google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Pikantny łosoś z surówką skandynawską / Spicy salmon with Scandinavian salad

sobota, 23 maja 2020

Pikantny łosoś z surówką skandynawską / Spicy salmon with Scandinavian salad


Pikantny łosoś z surówką skandynawską

Łosoś jest rybą, którą można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do jego miłośników. Na dodatek mieszkam w kraju, w którym jest ona powszechnie dostępna w każdym sklepie spożywczym, w różnych wersjach, z dodatkiem najbardziej wymyślnych przypraw i sosów. W Szkocji łososia hoduje się na skalę przemysłową, jak również odławia się go w licznych tutejszych rzekach.

Wpływająca do Moray Firth rzeka Spey jest ulubionym siedliskiem dzikiego łososia. U jej ujścia żerują delfiny ściągając do Dolfin Center tłumy ciekawskich podglądających ich życie. Nieco dalej na rybę tę ‘poluje’ sam Książe Karol korzystając ze zorganizowanej, w celu jej połowów, bazy mieszczącej się w zamku Gordon.

Obok norweskiego, łosoś szkocki jest jednym z najbardziej znanych na świecie, chociaż znawcy tematu twierdzą, że jest on obecnie bardziej norweski niż szkocki, a to z uwagi na fakt, że zdecydowana większość miejsc, w których się tę rybę hoduje, należy do firm norweskich.
Łosoś, którego dzisiaj wam polecę, jest inspirowany pikantnymi smakami orientu, a surówka, z którą go podaje jest bardzo popularna w Norwegii. Ożywcza i chłodząca jest doskonalą przeciwwagą smakową dla pikantnej ryby.
Przepisów na przygotowanie łososia jest niezliczona ilość. Do wyboru i do koloru. Ostatnio odkryłam i wypróbowałam przepyszną zupę z tą rybą. Mam nadzieje, że wkrótce uda mi się go wam przedstawić.

Dzisiejszy przepis doskonale sprawdzi się doskonale jako danie w upalne dni. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Składniki na danie dla 2 osób / Ingredients - serving for 2 people:

- filet z łososia ½ kg. Ja używam ryby ze skórą  / - salmon fillet ½ kg. I used to fish with skin.

- 1 cytryna  / - 1 lemon

- 1 limonka  /  - 1 lime

- 3 łyżki oliwy  / - 3 tablespoons of oil

-Sól, pieprz / - Salt, pepper

- 1 łyżeczka płatków chili /  - 1 teaspoon chili flakes

- ½ czerwonej papryczki z chili / - ½ red chili peppers
Przygotowanie:

Łososia płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Wkładam do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej folią aluminiową. Po powierzchni ryby rozprowadzam oliwę, posypuje filet niewielka ilością soli i pieprzu oraz płatkami chili. Cytrynę i limetę dokładnie myje, osuszam i ścieram z nich skórkę pokrywając nią łososia. Drobno kroje papryczkę chili i również posypuje nią rybę. Cytrynę kroje w plastry i układam obok ryby. Łososia wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na max 20 minut

Składniki na surówkę / Ingredients for salad

- 3 średnie marchewki /  - 3 medium carrots

- ½ dużego zielonego ogórka /  - ½ large green cucumber

- 1 jabłko / - 1 apple


¼ średniej rzepy /  -¼ medium turnip

- sok z 1 cytryny / - juice of 1 lemon

- 3 łyżki oliwy extra Virgin /  - 3 tablespoons of extra virgin olive oil

- szczypta soli i pieprzy do smaku / - a pinch of salt and pepper to taste.
Przygotowanie

Warzywa dokładnie myje. Marchewkę i rzepę obieram ze skorki. Wszystkie warzywa ścieram na tarce z dużymi oczkami. Do startych warzyw dodaje sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie mieszam i dodaje odrobine soli i pieprzu. Ich smak powinien być w surowce prawie nieodczuwalny. Ma być ona kwaśna o orzeźwiająca w smaku i stanowić przeciwwagę dla pikantnej ryby.
Łososia wyciągam z piekarnika, surówkę przekładam do miseczki i podaje danie z sokiem pokrojonej w ósemki limonki.

Smacznego. 
 

2 komentarze:

  1. U nas ryba co piątek, to chętnie wypróbuję nowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego. Wkrótce inne przepisy na łososia, dorsza i plamiaka. Jak tylko skończy się lockdown postaram się wybrać po świeżą rybkę i coś tutejszego przygotować.
      Pozdrawiam ze słonecznego Moray😊
      Agnieszka

      Usuń