Z pewnością wielu z was zauważyło, że ostatnio
zamieszczam mniej postów na blogu. Nie wynika to absolutnie z braku pomysłów na
nowe dania i tym samym nowe posty. Wręcz przeciwnie, mój notatnik wręcz ‘puchnie’
od przepisów. Problemem jest, jak zwykle, czas. Zmieniłam prace i musze się odnaleźć
w nowej rzeczywistości. Szkoleń i sprawdzania wiedzy jest w nowym miejscu bez
liku. Inny jest też zupełnie zakres obowiązków, od tego który miałam w
poprzedniej pracy. Jeśli do tego dołożycie trochę ‘rozstrzelony’, grafik,
przygotowywany z tygodnia na tydzień, to sami widzicie, że często trudno coś zaplanować
a tym bardziej napisać post na bloga.
Nie oznacza to, że przestalam gotować i przestawiłam się wyłącznie
na dania na wynos lub gotowe fast foody ze sklepu. Nadal gotuje i staram się przestrzegać
dobrze zbalansowanej diety. Nie mam jednak zupełnie czasu na obfotografowywanie
i opisywanie nowych dań. Mam nadzieje, że wkrótce się to unormuje i będę mogła wrócić
do dawnego rytmu. Prowadzenie tego bloga, jak również tego poświęconego Szkocji
(MOJA mała SZKOCJA) bardzo mnie relaksuje.
Wracając jednak do meritum. Dzisiejszy post poświęcam
moim ulubionym dipom z kuchni hinduskiej, które często przygotowuje jako
dodatek do curry lub innych pikantnych potraw, takich chociażby jak warzywna
pakora.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie abyście sosów tych użyli jako dodatek do innych, niekoniecznie hinduskich, mięsnych lub warzywnych potraw.
Dipy, jak większość prezentowanych przeze mnie przepisów,
są proste w przygotowaniu i co najważniejsze tanie.
Cucumber Raita
Ten dip z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom greckiego sosu tzatziki. Składniki do jego przygotowania są bardzo podobne. Dwa bazowe są takie same: ogórek i jogurt grecki. Równie dobrze jak tzatziki skomponuje się z gyrosem lub suvlaki, a brak czosnku w jego składzie może być w wielu przypadkach bardzo przydatny.
Składniki na porcje dla 1 osoby
½ zielonego ogórka
125 ml jogurtu greckiego
Kilka listków zielonej kolendry
½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
Szczypta soli do smaku
Ingredients
- 1 person servings
½
green cucumber
125
ml of Greek yogurt
A
few leaves of green coriander
½
teaspoon of ground cumin
A
pinch of salt to taste
Przygotowanie.
Ogórek dokładnie myje i kroje w kostkę.
Wkładam do miseczki, dodaje jogurt, zmielony kmin rzymski, drobno posiekane liście kolendry. Wszystko dokładnie mieszam i dodaje szczyptę soli do smaku. Ja ostatnio używam różowej soli himalajskiej, ale zwykła sól kamienna, czy też sól morska też są ok.
Ważne, aby ją dodać ja na końcu, gdy ogórki otoczą się w jogurcie. Macie wtedy pewność, że nie ‘puszczą' one wody. Sos przygotowuje na około 30 minut przed podaniem i na ten właśnie czas wkładam go do lodówki.
Banana Sambal
Ten dip może was zaskoczy. Banan otoczony wiórkami kokosowymi jako dodatek do ptraw mięsnych? Zapewniam was, że doskonale się z nimi skomponuje i złagodzi wszelki pikantny smak potraw. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a co więcej nic nie stoi na przeszkodzie abyście, potraktowali go jako deser solo lub jako dodatek do lodów waniliowych.
Składniki na sos dla 1 osoby
1 średni banan
Sok z ½ limonki
¼ szklanki wiórków kokosowych
Ingredients - for 1 person
1
medium banana
½
lime juice
1/4
cup of coconut flakes
Przygotowanie:
Banana obieram ze skórki i kroje w plastry. Polewam je wyciśniętym sokiem z limonki (możecie również użyć soku z cytryny) i posypuje wiórkami kokosowymi. Sok z limety zapobiega ciemnieniu banana. Dzięki temu dip będzie nie tylko smaczny i ale również będzie się bardzo estetycznie prezentował na stole.
I to wszystko. Dip jest gotowy. Prawda, że prosty. A jak smakuje.
PS
Jeśli pokusicie się jeszcze o wykonanie indyjskiej sałatki z cebuli i pomidorów, na którą przepis zamieściłam w poprzednim poście, to macie gotowy zestaw przystawkowy, który rozbudzi apetyt każdego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz