google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Indyjska sałatka cebulowa /Indian onion salad

środa, 11 listopada 2020

Indyjska sałatka cebulowa /Indian onion salad


Czasy są takie, że każdy z nas, myślących ludzi, stara się chronić siebie, swoich bliskich przed tym okropnym wirusem. Obsesyjne mycie rąk, maseczki, ‘kwarantanna’ produktów kupionych w sklepie; od jajek poczynając na butach kończąc. 

Ale nie ma co marudzić. Trzeba się do tej sytuacji dostosować i oczywiście siebie z nią na różne sposoby radzić. Przede wszystkim uważać i przestrzegać reguł i obostrzeń.

Ja namawiam was ponadto do suplementacji, czyli zażywania odpowiedniej dawki witamin i minerałów, tak aby wytworzyć osłonę immunologiczna w naszym organizmie. Ale zamiast biec do apteki i kupować kolejne opakowania witamin, lepiej udać się do pobliskiego warzywniaka i zaopatrzyć się w produkty w owe witaminy i minerały obfitujące.

Ja w tym okresie roku szczególnie upodobałam sobie dania bogate w witaminę C oraz obfitujące w składniki uodporniające. Na moim stole gości, w tym czasie, zupa z imbirem oraz potrawy z dużą ilością czosnku i cebuli.

I to właśnie cebula, a dokładnie cebulowa sałatka, będzie bohaterką mojego dzisiejszego postu.


Przepis ten jest inspirowany przystawką, która często podawana jest w hinduskich restauracjach z chrupkami papadam. Zakochałam się w jej smaku, chociaż nieszczególnie przepadam za tym chrupiącym plackiem. Sałatką tą zajadam się często w towarzystwie prażynek kupionych w pobliskim chińskim take away. Takie prażynki kupicie również w każdym polskim supermarkecie. Ja mam to szczęście, że mogę się je kupić świeże, jeszcze cieplutkie, jak bułeczki z piekarni.

Składniki na sałatkę są bardzo proste i niewyszukane, w przeciwieństwie do jej smaku, który z pewnością połechta podniebienie każdego nawet najwybredniejszego smakosza.


Składniki:

1 duża lub dwie średnie cebule

3 średnie pomidory

Kilka listków zielonej kolendry i pietruszki

Łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili

½ łyżeczki kurkumy 

4 łyżki stołowe ketchupu Heinz

1 łyżeczka purée pomidorowego (koncentratu pomidorowego

Szczypta soli i pieprzu do smaku

Opcjonalnie kilka listków świeżej mięty lub łyżeczka sosu miętowego

Kilka kostek lodu


Ingredients:

1 large or two medium onions

3 medium tomatoes

A few leaves of green coriander and parsley

A teaspoon of coriander seeds

1 teaspoon of sweet pepper

½ teaspoon of hot pepper or chili flakes

½ teaspoon of turmeric

4 tablespoons of Heinz ketchup

1 teaspoon of tomato puree (tomato paste

A pinch of salt and pepper to taste

Optionally, a few fresh mint leaves or a teaspoon of mint sauce.

A few ice cubes

Przygotowanie:

Do miski wlewam 2 szklanki zimnej wody i wrzucam kilka kostek lodu. Cebule kroje w drobną kostkę i wkładam do miski z wodą i lodem i wkładam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągam, odcedzam i dodaje pozostałe składniki: posiekane w kostkę i pozbawione ziaren nasiennych pomidory, posiekaną pietruszkę i kolendrę, rozbite w moździerzu, z dodatkiem ostrej i słodkiej papryki, ziarna kolendry, ketchup i pomidorowe purée. Opcjonalnie możecie dodać kilka drobno posiekanych listków mięty lub miętowego sosu. Ja za tym dodatkiem nieszczególnie przepadam, ale może dlatego, że w wydaniu domowym używam niewłaściwego sosu lub złych proporcji mięty. W wersji restauracyjnej ta sałatka jest zawsze z dodatkiem sosu miętowego i przyznam szczerze, że bardzo mi smakuje.


Wszystkie składniki dokładnie mieszam i po wymieszaniu sałatkę wkładam do lodówki. Będzie naprawdę smaczna, jeśli pozostanie w niej przez około 3 godziny przed zaserwowaniem.


Po tym czasie pozostaje mi już tylko podać ja w towarzystwie chińskich chrupek.

Jeśli ich nie macie to wypróbujcie ją z dodatkiem krakersów.

Smacznego!


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz