google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Zupa z pomidorów, papryki i kiełbasy chorizo / Tomato, Pepper and Chorizo Soup

poniedziałek, 20 lipca 2020

Zupa z pomidorów, papryki i kiełbasy chorizo / Tomato, Pepper and Chorizo Soup

Zupa ta ma korzenie hiszpańskie i należy do grupy najczęściej serwowanych w Szkocji, jak również pozostałych częściach Zjednoczonego Królestwa, w tematycznych restauracjach z kuchnią z południa Europy. Ale nie tylko. Znajdziecie ją również w menu przydrożnych zajazdów i pracowniczych kantynach.
Brytyjczycy kochają Hiszpanię. Przez lata wspólnej Europy tysiące z nich przeniosło tam swoje życie. Kolejne tysiące ma tam swoje letnie domy. To oni najbardziej przeżyli i w dalszym ciągu przeżywają wyjście UK ze Unii Europejskiej. Gdyby to od ich głosów zależał wynik referendum, to nie mielibyśmy teraz tego całego bałaganu.


Ale nie o polityce i wyborach będzie tu mowa, chociaż ja nadal leczę się z moralnego kaca po ostatnich wyborach w Polsce. Jakoś nie mogę się pogodzić z faktem, że moi rodacy tak wybrali. W takich momentach staram się zawsze przygotować coś pysznego do jedzenia, bo to najszybszy i najprostszy sposób na dobre samopoczucie. Dlatego też po ogłoszeniu wyników, przygotowałam sobie zupę, która zdecydowanie poprawiła mi nastrój. Jej południowy smak pozwolił mi ponownie z optymizmem spojrzeć na życie i z pewnością pozwoli mi przetrwać kolejnych pięć lat z świadomością, że mamy to co mamy.

Składniki na zupę:

700 g do 1 kg świeżych pomidorów

2 papryki- czerwona i pomarańczowa (lub tylko 2 czerwone)

200 g kiełbasy chorizo

6 dużych ząbków czosnku

2 średnie czerwone cebule

1 łyżka stołowa puree pomidorowego (koncentratu)

2 łyżki brązowego cukru

Sok z 1 cytryny

Dwie garści świeżych liści bazylii

1 kostka bulionowa - warzywna

4 duże łyżki oleju

600 ml wody

Sól, pieprz do smaku

Ingredients:

700 g to 1 kg of fresh tomatoes

2 peppers - red and orange (or only 2 red)

200 g chorizo ​​

6 large cloves of garlic

2 medium red onions

1 tablespoon tomato puree (concentrate)

2 tbsp brown sugar

Juice from 1 lemon

Two handfuls of fresh basil leaves

1 stock cube - vegetable

4 large spoons of oil

600 ml of water

Salt, pepper to taste

Przygotowanie:

1.Pomidory, paprykę i cebule kroje i w wraz ząbkami czosnku w skorupkach, wkładam do naczynia do pieczenia. Dodaje olej roślinny, sól i wszystko dokładnie mieszam.

2.Tak przygotowaną blaszkę z warzywami wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.

3. Kiełbasę kroje w kostkę lub plastry i wrzucam na dużą, głęboką patelnię. Smażę aż kiełbasa się zrumieni i uwolni się z niej tłuszcz.
4. Z upieczonych warzyw wyciągam ząbki czosnku i ‘wyciskam’ je ze skórki Upieczone warzywa dodaje do usmażonej kiełbasy. Wszystko dokładnie mieszam i smażę przez kolejnych 5 minut.

5. Dodaje puree pomidorowe, cukier, sól i pieprz. Rozkruszam kostkę bulionową i dodaje wodę. Mieszam, przykrywam garnek pokrywka i gotuje przez kolejne 15 minut.

6. Po tym czasie wrzucam umyte, świeże liście bazylii i wszystko dokładnie miksuje do pożądanej konsystencji.
7. Po zmiksowaniu, jeśli to konieczne to dodaje sól i pieprz do smaku.

8. Ostatnią czynnością jest wyciśniecie do zmiksowanej zupy soku z cytryny. Mieszam ponownie i mogę już ja serwować.

Zupe podaje z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Posypuje posiekanymi liśćmi świeżej bazylii. Pachnie przepięknie, a jak smakuje…

Spróbujcie sami. Smacznego!

PS

Nastrój mam po jej zjedzeniu lepszy, jak również więcej energii na mierzenie się z rzeczywistością 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz