google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Granola / Homemade granola

środa, 10 czerwca 2020

Granola / Homemade granola

Płatki owsiane przygotowane w postaci porridge, czyli owsianki, to jeden ze składników tzw. full scotish breakfast. Zresztą nie tylko w Szkocji, ale na całych Wyspach, zjada się ich corocznie tony.

Płatki owsiane są w wszechobecne nie tylko w szkockiej kuchni śniadaniowej. Wypieka się z nich tu przepyszne oatecake, na które przepis wkrótce zamieszczę, jak również dodaje się do narodowej szkockiej potrawy - haggisu.

 Przygotowywanie dobrego porridge jest dość uciążliwe. Płatki trzeba gotować, ciągle mieszając, aż owsianka uzyska pożądaną konsystencje. Taki sposób ich przygotowywania kultywuje się tu jedynie w bardzo tradycyjnych domach lub w B&B. Współcześni Brytyjczycy chętniej wybierają wersje 'fast', którą można w 3 minuty przygotować w mikrofali.
W tutejszych sklepach płatków owsianych w różnych wersjach, można by powiedzieć jest do wyboru i do koloru. Od tradycyjnych, poprzez częściowo zmielone, aż po owsiane batoniki, które zalewa się mlekiem i po dwóch minutach uzyskuje konsystencje zbliżoną do owsianki.  
Obecnie tradycyjne płatki są coraz skutecznej wypierane przez granolę z przeróżnymi dodatkami. Bardzo ją lubię i chętnie zajadam się nią nie tylko na śniadanie. Traktuje ją jak rodzaj słodkiej ‘przekąski’, którą zawsze mam przy sobie zasiadając do oglądania filmu lub czytając książkę.  
Jak się domyślacie nie kupuje jej jednak w sklepie, ale przygotowuje sama z dodatkiem moich ulubionych ziaren i najczęściej suszonych owoców.  Przygotowanie jej jest bardzo proste i co najważniejsze większość ze składników zawsze jest pod ręką.

Przepis na moją granole potraktujcie jako pewnego rodzaju wskazówkę, obowiązuje tu bowiem zupełna dowolność co do dodatków.

Składniki

2 duże szklanki płatków owsianych. W tym przepisie użyłam lekko zmielonych

3 duże łyżki miodu lub syropu klonowego

2 łyżki oleju z pestek winogron

 300 g mieszanki pestek z dyni, orzechów laskowych rodzynek i migdałów lub odpowiednio po 2 łyżki każdego ze składników.

 200 g mieszanki suszonych owoców- śliwek, moreli i brzoskwiń

1 duże słodkie jabłko

1 czubata łyżeczka cynamonu

4 łyżeczki brązowego cukru.

3 łyżki ziaren chia

3 łyżki białego sezamu

2 łyżki suszonej żurawiny

Biały winogron – około 20 do 30 kulek

Ingredients

2 large glasses of oat flakes. In this recipe, I used lightly ground

3 large spoons of muon or maple syrup

2 tablespoons grapeseed oil

300 g of a mixture of pumpkin seeds, hazelnuts, raisins and almonds, or 2 tablespoons of each ingredient respectively.

200 g of a mixture of dried fruits - plums, apricots and peaches

1 large sweet apple

1 heaped teaspoon cinnamon

4 teaspoons brown sugar.

3 tablespoons of chia beans

3 tbsp white sesame

2 tbsp dried cranberries

White grapes - about 20 to 30 balls

Przygotowanie

Jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami. Do miski wsypuje płatki i dodaje starte jabłko, cynamon, olej, miód i cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Następnie dodaje wszystkie pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszam. Przygotowana masę przekładam na blaszkę o wymiarach 28 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzam po jej powierzchni i wygładzam. Na tak przygotowanej masie rozkładam równomiernie polówki białych winogron.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C i zapiekam przez 30 minut. Po tym czasie obniżam temperaturę do 120 stopni i zapiekam kolejna godzinę.
Granole wyciągam z piekarnika, ‘rozkruszam’, ostudzam i przekładam do słoika.

Jest pyszna, ale i bardzo kaloryczna. Ja ze spalaniem kalorii nie mam problemu, szczególnie w okresie wiosenno - letnim, kiedy to do pracy dojeżdżam głównie rowerem i wybieram się na długie spacery po tutejszych plażach i lasach.

Życzę milej i słodkiej zabawy przy przygotowywaniu własnej granoli. Można z tej czynności uczynić zabawę dla całej rodziny. Dzieci chętnie angażują się we wszelkie domowe wypieki, zwłaszcza, że przy okazji można bezkarnie podjadać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz