Kilka tygodni temu, w jednej z tutejszych gazet przeczytałam
artykuł obwieszczający wiadomość, brzmiącą niemal jak sensacja, ‘Szwedzki
sprzedawca mebli opublikował przepis na klopsiki i sos do nich, aby fani
kultowych kęsów mogli się nimi delektować, nawet gdy sklepy Ikea pozostają
zamknięte z powodu zagrożenia COVID-19’.
„Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików,
dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych
składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni”, powiedział w
komunikacie prasowym Lorena Lourido, kierownik ds. Żywności Ikea.
Wiele osób przyjęło to z dużym zadowoleniem. I po aktywności
na forum pod postem wnoszę, że zaczęło przygotowywać w domu własne pulpeciki w
stylu IKEA. Zapoznałam się z tym przepisem i chętnie go kiedyś wypróbuję,
jednak moje dzisiejsze klopsiki przygotowałam według receptury, którą również kilka
lat temu znalazłam w Internecie, tuż po przyjeździe do Szkocji.
W Polsce mieszkałam zaledwie 20 minut spacerkiem od Ikea.
Bardzo często wpadałam tu nie tylko na obiady, ale również na śniadania, lunch i kolacje.
Przepis, który dzisiaj podaje bardzo przypadł mi do gustu
i chętnie przygotowuje swedish meatballs zgodnie z jego wytycznymi. Klopsiki i
sos smakują dokładnie tak jak te z Ikea.
Składniki na porcje dla 2 osób.
250 g mięsa wołowego
250 g mięsa wieprzowego
1 jajko
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
Ingredients are serving for 2 people.
250 g beef
250 g pork
1 egg
Breadcrumbs, ½ cup
1 teaspoon grated nutmeg
1 teaspoon freshly ground pepper
½ tsp salt
1 medium onion
2 garlic cloves
2 tablespoons of vegetable oil
Składniki na sos
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon, w dzisiejszym
przepisie użyłam 1 łyżeczki angielskiej
2 łyżki mąki
Kostka bulionu wołowego rozpuszczonego w 300 ml wody.
100 g śmietany single cream (kremówka 18%)
Ingredients for the sauce
1 teaspoon salt
1 teaspoon freshly ground pepper
½ teaspoon grated nutmeg
1/6 cube of butter
1 teaspoon mustard, preferably Dijon, in today's recipe I used 1 teaspoon English
2 tablespoons of flour
Cubes of beef broth dissolved in 300 ml of water.
100 g single cream (18% cream)
Przygotowanie
Mięso wkładam do miski. Dodaje jajko, przyprawy, bardzo
drobno posiekaną cebule i zmiażdżony czosnek. Bułkę tartą przygotowuje z ciemnego
chleba tostowego. Wystarczą 2 do 3 małych kromek. Wkładam je do tostera i zrumieniam
na brązowy kolor. Łatwo się rozkruszają tworząc idealna, świeżą bułkę tartą.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i formuje małe
pulpety o średnicy miej więcej 2 cm. Układam je na desce. Na dużą patelnię
wlewam olej i gdy się rozgrzeje układam, w równych odstępach, pulpety. Obsmażam
je dokładnie i przekładam na blaszkę lub do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Pulpeciki wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut.
Gdy
pulpeciki ‘zapiekają’ się w piekarniku, przystępuję do przygotowania sosu. Patelnie,
w której się smażyły, stawiam na małym ogniu i wrzucam masło. Po rozpuszczeniu
się masła dodaje mąkę i dokładnie mieszam przy pomocy ubijaczki do jajek. Gdy mąka
dokładnie zmiesza się z masłem, wlewam
bulion, mieszam, dodaje musztardę i przyprawy i ponownie dokładnie mieszam i czekam aż się zagotuje. Gdy na powierzchni
pojawiają się bąbelki dodaje śmietanę i ponownie mieszam.
Pulpety wyciągam z piekarnika i wkładam do patelni z
sosem i pokrywam je nim. Pulpety gotowe są do zaserwowania.
Podaje je z młodymi ziemniaczkami i sosem z żurawiny. Posypuje
koperkiem i mogę się poczuć jak w restauracji IKEA.
Ja również mam swój przepis na te pulpety. Nie ma w nim gałki m. Wypróbuję i podzielę się przemyśleniami. Pozd. Anka
OdpowiedzUsuńZachecam:-)
UsuńWczoraj wypróbowałam twój przepis. Moje dzieci były zachwycone!
OdpowiedzUsuńObawiam się (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), że teraz już często będę je przygotowywać. Pozdrawiam z Opola -Ania