google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Venison Stew Recipe / Przepis na szkocki gulasz z jelenia

czwartek, 30 kwietnia 2020

Venison Stew Recipe / Przepis na szkocki gulasz z jelenia

To danie jest 'ikoną' tutejszej tradycyjnej kuchni. Znajdziecie je w karcie wszystkich restauracji serwujących lokalną szkocką kuchnie. Jak większość z lokalnych dań, również i to, wzorowane jest na kuchni francuskiej – jednogarnkowym daniu z mięsa jelenia. Długo wzbraniałam się przed jego spróbowaniem. Jest to bowiem potrawa mięsna, a ja staram się, od kilku lat ograniczać jego jedzenie.
Nie oparłam się jednak namowom i po raz pierwszy spróbowałam go w bistro, mieszczącym się w lokalnym klubie golfowym, w pobliżu miejscowości Lochcarron, położonej w szkockich Highlandach nad przepięknym jeziorem o tej samej nazwie. O tej podroży możecie przeczytać klikając ten link.
Zaserwowany venison był wyborny. Tak mi zasmakował, że po powrocie z podroży już kilkukrotnie go wykonałam, posiłkując się rożnymi przepisami z sieci. Wersja, którą dzisiaj przedstawiam, jest jedną z mniej wyszukanych, ale jest i zarazem najprostsza do wykonania i bardzo smaczna.
Na wykonanie tej potrawy, tym razem, zdecydowałam się trochę z konieczności. Podczas ostatnich zakupów w moim ulubionym sklepie, nie udało mi się kupić kurczaka, po którego się tam wybrałam. Nie było też innego domowego i dzikiego ptactwa, które można zawsze dostać w normalnych czasach. Venison pozostał więc jedyną alternatywa dla mięsa wołowego i schabu z kością.
Składniki do wykonania tego dania, a przede wszystkim mięso z jelenia znajdziecie we wszystkich sklepach na Wyspach. Na pytanie, gdzie można je kupić w Polsce nie odpowiem. Z pewnością dostępne jest w dobrych delikatesach.
Mój Venison nie wymaga użycia dużej ilości składników, tak jak już wspomniałam przedstawiam jego najprostszą wersję.
Jest jednak dość czasochłonny i jeśli chcecie go przygotować na obiad lub wczesną kolacje, to zabierzcie się do pracy na jakieś 2,5 godziny przed podaniem posiłku.

Składniki – porcja dla 2 osób / Ingredients - a serving for 2 people
½ kg mięsa z czerwonego jelenia / ½ kg of red deer meat
2 średnie marchewki / 2 medium carrots
2 cebule / 2 onions
2 ząbki czosnku / 2 garlic cloves
½ rzepy / ½ turnip
4 średnie ziemniaki Maris Piper / 4 medium Maris Piper potatoes
4 łyżki oleju roślinnego / 4 tablespoons of vegetable oil
6 łyżek sosu Worcestershire / 6 tablespoons of Worcestershire sauce
4 łyżki maki / 4 tablespoons of flour
2 liście laurowe / 2 bay leaves
Kilka gałązek tymianku / A few sprigs of thyme
Liść lubczyku (mój dodatek) / Lovage Leaf (my addition)
Sól, pieprz do smaku / Salt, pepper to taste
Szczypiorek lub pietruszka do serwowania / To serving chives or parsley.
4 szklanki wody (lub więcej w razie konieczności) / 4 glasses of water (or more if necessary)

Przygotowanie:
Venison, które kupiłam jest specjalnie wyselekcjonowane i przygotowane (pokrojone w kawałki) do tego dania. Nie powiem z której części jelenia, bo nigdy się na nad tym nie zastanawiałam i nie pytałam. Z pewnością znawcy dziczyzny będą wiedzieli jaka będzie na ten gulasz najlepsza. Ja kupuje po prostu mięso z nalepką Venison strew.
Przed smażeniem zalewam je na pół godziny mlekiem. Następnie płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam.
Warzywa kroje- marchew w grube talarki, rzepę i cebule w dużą kostkę. Najgrubiej kroje ziemniaki. Są one najbardziej miękkie i potrzebują, w porównaniu z pozostałymi warzywami, najmniej czasu na ugotowanie.
Do miski wsypuje mąkę i mieszam ją z solą i pieprzem. Osuszone kawałki mięsa okładnie w niej obtaczam. Mąkę, która pozostała, użyje do ‘wykończenia’ dania. 
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam venison. Dokładnie obsmażam aż się zrumieni. Dodaje cebule, liście laurowe, tymianek i lubczyk i sos Worcestershire. Dokładnie mieszam i dolewam wody, tak aby przykryła mięso. Przykrywam garnek pokrywką i gotuje na małym ogniu około półtorej godziny od czasu do czsu mieszając. Po tym czasie dodaje marchewkę i rzepę. Dolewam wodę, tak aby przykryła warzywa, gotuje przez 15 minut i dodaje ziemniaki. Gdy są miękkie dodaje do nich resztę maki, którą rozpuszczam wcześniej w zimnej wodzie. Gotuje przez 3 minuty odstawiam z ognia. Odczekuje kolejnych 5 minut i podaje danie.
W niektórych przepisach zalecane jest dodanie do gotowania wołowej kostki bulionowej, jak również czerwonego wina. Ja jednak tych składników nie używam. Venison jest dla mnie bardzo smaczny w takiej wersji. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie abyście wy te składniki dodali.

Venison podaje posypany dużą ilością świeżego szczypiorku. Można go zaserwować również z razowym pieczywem.

Mam nadzieje, że będzie wam smakować.
PS


To mój pierwszy venison…
A to miejsce, w którym go zjadłam- Lochcarron.
Loch Carron

2 komentarze:

  1. Ile kosztuje mięso z jelenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Za opakowanie 0,5 kg zapłaciłam około 5 £.
      Pozdrawiam
      Agnieszka

      Usuń