Jest takie danie w kuchni brytyjskiej, które na równi z
fish & chips nieodłącznie towarzyszy wszystkim podróżujących po Szkocji.
Znajdziecie je w karcie dań każdej, nawet najmniejszej, restauracji, punktu
gastronomicznego czy też w przydrożnym barze. Jego historia sięga połowy XIX
wieku, kiedy to było ono powszechnie sprzedawane w ulicznych obwoźnych
straganach, głównie w okresie jesienno-zimowym. Do jego popularyzacji przyczyniła
się niewątpliwie masowa impreza z fajerwerkami odbywająca się na Wyspach co
roku, na początku listopada, tzw. Gay Fox Day (tym zwyczaju przeczytacie klikając w ten link)
Baked potato, bo o nich tu będzie mowa, czasami nazywane
jacket potato (ziemniakiem w kurtce), to danie, które można uznać za coś w
rodzaju pierwszego tutejszego fast foodu. Pieczony ziemniak z dodatkiem masła,
sera cheddar lub sałatki coleslaw, na stałe wrósł w brytyjską kulturę kulinarną.
Tani, ciepły i niezwykle pożywny, często był jedynym posiłkiem na jaki w ciągu
dnia mogli sobie pozwolić biedni.
Obecnie ‘uliczne pieczone ziemniaki’, przeżywają swój
renesans. Do popularności tego dania z pewnością przyczyniły się liczne
kampanie społeczne, które zachęcają Brytyjczyków do zastąpienia jedzenia
śmieciowego, tą zdrową i smaczną potrawą. Ich starania przynoszą skutek. Jak
się szacuje tylko w samym Londynie w barach, pubach i restauracjach sprzedaje
się około 10 ton pieczonych ziemniaków dziennie.
Pieczony ziemniak swoją karierę zaczął w Anglii i bardzo
szybko rozprzestrzenił się na pozostałe części Zjednoczonego Królestwa. Oszczędni
i znacznie biedniejsi od Anglików Szkoci, bardzo szybko zaadaptowali go do
swojej kuchni. Jednak jak to oni mają w zwyczaju, odrzucili prawie wszystko co ‘angielskie’
w tym daniu i wprowadzili swoje własne i sprawdzone dodatki do baked potato. Ulubionymi
są tu sałatki z tuńczyka i kukurydzy, coleslaw oraz coronation chicken. Podczas
gdy w Anglii popularne są dodatki sera i fasoli, tuńczyka z majonezem, kurczaka
i boczku czy też bardziej egzotyczny chili con carne.
Wielokrotnie zamawiałam to danie w trakcie moich podroży
po Szkocji. Rozsmakowałam się w nim i teraz często i chętnie je przygotowuje.
Jak przygotować
baked potato
Podstawą są odpowiednie ziemniaki. Ja kupuję specjalną do
tego dania odmianę-Marabel. W tutejszych sklepach sprzedawana jest również
odmiana King Edward potato, z lekko różową skórką. Równie smaczna jak ziemniaki,
których ja używam. Kupuje ją jednak rzadziej, ponieważ jej miąższ po upieczeniu
nie jest tak żółty jak w przypadku odmiany Marabel.
Do przygotowania moich dzisiejszych pieczonych ziemniaków
użyłam dwóch uzupełniaczy- tradycyjnej sałatki z tuńczyka i kukurydzy z
majonezem oraz nadzienia z brązowych pieczarek i cebuli z dodatkiem śmietany
crème fraiche.
Składniki do sałatki z tuńczyka i kukurydzy / Ingredients
for tuna and corn salad
1 puszka tuńczyka 126 g / 1
can of tuna 126 g
1 puszka kukurydzy 165 g / 1
can of corn 165 g
6 łyżek majonezu / 6
tablespoons of mayonnaise
Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku / Salt,
freshly ground pepper to taste.
Przygotowanie:
Tuńczyka i kukurydze przekładam miseczki. Dodaje majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.
Składniki do pieczarkowego wypełnienia / Ingredients
for mushroom filling
250 g brązowych pieczarek (mogą być również zwykle białe
pieczarki) / 250
g brown mushrooms (you can also use white mushrooms)
1 duża cebula / 1
large onion
3 łyżki oleju / 3
tablespoons of oil
½ łyżeczki ostrej papryki / ½
tsp hot pepper
Sól, pieprz do smaku / Salt, pepper to taste
Duża łyżka śmietany kwaśnej lub crème Fraiche /A
large spoon of sour cream or crème Fraiche
Przygotowanie
Pieczarki czyszczę, obieram ze skórki i kroje. Cebule siekam w drobną kostkę i wrzucam do garnka z rozgrzanym olejem. Gdy cebula się
zeszkli i zmięknie wrzucam pieczarki i dokładnie mieszam. Po 2 minutach dodaje
przyprawy-sól pieprz i paprykę i smażę przez kolejne 3 do 4 minut. Po tym
czasie odstawiam i mogę już ‘wypełnić’ pieczone ziemniaki.
Baked potato przygotowuje się prawidłowo w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni C i piecze w zależności od ich wielkości od godziny do
1 i 15 minut.
Ja trochę ten czas skracam. Ziemniaki myje, dokładnie
osuszam i dość ‘gęsto’ nakłuwam widelcem. Następnie wkładam je do kuchenki
mikrofalowej na 5 minut. Wyciągam owijam w aluminiową folie i wkładam do
piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągam je z piekarnika, przekładam na
talerz, rozkrajam, ale nie przepoławiam i do każdego dodaje przygotowane
wcześniej dodatki.
Ziemniaki można podać z dodatkową surówką, posypać
szczypiorkiem lub innymi ziołami. Wszystko zależy już od waszych preferencji.
Wypełniaczy do ziemniaków jest co nie mara. Wszystko
zależy od waszych upodobań i smaków. Do moich ulubionych należą sałatki:
coronation chicken (przepis znajdziecie pod tym linkiem), coleslaw, oraz wypełnienie
pieczarkowe. Lubię też ziemniaki z dodatkiem kremowego serka i wędzonego
scottish salmon, jak również z dodatkiem sera cheddar i wędzonej makreli.
Polecam wam to danie. Jest smaczne, tanie i proste w
przygotowaniu.
Smacznego😊
Witam
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są bardzo oryginalne, na tyle ze w Polsce europejskim kraju nie uświadczysz wielu z produktów potrzebnych do ich przygotowania. Mam ochotę na takiego ziemniaczka, ale nie mam pojęcia jaki rodzaj kartofla kupić? ��
T.