google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Baked potato

piątek, 15 maja 2020

Baked potato

Jest takie danie w kuchni brytyjskiej, które na równi z fish & chips nieodłącznie towarzyszy wszystkim podróżujących po Szkocji. Znajdziecie je w karcie dań każdej, nawet najmniejszej, restauracji, punktu gastronomicznego czy też w przydrożnym barze. Jego historia sięga połowy XIX wieku, kiedy to było ono powszechnie sprzedawane w ulicznych obwoźnych straganach, głównie w okresie jesienno-zimowym. Do jego popularyzacji przyczyniła się niewątpliwie masowa impreza z fajerwerkami odbywająca się na Wyspach co roku, na początku listopada, tzw. Gay Fox Day (tym zwyczaju przeczytacie klikając w ten link)

Baked potato, bo o nich tu będzie mowa, czasami nazywane jacket potato (ziemniakiem w kurtce), to danie, które można uznać za coś w rodzaju pierwszego tutejszego fast foodu. Pieczony ziemniak z dodatkiem masła, sera cheddar lub sałatki coleslaw, na stałe wrósł w brytyjską kulturę kulinarną. Tani, ciepły i niezwykle pożywny, często był jedynym posiłkiem na jaki w ciągu dnia mogli sobie pozwolić biedni.
Obecnie ‘uliczne pieczone ziemniaki’, przeżywają swój renesans. Do popularności tego dania z pewnością przyczyniły się liczne kampanie społeczne, które zachęcają Brytyjczyków do zastąpienia jedzenia śmieciowego, tą zdrową i smaczną potrawą. Ich starania przynoszą skutek. Jak się szacuje tylko w samym Londynie w barach, pubach i restauracjach sprzedaje się około 10 ton pieczonych ziemniaków dziennie.

Pieczony ziemniak swoją karierę zaczął w Anglii i bardzo szybko rozprzestrzenił się na pozostałe części Zjednoczonego Królestwa. Oszczędni i znacznie biedniejsi od Anglików Szkoci, bardzo szybko zaadaptowali go do swojej kuchni. Jednak jak to oni mają w zwyczaju, odrzucili prawie wszystko co ‘angielskie’ w tym daniu i wprowadzili swoje własne i sprawdzone dodatki do baked potato. Ulubionymi są tu sałatki z tuńczyka i kukurydzy, coleslaw oraz coronation chicken. Podczas gdy w Anglii popularne są dodatki sera i fasoli, tuńczyka z majonezem, kurczaka i boczku czy też bardziej egzotyczny chili con carne.
Wielokrotnie zamawiałam to danie w trakcie moich podroży po Szkocji. Rozsmakowałam się w nim i teraz często i chętnie je przygotowuje.

 Jak przygotować baked potato 


Podstawą są odpowiednie ziemniaki. Ja kupuję specjalną do tego dania odmianę-Marabel. W tutejszych sklepach sprzedawana jest również odmiana King Edward potato, z lekko różową skórką. Równie smaczna jak ziemniaki, których ja używam. Kupuje ją jednak rzadziej, ponieważ jej miąższ po upieczeniu nie jest tak żółty jak w przypadku odmiany Marabel.
Do przygotowania moich dzisiejszych pieczonych ziemniaków użyłam dwóch uzupełniaczy- tradycyjnej sałatki z tuńczyka i kukurydzy z majonezem oraz nadzienia z brązowych pieczarek i cebuli z dodatkiem śmietany crème fraiche.

Składniki do sałatki z tuńczyka i kukurydzy / Ingredients for tuna and corn salad


1 puszka tuńczyka 126 g / 1 can of tuna 126 g


1 puszka kukurydzy 165 g / 1 can of corn 165 g


6 łyżek majonezu  / 6 tablespoons of mayonnaise


Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku / Salt, freshly ground pepper to taste.


Przygotowanie:

Tuńczyka i kukurydze przekładam miseczki. Dodaje majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.

Składniki do pieczarkowego wypełnienia / Ingredients for mushroom filling


250 g brązowych pieczarek (mogą być również zwykle białe pieczarki) /  250 g brown mushrooms (you can also use white mushrooms)


1 duża cebula / 1 large onion


3 łyżki oleju / 3 tablespoons of oil


½ łyżeczki ostrej papryki / ½ tsp hot pepper


Sól, pieprz do smaku / Salt, pepper to taste


Duża łyżka śmietany kwaśnej lub crème Fraiche /A large spoon of sour cream or crème Fraiche

Przygotowanie

Pieczarki czyszczę, obieram ze skórki i kroje. Cebule siekam w drobną  kostkę i wrzucam do garnka z rozgrzanym olejem. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie wrzucam pieczarki i dokładnie mieszam. Po 2 minutach dodaje przyprawy-sól pieprz i paprykę i smażę przez kolejne 3 do 4 minut. Po tym czasie odstawiam i mogę już ‘wypełnić’ pieczone ziemniaki.

Baked potato przygotowuje się prawidłowo w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecze w zależności od ich wielkości od godziny do 1 i 15 minut.
Ja trochę ten czas skracam. Ziemniaki myje, dokładnie osuszam i dość ‘gęsto’ nakłuwam widelcem. Następnie wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. Wyciągam owijam w aluminiową folie i wkładam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągam je z piekarnika, przekładam na talerz, rozkrajam, ale nie przepoławiam i do każdego dodaje przygotowane wcześniej dodatki.
Ziemniaki można podać z dodatkową surówką, posypać szczypiorkiem lub innymi ziołami. Wszystko zależy już od waszych preferencji.

Wypełniaczy do ziemniaków jest co nie mara. Wszystko zależy od waszych upodobań i smaków. Do moich ulubionych należą sałatki: coronation chicken (przepis znajdziecie pod tym linkiem), coleslaw, oraz wypełnienie pieczarkowe. Lubię też ziemniaki z dodatkiem kremowego serka i wędzonego scottish salmon, jak również z dodatkiem sera cheddar i wędzonej makreli.

Polecam wam to danie. Jest smaczne, tanie i proste w przygotowaniu.

Smacznego😊


1 komentarz:

  1. Witam
    Twoje przepisy są bardzo oryginalne, na tyle ze w Polsce europejskim kraju nie uświadczysz wielu z produktów potrzebnych do ich przygotowania. Mam ochotę na takiego ziemniaczka, ale nie mam pojęcia jaki rodzaj kartofla kupić? ��
    T.

    OdpowiedzUsuń