Ten przepis nie jest niczym nowym i z pewnością znany
jest miłośnikom wszystkich placków z dodatkiem startych czy drobno pokrojonych warzyw.
Również miłośnicy ziemniaczanych blin znajdą w nim duże do nich podobieństwa, z
tą tylko różnicą, że w daniu tym nie używam drożdży.
Chciałam go jednak wam przedstawić, bo to, że coś (kulinarnie)
znamy, to nie znaczy, że koniecznie w naszej kuchni chętnie i często go przygotowujemy.
Czasami potrzebujemy bodźca, aby po znajomy nam przepis sięgnąć. Coś co jest
oczywiste i łatwe do przygotowania, niekoniecznie, w danym dniu, przychodzi nam
do głowy.
Przedstawienie przepisu na znane danie w nowej odsłonie,
często, taką inspiracją bywa.
W kuchni ukraińskiej istnieją placki z kiszoną kapustą, które
nazywają się fuczki. Ci z was, którzy podróżują po Polsce i zawitali w Bieszczady,
to z pewnością w tamtejszej kuchni znaleźli fuczki bieszczadzkie. To właśnie
one były dla mnie inspiracją do przygotowania moich placuszków. Przepis na placuszki
z kiszoną kapustą przedstawię wam, z pewnością, w jednym z kolejnych postów, bo
warto koniecznie ich spróbować i wprowadzić do naszej kuchni.
Placuszki wykonane są z produktów, które z pewnością każdy ma w swojej spiżarni, a jeśli rozwiniecie wodze wyobraźni to możecie je przygotowywać z dodatkiem różnych warzyw i owoców. Dodatkową zaletą tego dania, taką szkocką 😊 jest to, że jest ono tanie w wykonaniu i nie nadwyręży waszego budżetu, a to w obecnych kryzysowych czasach jest nie bez znaczenia.
Dania smaczne niekoniecznie muszą być drogie. Ważne jest również
to, że przy wykonywaniu placuszków nie spędzicie w kuchni wielu godzin. No
chyba, że domownicy będą się dopominać o więcej i więcej…
Składniki (ok. 12 sztuk):
¼ małej główki białej kapusty
1 jajko
6 do 7 czubatych łyżek mąki
2 małe cebule szarotki
Woda -około ¾ szklanki lub więcej, jeśli ciasto jest za
gęste (ja użyłam wody gazowanej)
Kilka łyżek oleju
Sól i pieprz do smaku
Kwaśna śmietaną lub crème fraiche do serwowania.
Przygotowanie:
Kapustę kroje bardzo cienko, jeśli istnieje potrzeba należy
ją dodatkowo posiekać. Następnie wkładam ją do sitka i przelewam wrzącą wodą,
Czynie tak tylko z kapustą, która ma dość twarde liście. Jeśli używam młodej kapusty
to nie ma takiej potrzeby. Podobnie drobno kroje cebule.
W misce mieszam mąkę z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dodaje jajko. Mieszam składniki i stopniowo dodaje wodę, tak aby się połączyły i aby uzyskać konsystencje ciasta na naleśniki. Do ciasta wrzucam pokrojoną kapustę i cebulę ponownie mieszam składniki.
Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam ciasto formując
je w placki.
Nie przejmujcie się, jeśli ich kształt nie będzie idealny. To są placki, które mają prawo wyglądać ‘rustykalnie’.
Placki smażę z obu stron
na złoty kolor. Możecie je wyłożyć na szary papier do pieczenia, aby odsączyć
nadmiar tłuszczu.
Placuszki podaje z dodatkiem śmietany.
Miłośnicy gulaszu mogą je zaserwować w jego towarzystwie. Doskonale smakują również z dodatkiem sosu grzybowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz