Ensaladilla -Pyszna dawka hiszpańskiego słońca na talerzu.
I
made a salad strictly according to the recipe of Isabel, my Spanish friend from
Moray College.
Z pewnością wielu z was zastanawia się co wspólnego ma sałatka
hiszpańska ze szkocką kuchnią? Wszystkim, którzy interesują się trochę historią Szkocji, i co nieco wiedzą o tutejszej kuchni, pewnością nie obcy jest fakt, że wiele z tutejszych
dań inspirowanych jest kuchnią francuską. Znana wam z pewnością, popularna tu
zupa Cock -a- Leekie, jest takim przykładem. Inspirowana jest ona francuską zupą cebulową. Przepis na jej przygotowanie zamieściłam na blogu w jednym z
pierwszych postów.
No dobrze. Jak się ma do tego Ensaladilla? Przyznam się, że nie spotkałam się z tym
daniem w typowej szkockiej kuchni. Można ją znaleźć w karcie dań w dobrych
restauracjach w Edynburgu czy też Glasgow, serwujących kuchnie z różnych stron świata.
Perspektywa oddalających się hiszpańskich wakacji skłoniła
mnie do przemyśleń. Skoro nie mogę pojechać na półwysep Iberyjski to zaproszę tamtejszą
kuchnię do mojego domu. A ponieważ przepis na tę sałatkę poznałam właśnie tu w
Szkocji. Postanowiłam więc oddalić moje wakacyjne tęsknoty rozkoszując się przepyszną
Ensaladillia.
Sałatkę wykonałam ścisłe według przepisu Isabel, mojej hiszpańskiej
koleżanki z College. Przygotowała ją na nasze coroczne, tradycyjne spotkanie przedświąteczne.
Wszyscy zachwycili się jej smakiem. A ja od tego czasu zrezygnowałam z
wykonywania tradycyjnej sałatki warzywnej, którą każdy z was z pewnością zna.
Składniki / Ingredients
4 duże ziemniaki / 4 large potatoes
3 średnie marchewki / 3 medium carrots
4 duże ziemniaki / 4 large potatoes
3 średnie marchewki / 3 medium carrots
2 małe jabłka / 2
small apples
5 jajek / 5 eggs
5 jajek / 5 eggs
1 szklanka zielonego ugotowanego groszku / 1
cup of cooked green peas
1 czerwona papryka / 1 red pepper
1 czerwona papryka / 1 red pepper
1 mała cebula szalotka / 1
small shallot onion
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku / salt,
freshly ground pepper to taste
8 lóżek majonezu / 8 tablespoons mayonnaise
Do tej sałatki dodawany jest często tuńczyk, ale w zaprezentowanej tu wersji moim zdaniem jest smaczniejsza.
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki gotuje w całości ze skórką. Po
ugotowaniu i ostudzeniu obieram je i kroje na kawałki, ale nie za drobno. Lubię
czuć wyrazisty smak warzyw w sałatce. Po ugotowaniu jajek obieram je ze skorupy
i 3 z nich kroje. Dwa odkładam. Będą mi
potrzebne do dekoracji. Podobnie czynie z pozostałymi składnikami. Oliwki kroje
w krążki. Podobnie czynie z cebulą i rozdzielam dokładnie jej pierścienie.
Wszystkie składniki wkładam do miski. Dodaje przyprawy i połowę
majonezu. Dokładnie mieszam.
Sałatkę przekładam do dwóch misek (możecie przełożyć
do jednej ozdobnej) wyglądam jej wierzch i pokrywam dość grubą warstwą majonezu.
Na wierzch ścieram na drobnej tarce jajko (jedno na każdą miskę).
Ozdabiam
papryką i kilkoma oliwkami.
Podaje z tostami z pełnoziarnistego chleba.
Doskonała propozycja na lunch lub jako przystawka do obiadu.
¡buen provecho
U ciebie robię się zawsze głodny!!! M.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńSałatka jest pyszna. Myślę, że będę ją przygotowywać na przemian z tradycyjną. Nawet moje dzieci, które nie lubią takich dań chętnie ją jadły. Myślę, że dodanie zielonego groszku, w wersji nie ‘puszkowej’ robi różnice.
Pozdrawiam
Marta
Cieszę się ze przepis ci się spodobał. Ja bardzo lubię tę sałatkę, jak również inne polecone mi przez moje koleżanki z Collegu. Postaram się wkrótce udostępnić na nie przepisy.
UsuńPozdrawiam
Agnieszka
To jest pyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😊
Usuń