google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : 'Szybkie' Spaghetii/ Speedy Spaghetti

wtorek, 23 czerwca 2020

'Szybkie' Spaghetii/ Speedy Spaghetti

Czy zdarzyło się wam, że wróciliście do domu zmęczeni po pracy i na dodatek ‘wilczo’ głodni? Macie ochotę na coś smacznego i treściwego, ale padacie z nóg i nie bardzo chce się wam gotować. Co robicie w takich przypadkach? Sięgacie po słoik popularnego sosu dostępnego w każdym markecie? Gotujecie ryż w woreczku lub makaron i zalewacie go owym sosem? A może tak jak Brytyjczycy wyciągacie ulotkę z daniami take away i zamawiacie curry lub coś od popularnego tu ‘chińczyka’?
Z pewnością wielu z was zastanawia się do czego zmierzam. Czyżbym zamierzała wygłaszać teraz kazania o konieczności jedzenia jedynie posiłków przygotowywanych tylko ze świeżych i organicznych składników?
Nic podobnego.
Każdy z was jest dorosły i wie co jest dla niego najlepsze. Samej zdarzało mi się często, ugotować ‘danie ze słoika’ i wiem, że jest to bardzo wygodna opcja. Jednak od kilku miesięcy staram się przygotować sama sos do makaronu i ryżu i unikać tych gotowych. A jako, że nie lubię sobie komplikować życia to wybieram, przepisy proste, szybkie do przygotowania i oczywiście smaczne.
Spaghetti, które dzisiaj wam przedstawiam, do takich dań należy.
Jego przygotowanie nie zajmuje wam więcej niż 20 minut, włącznie z pokrojeniem i ‘obróbką’ wszystkich składników.
Składniki -porcja dla 2 osób:
Kilka filecików anchovy
2 do 3 ząbków czosnku
Nieduży pęczek zielonej pietruszki
¼ kostki masła
1 łyżka puree pomidorowego lub dwie łyżki łagodnego ketchupu
1 papryczka chili
Około 50 g sera cheddar
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół 
Makaron spaghetti
Ingredients - serving for 2 people:
A few anchovies fillet
2 to 3 cloves of garlic
A small bunch of green parsley
¼ butter cube
1 tablespoon tomato puree or two tablespoons mild ketchup
1 chili pepper
About 50 g cheddar cheese
1 tablespoon a mixture of dried herbs.
Spaghetti pasta
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozpuszczam połowe masła i wlewam olej z puszki, w którym było anchovy. Wrzucam drobno pokrojone filety i czosnek pokrojony w talarki. Wszystko podsmażam, tak aby filety się rozpadły. Następnie wrzucam drobno pokrojoną  papryczkę chili (bez ziaren). Wszystko dokładnie mieszam i smażę przez 2 minuty. Wrzucam pokrojoną  natkę pietruszki i mieszankę ziół. Mieszam i dokładam ugotowany al dente makaron spaghetti.
Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie. Nie dodaje dużo soli, ponieważ fileciki anchovy są bardzo słone. Makaron przekładam bezpośrednio z wody na patelnie i dolewam ½ chochli wody, w której się gotował. Dodaję pozostałą cześć masła i purée pomidorowe. Mieszam, tak aby masło się rozpuściło i razem z puree 'pokryło' makaronowe nitki. Odstawiam garnek z ognia i dodaje ser. Mieszam i serwuje.

Danie to możecie wykonać używając każdego innego rodzaju makaronu. Ser cheddar możecie zastąpić np. parmezanem.
Danie to jest sycące i co najważniejsze idealne dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu, na przygotowywanie posiłków.

Życzę smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz