Płatki owsiane przygotowane w postaci porridge, czyli
owsianki, to jeden ze składników tzw. full scotish breakfast. Zresztą nie tylko
w Szkocji, ale na całych Wyspach, zjada się ich corocznie tony.
Płatki owsiane są w wszechobecne nie tylko w szkockiej
kuchni śniadaniowej. Wypieka się z nich tu przepyszne oatecake, na które
przepis wkrótce zamieszczę, jak również dodaje się do narodowej szkockiej
potrawy - haggisu.
Przygotowywanie
dobrego porridge jest dość uciążliwe. Płatki trzeba gotować, ciągle mieszając, aż
owsianka uzyska pożądaną konsystencje. Taki sposób ich przygotowywania
kultywuje się tu jedynie w bardzo tradycyjnych domach lub w B&B. Współcześni
Brytyjczycy chętniej wybierają wersje 'fast', którą można w 3 minuty przygotować
w mikrofali.
W tutejszych sklepach płatków owsianych w różnych
wersjach, można by powiedzieć jest do wyboru i do koloru. Od tradycyjnych, poprzez
częściowo zmielone, aż po owsiane batoniki, które zalewa się mlekiem i po dwóch
minutach uzyskuje konsystencje zbliżoną do owsianki.
Obecnie tradycyjne płatki są coraz skutecznej wypierane przez
granolę z przeróżnymi dodatkami. Bardzo ją lubię i chętnie zajadam się nią nie
tylko na śniadanie. Traktuje ją jak rodzaj słodkiej ‘przekąski’, którą zawsze
mam przy sobie zasiadając do oglądania filmu lub czytając książkę.
Jak się domyślacie nie kupuje jej jednak w sklepie, ale
przygotowuje sama z dodatkiem moich ulubionych ziaren i najczęściej suszonych owoców.
Przygotowanie jej jest bardzo proste i
co najważniejsze większość ze składników zawsze jest pod ręką.
Przepis na moją granole potraktujcie jako pewnego rodzaju
wskazówkę, obowiązuje tu bowiem zupełna dowolność co do dodatków.
Składniki
2 duże szklanki płatków owsianych. W tym przepisie użyłam
lekko zmielonych
3 duże łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oleju z pestek winogron
300 g mieszanki pestek z dyni, orzechów laskowych
rodzynek i migdałów lub odpowiednio po 2 łyżki każdego ze składników.
200 g mieszanki suszonych owoców- śliwek, moreli i brzoskwiń
1 duże słodkie jabłko
1
czubata łyżeczka
cynamonu
4 łyżeczki brązowego cukru.
3 łyżki ziaren chia
3 łyżki białego sezamu
2 łyżki suszonej żurawiny
Ingredients
2 large glasses of oat flakes. In this recipe, I used lightly ground
3 large spoons of muon or maple syrup
2 tablespoons grapeseed oil
300 g of a mixture of pumpkin seeds, hazelnuts, raisins and almonds, or 2 tablespoons of each ingredient respectively.
200 g of a mixture of dried fruits - plums, apricots and peaches
1 large sweet apple
1 heaped teaspoon cinnamon
4 teaspoons brown sugar.
3 tablespoons of chia beans
3 tbsp white sesame
2 tbsp dried cranberries
White grapes - about 20 to 30 balls
Przygotowanie
Jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami. Do miski
wsypuje płatki i dodaje starte jabłko, cynamon, olej, miód i cukier. Wszystkie składniki
dokładnie mieszam. Następnie dodaje wszystkie pozostałe składniki i ponownie dokładnie
mieszam. Przygotowana masę przekładam na blaszkę o wymiarach 28 na 40 cm, wyłożoną
papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzam po jej powierzchni i wygładzam. Na
tak przygotowanej masie rozkładam równomiernie polówki białych winogron.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C i zapiekam
przez 30 minut. Po tym czasie obniżam temperaturę do 120 stopni i zapiekam
kolejna godzinę.
Jest pyszna, ale i bardzo kaloryczna. Ja ze spalaniem kalorii
nie mam problemu, szczególnie w okresie wiosenno - letnim, kiedy to do pracy dojeżdżam
głównie rowerem i wybieram się na długie spacery po tutejszych plażach i
lasach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz