google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Chicken noodle stir-fry recipe / Makaron smażony z kurczakiem

poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Chicken noodle stir-fry recipe / Makaron smażony z kurczakiem

Szkocja to kraj otwarty i chętnie witający przybyszy ze wszystkich stron świata. Ich obecność widać nie tylko na tutejszych ulicach, ale również w ich wpływie na różne aspekty lokalnego życia, a przede wszystkim na lokalną kuchnie. I właśnie dzięki tej kuchni, serwując wszystko co najlepsze w ich ojczystym kraju, przybysze wkupili się w łaski tutejszej ludności. Nie ukrywam, że ta szkocka różnorodność bardzo mi przypadła do gustu. Wpłynęła bardzo mocno na mój sposób postrzegania wielu rzeczy i skłoniła do skosztowania dań, które rzadko lub wręcz nigdy wcześniej nie gościły na moim talerzu, a teraz stały się obowiązkowym elementem w codziennego menu. 
Nie ukrywam, ze wzorem lokalsów często po pracy, zamiast gotować, wpadam do sprawdzonego take away i zamawiam pachnące i pełne orientalnych smaków danie. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie próbowała sama wielu z nich przygotować. Nie jest to takie trudne jakby mogło się wydawać, a różnorodność dostępnych przypraw i dodatków jest tu bez porównania większa niż w Polsce.
Danie, które dzisiaj prezentuje jest bardzo proste do przygotowania, mimo dość dużej ilości składników potrzebnych do jego przygotowania. Jest też jednym z chętniej zamawianych u tzw. chińczyka.
Oczywiście jak w przypadku większość prezentowanych na tym blogu potraw nie brakuje tu mojej interpretacji. Dlatego też proszę was abyście nie traktowali tego przepisu literalnie. Możecie dodać do niego własne warzywne dodatki.

Składniki na porcje dla 4 osób / Ingredients- serve for 4 people.
2 piersi z kurczaka / 2 chicken breasts
1 opakowanie makaronu chow mein / 1 packet of medium eggs noodles
2 małe marchewki / 2 small carrots
1 cebula / 1 onion
2 ząbki czosnku / 2 garlic cloves
1 mały por / 1 small leek
2 małe papryki / 2 small peppers
½ pęczka szczypiorku / ½ bunch of chives or spring onions
1 szklanka mrożonego groszku / 1 cup frozen peas
½ łyżeczki chili / ½ tsp chilli
2 łyżeczki dżemu z chili (jeśli macie) lub pikantnego mango chutney / 2 teaspoons of chilli jam (if you have it) or spicy mango chutney
1 łyżeczka curry / 1 teaspoon curry
1 łyżeczka imbiru (świeży jest lepszy, ale jeśli nie macie można użyć suszonego)/ 1 teaspoon ginger (fresh is better, but you can use dried if you do not have one)
4 łyżeki stołowye oleju sezamowego / 4 tablespoons of sesame oil
2 łyżki sosu sojowego / 2 tbsp of soy sauce
½ saszetki sosu do smażonego makaronu / ½ sauce bags for fried noodles
Sól i świeżo zmielony pieprz / Salt and freshly ground pepper to taste

Przygotowanie.
Zaczynam od pokrojenia wszystkich składników. Kroje w paseczki i siekam w krążki. Makaron płuczę w zimnej wodzie i wkładam do garnka.
Na dużej patelni z wysokimi brzegami lub w woku rozgrzewam olej sezamowy.
W pierwszej kolejności wrzucam cebule i czosnek. Cały czas mieszam. Gdy cebula zmięknie wrzucam pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka. Mieszam aż zetnie się białko. Wtedy dodaje marchewkę paprykę por i szczypiorek wszystko mieszam i dodaje przyprawy, curry, imbir, sól, pieprz, chili i dżem z chili. Wszystko dokładnie mieszam.
W czajniku zagotowuje wodę i zalewam nią makaron, stawiam na ogniu i rozdzielam jego nitki. Gotuje około 4 minut.
Gdy makaron się gotuje do warzyw i kurczaka dodaje groszek.
Odcedzam makaron i wrzucam go do patelni. Dodaje sos sojowy i ½ saszetki sosu do smażonego makaronu.
Wszystko dokładnie mieszam i smażę przez około 3 minuty.
Przygotowanie zajmuje około 20 do 25 minut.
Po tym czasie pozostaje mi już tylko zaserwować makaron.
Smakuje lepiej niż u mojego ulubionego ‘chińczyka’.


2 komentarze:

  1. Zawsze przygotowywałam dania chińskie na bazie sosu ze słoika. Nigdy nie próbowałam gotować sama. Wygląda smacznie.
    anka

    OdpowiedzUsuń