google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Placuszki z kapustą

czwartek, 14 stycznia 2021

Placuszki z kapustą


Ten przepis nie jest niczym nowym i z pewnością znany jest miłośnikom wszystkich placków z dodatkiem startych czy drobno pokrojonych warzyw. Również miłośnicy ziemniaczanych blin znajdą w nim duże do nich podobieństwa, z tą tylko różnicą, że w daniu tym nie używam drożdży.

Chciałam go jednak wam przedstawić, bo to, że coś (kulinarnie) znamy, to nie znaczy, że koniecznie w naszej kuchni chętnie i często go przygotowujemy. Czasami potrzebujemy bodźca, aby po znajomy nam przepis sięgnąć. Coś co jest oczywiste i łatwe do przygotowania, niekoniecznie, w danym dniu, przychodzi nam do głowy.

Przedstawienie przepisu na znane danie w nowej odsłonie, często, taką inspiracją bywa.

W kuchni ukraińskiej istnieją placki z kiszoną kapustą, które nazywają się fuczki. Ci z was, którzy podróżują po Polsce i zawitali w Bieszczady, to z pewnością w tamtejszej kuchni znaleźli fuczki bieszczadzkie. To właśnie one były dla mnie inspiracją do przygotowania moich placuszków. Przepis na placuszki z kiszoną kapustą przedstawię wam, z pewnością, w jednym z kolejnych postów, bo warto koniecznie ich spróbować i wprowadzić do naszej kuchni. 

Placuszki wykonane są z produktów, które z pewnością każdy ma w swojej spiżarni, a jeśli rozwiniecie wodze wyobraźni to możecie je przygotowywać z dodatkiem różnych warzyw i owoców. Dodatkową zaletą tego dania, taką szkocką 😊 jest to, że jest ono tanie w wykonaniu i nie nadwyręży waszego budżetu, a to w obecnych kryzysowych czasach jest nie bez znaczenia.

Dania smaczne niekoniecznie muszą być drogie. Ważne jest również to, że przy wykonywaniu placuszków nie spędzicie w kuchni wielu godzin. No chyba, że domownicy będą się dopominać o więcej i więcej…

Składniki (ok. 12 sztuk):

¼ małej główki białej kapusty

1 jajko

6 do 7 czubatych łyżek mąki

2 małe cebule szarotki

Woda -około ¾ szklanki lub więcej, jeśli ciasto jest za gęste (ja użyłam wody gazowanej)

Kilka łyżek oleju

Sól i pieprz do smaku

Kwaśna śmietaną lub crème fraiche do serwowania.


Przygotowanie:

Kapustę kroje bardzo cienko, jeśli istnieje potrzeba należy ją dodatkowo posiekać. Następnie wkładam ją do sitka i przelewam wrzącą wodą, Czynie tak tylko z kapustą, która ma dość twarde liście. Jeśli używam młodej kapusty to nie ma takiej potrzeby. Podobnie drobno kroje cebule.

W misce mieszam mąkę z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dodaje jajko. Mieszam składniki i stopniowo dodaje wodę, tak aby się połączyły i aby uzyskać konsystencje ciasta na naleśniki. Do ciasta wrzucam pokrojoną kapustę i cebulę ponownie mieszam składniki.


Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam ciasto formując je w placki.

Nie przejmujcie się, jeśli ich kształt nie będzie idealny. To są placki, które mają prawo wyglądać ‘rustykalnie’. 

Placki smażę z obu stron na złoty kolor. Możecie je wyłożyć na szary papier do pieczenia, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placuszki podaje z dodatkiem śmietany.


Miłośnicy gulaszu mogą je zaserwować w jego towarzystwie. Doskonale smakują również z dodatkiem sosu grzybowego.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz