google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Spaghetti and Meatballs

czwartek, 21 maja 2020

Spaghetti and Meatballs

Pulpeciki mięsne z makaronem spaghetti

To jedno z najpopularniejszych dań obiadowych na Wyspach. Stanowią stałą, podobnie jak większość zaprezentowanych na tym blogu zup, pozycję w menu szkolnych stołówek. Wydawałoby się, że z tak ‘szkolnego’ posiłku nie można ‘wyczarować’ niczego szczególnego, a już tym bardziej myśleć o nim jako daniu na proszony obiad czy kolacje.

Nic bardziej mylnego. Udowodnię wam, że wydawałoby się banalne meatbolls można wznieść na wyżyny sztuki kulinarnej i przygotować posiłek, którym zaskoczycie nie tylko domowników, ale również i zaproszonych gości. A jeśli macie dzieci to z pewnością już się nie odpędzicie od próśb o mięsne kuleczki z makaronowymi nitkami.

Od kiedy pamiętam zawsze przygotowywałam tego typu ‘kuleczki’ z mięsa wieprzowego i głównie z dodatkiem sosu pieczarkowego. Sos pomidorowy nieszczególnie mi w tym zestawieniu smakował. Cóż, dzisiaj już wiem, że po prostu robiłam zły sos pomidorowy. Teraz nie wyobrażam już sobie meatballs w towarzystwie innego niż pomidorowy.
Przepis ten znalazłam w jednej z darmowych gazetek, rozdawanych tu w Asda i Tesco, promujących produkty spożywcze. Wypróbowałam i teraz już zawsze przygotowuje danie to według tych wskazówek, wzbogacając je, jak zawsze, o moje sekretne dodatki.

Składniki na porcje dla 2 osób / Ingredients - serving for 2 people:

Składniki sosu / Sauce ingredients:

-1 puszka pomidorów bez skórki. Ja używam całych, ale możecie też użyć w kawałkach / -one can of peeled tomatoes. I use whole, but you can also use tomatoes in pieces

- kilka pomidorków koktajlowych / a few cherries tomato

-1 średnia czerwona cebula / -1 medium red onion

-3 ząbki czosnku / -3 cloves of garlic

- ½ łyżeczki ostrej papryki /  - ½ tsp hot pepper

- 2 łyżeczki zielonego Tabasco / - 2 teaspoons of green Tabasco

-kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego / - a few sprigs of fresh thyme or a teaspoon of dried

- ½ papryczki chilli / - ½ chillies pepper

-2 liście laurowe / -2 bay leaves

- liść świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego / - new lovage leaf or dried teaspoon

- 1 mozzarella 

- 3 łyżki oleju  / - 3 tablespoons of vegetable oil

- sól, pieprz do smaku / - salt, pepper to taste

- zielona pietruszka lub kolendra do wykończenia /  - green parsley or coriander to finish

Przygotowanie sosu

Do garnka wlewam olej (użyjcie garnka o dość dużej średnicy), gdy się rozgrzeje wrzucam czerwoną cebule. Smażę, aż cebula zmięknie i dorzucam czosnek. Smażę około 1 minuty cały czas mieszając. Dodaje pomidory z puszki i ponownie wszystko mieszam. Do puszki po pomidorach wlewam wodę wypełniam ją do połowy, dokładnie ‘opłukuje’ puszkę i zawartość wlewam do garnka. Dorzucam kilka pomidorków koktajlowych. Możecie też dodać pokrojonego w plastry lub ćwiartki pomidora. Dodaje liście laurowe, liść lubczyku, tabasco, sól, pieprz, paprykę i paryczke chilli. Mieszam i przykrywam wszystko pokrywką. Gotuje około 20 minut.

Po tym czasie wyciągam z sosu liście laurowe i gałązki tymianku. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatam większe kawałki pomidorów, które się nie rozpadły podczas gotowania. Do tak przygotowanego sosu wkładam meatballs.

Składniki na meatballs / Meatballs ingredients

-250 g zmielonego mięsa wołowego /  -250 g ground beef

-250 g zmielonego mięsa wieprzowego / -250 g of ground pork

- 1 jajko / - 1 egg

- 1 biała cebula / - 1 white onion

- 3 ząbki czosnku / - 3 cloves of garlic

-½ szklanki bułki tartej / - ½ cup breadcrumbs

-Świeżo zmielony pieprz do smaku / - Freshly ground pepper to taste

-cztery łyżki oleju roślinnego / - four tablespoons of vegetable oil
 
Przygotowanie

Białą cebule kroje w drobna kostkę. Smażę na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju (2 łyżki) aż zmięknie i lekko się zeszkli. Do miski wkładam mięso, bułkę tartą, jajko i ostudzoną i usmażoną cebule i świeżo zmielony pieprz. Do pulpetów nie dodaje soli, podobnie jak do wszelkich innych kotletów z mięsa mielonego.
Ważna uwaga. Jeśli nie macie bulki tartej to nie musicie koniecznie biec do sklepu lub przygotowywać ją krusząc zeschły na kamień chleb. Jest prostszy sposób, a taka bułka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju kotletów czy pulpetów.
 Do takiej ilości mięsa wystarczą dwie kromki pieczywa tostowego i oczywiście toster. Ja używam pieczywa ciemnego, z ziarnami. Wkładam je do tostera i czekam aż się mocno ‘zrumieni’. Wyciągam, czekam, aż ostygną i rozkruszam. Chleb jest suchy i kruszy się na drobne okruszki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i formuje małe pulpeciki. Mnie udało się ich tym razem uformować 18, ale możecie zrobić ich mniej lub więcej.

Na patelnie wlewam olej, rozgrzewam i układam pulpeciki. Pulpeciki jedynie delikatnie obsmażam i przekładam do garnka z przygotowanym sosem układając w równych od siebie odległościach. Na każdy z nich układam kawałek mozzarelli, garnek przykrywam pokrywką i gotuje przez kolejne 20 do 25 minut.

Patelnie, w której się smażyły odstawiam. Pozostały ze smażenia tłuszcz użyję w dalszej części.
Możecie też takie pulpeciki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.
Mozzarella pięknie się rozpuści na każdym z nich, jak również w pomidorowym sosie.
Gdy pulpeciki się duszą gotuje makaron. Wrzucam go do wrzącej wody z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
Gdy się ugotuje odcedzam go, ale nie przelewam zimną wodą. Przekładam go do patelni, na której wcześniej smażyły się pulpeciki i dokładnie obtaczam w tłuszczu. Teraz pozostaje mi już tylko zaserwować danie.

Pulpeciki posypuje kolendrą lub zieloną pietruszką.  Możecie użyć i obu.

Smacznego!

1 komentarz: