google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Sałatka z czerwonej kapusty buraków i jabłka.

czwartek, 20 kwietnia 2023

Sałatka z czerwonej kapusty buraków i jabłka.



Wiosna to okres, w którym wielu z nas chwyta oddech po długiej ziemi. Dostajemy ‘energetycznego kopa’ i mamy ochotę na doświadczanie wielu nowych rzeczy. Dla mnie tegoroczna wiosna jest jak nowy początek, początek stałych zmian w moim jadłospisie, a ścisłej dostosowaniem go do dość rygorystycznej diety. zaleconej przez lekarzy.

Przy licznych ograniczeniach i konieczności wyeliminowania wielu składników z mojego jadłospisu, skomponowanie nowych potraw było niemałym wyzwaniem. Ale po blisko trzech miesiącach eksperymentów udało mi się sprawdzić wiele nowych przepisów, jak również stworzyć własne receptury- zarówno smaczne jak i bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. I jak na tytuł bloga przystało wszystkie z nich będą oscylować wokół moich szkockich smaków.

Sałatka, którą odkryłam w M&S z pewnością przypadnie wielu z was do gustu. Doskonale skomponuje się z daniami mięsnymi z tradycyjnej kuchni, jak również będzie doskonałym dodatkiem do potraw z grilla. Zazwyczaj nie kupuje gotowych sałatek i staram się je samodzielnie wykonywać w domu. Zawsze jednak sprawdzam co można znaleźć w dziale dań gotowych, aby zainspirować się i wypróbować nowe smaki. W tej sałatce zaintrygowały mnie składniki jak i ich połączenie. Nie potrafiłam bowiem wyobrazić sobie mieszanki smakowej czerwonej kapusty z chrzanem. Moje obawy okazały się bezzasadne, a połączenie zdawałoby się banalnych składników, skomponowało oryginalny smak, a zarazem nie odbiegający zbytnio od smaków podobnych sałatek znanych nam z kuchni polskiej.


Składniki:

- 1 duże soczyste jabłko

- 3 ugotowane buraki

- ½ główki malej czerwonej kapusty

- 4 łyżeczki chrzanu

- sól i pierz do smaku

Przygotowanie:

Jabłko i ugotowane buraki ścieram na tarce z grubym oczkami, kapustę kroje na drobne kawałki.

 Składniki wkładam do miski, dodaje starty chrzan sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszam.


Przygotowałam również tę sałatkę z dodatkiem posiekanej drobno natki zielonej pietruszki. Polecam, jeśli w waszej diecie uwzględnić niedobory żelaza w waszym organizmie.




Mam nadzieje, że sałatka trafi w wasze kulinarne gusta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz