 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie
dorzucam pozostałe warzywa- marchew i ziemniaka. Wszystko ponownie mieszam,
rozkruszam kostkę bulionową i dolewam 1 litr wody.
Przykrywam pokrywką i gotuje około 30 minut lub tak długo, aż marchewka i ziemniaki będą miękkie. Gdy warzywa są ugotowane odstawiam
garnek z ognia. Odczekuje 5 minut, wrzucam ½ pęczka świeżej kolendry i miksuje całą zawartość na gładką masę.
Zupa powinna mieć gęstą, kremową konsystencję.
Podaje ze śmietaną single cream. Posypuje płatkami chili i świeżą, posiekaną kolendrą. Dodatkowo przygotowuje tosty z pełnoziarnistego pieczywa. Jeśli nie lubicie takich tostów to podajcie ją ze świeżym pieczywem.
Podaje ze śmietaną single cream. Posypuje płatkami chili i świeżą, posiekaną kolendrą. Dodatkowo przygotowuje tosty z pełnoziarnistego pieczywa. Jeśli nie lubicie takich tostów to podajcie ją ze świeżym pieczywem.
Smaczna :-D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :D
Usuń