Wracając jednak do przepisu. Jak większość z dań polecanych
przez Brytyjską boginie kuchni, również i przepis na tę potrawę jest bardzo
prosty i nie wymaga użycia skomplikowanych składników. Nie wydacie więc na nie
fortuny i szybko przygotujecie przepyszny starter. Nie byłabym jednak sobą
gdybym nie wprowadziła do niego małych innowacji. W takim wydaniu, moim zdaniem,
sałatka jest smaczniejsza. Ale to pozostawiam waszej ocenie. Składniki które dodałam
w przepisie zaznaczyłam trzema gwiazdkami (***). Możecie je pominąć, jeśli
uznacie, że bardziej odpowiada wam wersja Nagelli.
1 mała czerwona cebula
2 łyżki wysokiej jakości octu z czerwonego wina
1 szklanka małych, słodkich pomidorków koktajlowych
1 puszka czerwonej fasoli Kindley
2 łyżki oliwy extra vergine
Sól i pieprz (***) do smaku
Kilka listków zielonej pietruszki (***)
Ingredients:
1
small red onion
2
tablespoons red wine vinegar
1
cup of small, sweet cherry tomatoes
2
can of red Kidney beans
2
tablespoons of extra virgin olive oil
Salt
and pepper to taste
A few leaves of green parsley
Przygotowanie:
Cebule przekrajam na pół i kroje w drobne półksiężyce. Wkładam
do małej miseczki i zalewam ją octem. Dokładnie mieszam i odstawiam do
maceracji na około 3 godziny. Możecie jednak pozostawić cebule zalaną octem tylko
na kilka minut, dokładnie tyle ile potrzebujecie na przygotowanie reszty składników sałatki.
Fasolę odcedzam i lekko płuczę pod zimną wodą. Pozostawiam w durszlaku, tak aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Pomidory koktajlowe przekrajam na pół i wkładam do miski. Sole, dodaje fasolę, mieszankę cebuli z octem i oliwę z oliwek. Delikatnie mieszam i doprawiam solą (jeśli jest taka potrzeba) i pieprzem. Dorzucam również drobno posiekana pietruszkę. Ponownie delikatnie mieszam.
Sałatka jest gotowa do zaserwowania.
Podaje ją ze świeżym białym pieczywem, pieczywem
czosnkowym lub tostami z pieczywa pełnoziarnistego.
Dzisiaj podałam ją z wyjątkowymi plackami, na które przepis znacie – znajdziecie go pod tymlinkiem.
Smacznego!
PS
Wkrótce kolejne przepisy z programów boskiej Nilelli😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz