Czy zdarzyło się wam, że wróciliście do domu zmęczeni po
pracy i na dodatek ‘wilczo’ głodni? Macie ochotę na coś smacznego i treściwego,
ale padacie z nóg i nie bardzo chce się wam gotować. Co robicie w takich przypadkach?
Sięgacie po słoik popularnego sosu dostępnego w każdym markecie? Gotujecie ryż
w woreczku lub makaron i zalewacie go owym sosem? A może tak jak Brytyjczycy wyciągacie
ulotkę z daniami take away i zamawiacie curry lub coś od popularnego tu ‘chińczyka’?
Z pewnością wielu z was zastanawia się do czego zmierzam.
Czyżbym zamierzała wygłaszać teraz kazania o konieczności jedzenia jedynie posiłków
przygotowywanych tylko ze świeżych i organicznych składników?
Nic podobnego.
Każdy z was jest dorosły i wie co jest dla niego
najlepsze. Samej zdarzało mi się często, ugotować ‘danie ze słoika’ i wiem, że
jest to bardzo wygodna opcja. Jednak od kilku miesięcy staram się przygotować sama sos do makaronu i ryżu i unikać tych gotowych. A jako, że nie lubię sobie komplikować
życia to wybieram, przepisy proste, szybkie do przygotowania i oczywiście smaczne.
Spaghetti, które dzisiaj wam przedstawiam, do takich dań należy.
Jego przygotowanie nie zajmuje wam więcej niż 20 minut, włącznie
z pokrojeniem i ‘obróbką’ wszystkich składników.
Składniki -porcja dla 2 osób:
Kilka filecików anchovy
2 do 3 ząbków czosnku
Nieduży pęczek zielonej pietruszki
¼ kostki masła
1 łyżka puree pomidorowego lub dwie łyżki łagodnego ketchupu
1 papryczka chili
Około 50 g sera cheddar
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
Makaron spaghetti
Ingredients
- serving for 2 people:
A
few anchovies fillet
2
to 3 cloves of garlic
A
small bunch of green parsley
¼
butter cube
1
tablespoon tomato puree or two tablespoons mild ketchup
1
chili pepper
About
50 g cheddar cheese
1
tablespoon a mixture of dried herbs.
Spaghetti pasta
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozpuszczam połowe masła i wlewam olej z
puszki, w którym było anchovy. Wrzucam drobno pokrojone filety i czosnek
pokrojony w talarki. Wszystko podsmażam, tak aby filety się rozpadły. Następnie
wrzucam drobno pokrojoną papryczkę chili (bez ziaren). Wszystko dokładnie mieszam
i smażę przez 2 minuty. Wrzucam pokrojoną natkę pietruszki i mieszankę ziół.
Mieszam i dokładam ugotowany al dente makaron spaghetti.
Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie. Nie dodaje dużo soli,
ponieważ fileciki anchovy są bardzo słone. Makaron przekładam bezpośrednio z
wody na patelnie i dolewam ½ chochli wody, w której się gotował. Dodaję pozostałą cześć masła
i purée pomidorowe. Mieszam, tak aby masło się rozpuściło i razem z puree 'pokryło' makaronowe nitki. Odstawiam garnek z ognia i dodaje ser. Mieszam i serwuje.
Danie to możecie wykonać używając każdego innego rodzaju
makaronu. Ser cheddar możecie zastąpić np. parmezanem.
Danie to jest sycące i co najważniejsze idealne dla
zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu, na przygotowywanie posiłków.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz