google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Sałatka z fasoli Kidney, czerwonej cebuli i pomidorów koktajlowych / Kidney bean, red onion and cherry tomatoes salad

poniedziałek, 25 stycznia 2021

Sałatka z fasoli Kidney, czerwonej cebuli i pomidorów koktajlowych / Kidney bean, red onion and cherry tomatoes salad


Ta sałatka nie jest moim wynalazkiem. Przepis na nią zaczerpnęłam z jednego z licznych blogów kulinarnych popularnych na Wyspach, a jego autorka jest znana, zapewne, wam wszystkim. To Nigella Lawson. Nigela uznawana jest za boginie tutejszej kuchni i to w sensie dosłownym jak i przenośnym. Oprócz jej ‘kulinarnie kuszących’ przepisów inspirowanych kuchnią, głównie włoską, Brytyjczycy uwielbiają ją za jej własną zmysłowość, którą prezentuje w każdym z kolejnych programów, z każdym kolejnym przepisem. Pamiętam z jakimi wypiekami na twarzy śledziłam każdy z jej programów, emitowanch przed laty, w polskiej telewizji i jak bardzo pragnęłam tak gotować i oczywiście mieć, w moim domu, taką jak ona kuchnie😊 Nie sądziłam wówczas, że za kilka lat będę miała mój własny brytyjski, a raczej szkocki dom, a w nim kuchnie w tutejszym stylu. Co prawda nie jest ona ani trochę podobna do tej z programów Naigelli, ale gotuje się w niej równie dobrze i co najważniejsze smacznie.

Wracając jednak do przepisu. Jak większość z dań polecanych przez Brytyjską boginie kuchni, również i przepis na tę potrawę jest bardzo prosty i nie wymaga użycia skomplikowanych składników. Nie wydacie więc na nie fortuny i szybko przygotujecie przepyszny starter. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie wprowadziła do niego małych innowacji. W takim wydaniu, moim zdaniem, sałatka jest smaczniejsza. Ale to pozostawiam waszej ocenie. Składniki które dodałam w przepisie zaznaczyłam trzema gwiazdkami (***). Możecie je pominąć, jeśli uznacie, że bardziej odpowiada wam wersja Nagelli. 

Składniki:

1 mała czerwona cebula

2 łyżki wysokiej jakości octu z czerwonego wina

1 szklanka małych, słodkich pomidorków koktajlowych

1 puszka czerwonej fasoli Kindley

2 łyżki oliwy extra vergine

Sól i pieprz (***) do smaku 

Kilka listków zielonej pietruszki (***) 

Ingredients:

1 small red onion

2 tablespoons red wine vinegar

1 cup of small, sweet cherry tomatoes

2 can of red Kidney beans

2 tablespoons of extra virgin olive oil

Salt and pepper to taste

A few leaves of green parsley


Przygotowanie:

Cebule przekrajam na pół i kroje w drobne półksiężyce. Wkładam do małej miseczki i zalewam ją octem. Dokładnie mieszam i odstawiam do maceracji na około 3 godziny. Możecie jednak pozostawić cebule zalaną octem tylko na kilka minut, dokładnie tyle ile potrzebujecie na przygotowanie reszty składników sałatki.

Fasolę odcedzam i lekko płuczę pod zimną wodą. Pozostawiam w durszlaku, tak aby pozbyć się nadmiaru płynu.

Pomidory koktajlowe przekrajam na pół i wkładam do miski. Sole, dodaje fasolę, mieszankę cebuli z octem i oliwę z oliwek. Delikatnie mieszam i doprawiam solą (jeśli jest taka potrzeba) i pieprzem. Dorzucam również drobno posiekana pietruszkę. Ponownie delikatnie mieszam.


Sałatka jest gotowa do zaserwowania.

Podaje ją ze świeżym białym pieczywem, pieczywem czosnkowym lub tostami z pieczywa pełnoziarnistego.

Dzisiaj podałam ją z wyjątkowymi plackami, na które przepis znacie – znajdziecie go pod tymlinkiem. 

Smacznego!


PS

Wkrótce kolejne przepisy z programów boskiej Nilelli😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz