Pikantny łosoś z surówką skandynawską
Łosoś jest rybą, którą można kochać lub nienawidzić. Ja
zdecydowanie należę do jego miłośników. Na dodatek mieszkam w kraju, w którym jest
ona powszechnie dostępna w każdym sklepie spożywczym, w różnych wersjach, z
dodatkiem najbardziej wymyślnych przypraw i sosów. W Szkocji łososia hoduje się
na skalę przemysłową, jak również odławia się go w licznych tutejszych rzekach.
Wpływająca do Moray Firth rzeka Spey jest ulubionym
siedliskiem dzikiego łososia. U jej ujścia żerują delfiny ściągając do Dolfin
Center tłumy ciekawskich podglądających ich życie. Nieco dalej na rybę tę ‘poluje’
sam Książe Karol korzystając ze zorganizowanej, w celu jej połowów, bazy mieszczącej
się w zamku Gordon.
Obok norweskiego, łosoś szkocki jest jednym z najbardziej
znanych na świecie, chociaż znawcy tematu twierdzą, że jest on obecnie bardziej
norweski niż szkocki, a to z uwagi na fakt, że zdecydowana większość miejsc, w których
się tę rybę hoduje, należy do firm norweskich.
Łosoś, którego dzisiaj wam polecę, jest inspirowany
pikantnymi smakami orientu, a surówka, z którą go podaje jest bardzo popularna
w Norwegii. Ożywcza i chłodząca jest doskonalą przeciwwagą smakową dla
pikantnej ryby.
Przepisów na przygotowanie łososia jest niezliczona ilość.
Do wyboru i do koloru. Ostatnio odkryłam i wypróbowałam przepyszną zupę z tą
rybą. Mam nadzieje, że wkrótce uda mi się go wam przedstawić.
Dzisiejszy przepis doskonale sprawdzi się doskonale jako danie
w upalne dni. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Składniki na danie dla 2 osób / Ingredients
- serving for 2 people:
- filet z łososia ½ kg. Ja używam ryby ze skórą / -
salmon fillet ½ kg. I used to fish with skin.
- 1 cytryna / -
1 lemon
- 1 limonka / -
1 lime
- 3 łyżki oliwy / -
3 tablespoons of oil
-Sól, pieprz / -
Salt, pepper
- 1 łyżeczka płatków chili / -
1 teaspoon chili flakes
- ½ czerwonej papryczki z chili / -
½ red chili peppers
Przygotowanie:
Łososia płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem. Wkładam do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej folią
aluminiową. Po powierzchni ryby rozprowadzam oliwę, posypuje filet niewielka ilością
soli i pieprzu oraz płatkami chili. Cytrynę i limetę dokładnie myje, osuszam i ścieram
z nich skórkę pokrywając nią łososia. Drobno kroje papryczkę chili i również posypuje
nią rybę. Cytrynę kroje w plastry i układam obok ryby. Łososia wkładam do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni C na max 20 minut
Składniki na surówkę / Ingredients
for salad
- 3 średnie marchewki / -
3 medium carrots
- ½ dużego zielonego ogórka / -
½ large green cucumber
- 1 jabłko / -
1 apple
¼ średniej rzepy / -¼ medium turnip
- sok z 1 cytryny / -
juice of 1 lemon
- 3 łyżki oliwy extra Virgin / -
3 tablespoons of extra virgin olive oil
- szczypta soli i pieprzy do smaku / -
a pinch of salt and pepper to taste.
Przygotowanie
Warzywa dokładnie myje. Marchewkę i rzepę obieram ze
skorki. Wszystkie warzywa ścieram na tarce z dużymi oczkami. Do startych warzyw
dodaje sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie mieszam i dodaje odrobine soli
i pieprzu. Ich smak powinien być w surowce prawie nieodczuwalny. Ma być ona kwaśna
o orzeźwiająca w smaku i stanowić przeciwwagę dla pikantnej ryby.
Łososia wyciągam z piekarnika, surówkę przekładam do
miseczki i podaje danie z sokiem pokrojonej w ósemki limonki.
Smacznego.
U nas ryba co piątek, to chętnie wypróbuję nowy przepis :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego. Wkrótce inne przepisy na łososia, dorsza i plamiaka. Jak tylko skończy się lockdown postaram się wybrać po świeżą rybkę i coś tutejszego przygotować.
UsuńPozdrawiam ze słonecznego Moray😊
Agnieszka