Zupa, którą dzisiaj wam prezentuje, to danie typowe dla kuchni
brytyjskiej. Bazą do jej przygotowania jest niebieski ser Stilton, którego produkcja,
na wyspach, odbywa się wedle ścisłe określonej receptury i dozwolona jest
jedynie w trzech angielskich hrabstwach: Leicestershire, Derbyshire i Nottinghamshire.
Istnieją dwie podstawowe odmiany tego sera -niebieska
Blue Stilton oraz biała. Odmiana niebieska moim zdaniem jest smaczniejsza, ale
to mój smak. Lubię sery z niebieską pleśnią takie jak Danish Blue czy
Gorgonzola (Stilton jest serem twardym, długo dojrzewającym,
dwa pozostałe to sery o kremowej konsystencji). Jeśli za takimi smakami nie przepadacie, to nie znaczy, że zupa z
dodatkiem takiego sera nie będzie wam smakować. Jego intensywny smak w połączeniu
z brokułem, jak w dzisiejszym przepisie, czy też kalafiorem lub porem, łagodnieje,
nadając zupie specyficzny i unikalny posmak.
Jak wszystkie szlachetne rzeczy, również Stilton, nie
wymaga szczególnej oprawy. Stąd przepis na przygotowanie zupy nie jest skomplikowany.
Jej przygotowanie nie wymaga też użycia wielu składników.
Dokonałam małej modyfikacji podstawowego przepisu, zresztą
nie po raz pierwszy. Jednak nie mogłam sobie tego odmówić. Użyłam mojego
tajnego składnika. Jakiego dowiecie się czytając listę zamieszczoną poniżej.
Należy się wam jeszcze jedna ważna uwaga. Zupa ta jest przeważnie
serwowana w tutejszych restauracjach i bistrach z dobrą kuchnią. W szkockich
domach bardziej popularna jest zupa kalafiorowa z serem cheddar, której będzie poświęcony
jeden z kolejnych postów.
Składniki porcja dla 2 osób / Ingredients - serving for two people
1 cebula szalotka / One
shallot onion
1 brokuł około 350 g / One broccoli around 350 g
1 brokuł około 350 g / One broccoli around 350 g
200
g sera blue Stilton / 200
g blue Stilton cheese
3 łyżki oleju roślinnego / Three
tablespoons of vegetable oil
200 g śmietany double cream / 200
g double cream
500 ml wody / 500
ml of water
1 kostka bulionowa (ja używam organicznej warzywnej) / One
stock cube (I use organic vegetable cube)
Szczypta soli do smaku / A
pinch of salt to taste
½ małej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu / ½
small teaspoon of freshly ground pepper
3 gałązki tymianku / Three
sprigs thyme (use only the leaves)
I mój tajny składnik - 1 mały listek lubczyku lub ½ małej
łyżeczki suszonego. / And
my secret ingredient - one small lovage leaf or ½ small teaspoon dried.
Lubczyk rośnie ,w dużej donicy, w moim ogródku. Dzięki temu
przez całą wiosnę, lato i jesień mogę się cieszyć jego smakiem. W tym roku obrodził,
co mnie niezmiernie cieszy.
Przygotowanie:
Cebule kroje w krążki. Brokuł myje i dziele na różyczki.
Ser rozdrabniam. Nie używam pokrywającej go skórki. Od gałązek tymianku odrywam
listki. Do garnka wlewam olej i wrzucam cebule, zioła i przyprawy. Czekam aż
cebula zmięknie i dodaje pokrojone brokuły. Mieszam, dodaję wodę i wrzucam kostkę
bulionową. Ponownie mieszam i przykrywam garnek pokrywką. Gdy brokuły są miękkie
odstawiam garnek z ognia i dodaje ser. Mieszam i odstawiam na 5 minut. Po tym
czasie miksuję zupę i dodaję śmietanę.
Zupę podaje z dodatkiem grzanek wykonanych z tostowego
chleba pełnoziarnistego. Wystarczy włożyć kromki chleba do tostera i podpiec je
w najwyższej temperaturze. Tak przygotowany tost kroje na kostki i grzanki
gotowe.
Zupa jest naprawdę pyszna i pożywna. Jej smak jest wyjątkowy
a zarazem typowy dla tutejszej kuchni.
Polecam
Zawsze omijałam takie sery. Jutro kupie i wypróbuje ten przepis. Mieszkam w UK od 10 lat i wielokrotnie widziałam zupę w karcie dań w restauracji, ale nigdy jej nie zamawiałam. Podzielę się swoją opinią.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Hull
Julka
Ok:-) czekam
UsuńWitam ponownie.
UsuńTrochę to długo trwało, ale ugotowałam tę zupę. Jest bardzo smaczna. Chyba przekonałam się też do tego sera.
Julka
jest ok!
OdpowiedzUsuń