google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Francuskie tosty z Banana Sambal. Moje śniadaniowe comfort food na mroźne poranki.

środa, 20 stycznia 2021

Francuskie tosty z Banana Sambal. Moje śniadaniowe comfort food na mroźne poranki.


Do mrozów, jakie obecnie panują w Polsce, w Szkocji nam jeszcze daleko. Nie zmienia to jednak faktu, że mroźny poranek z temperaturą minus 2 lub nawet minus 4 (!) stopnie, często tu się ostatnio zdarza i potrafi mocno sparaliżować życie, a odrobina śniegu skutecznie zablokować ruch na drogach. Mało kto, bowiem, wymienia tu opony na zimowe.

Mieszkając od wielu lat na Wyspach odzwyczaiłam się od tych naszych polskich zim (chociaż i z nimi bywało, ostatnimi laty, i w Polsce krucho) i taka pogoda potrafi również mocno zdezorganizować i moje życie. (Szczególnie męczące jest codzienne odmrażanie szyb samochodowych przed wyjazdem do pracy.)

W takie ‘mroźnie’ zimowe poranki dobrze jest zjeść obfite i koniecznie bardzo kaloryczne śniadanie. Niekoniecznie jednak musi być ono w wersji szkockiej z kiełbaskami, bekonem, fasolką w sosie pomidorowym, sadzonymi jajkami i ziemniaczanymi scones lub hash browns. Nie to, że mam coś przeciwko scottish braekfast. Wręcz przeciwnie lubię jego poszczególne składniki, a szczególnie fasolkę i hash browns, ale niekoniecznie codziennie i w wersji śniadaniowej. Moje śniadania są raczej w wersji słodkiej i to w tej kontynentalnej z kakao, dżemem truskawkowym, tostami i filiżanką aromatycznej kawy.

Tym razem, w kolejny mroźny poranek, na mój poranny posiłek wybrałam tosty francuskie z dodatkiem prezentowanego już na tym blogu hinduskiego dipu -Banana Sambal. Ostatnio polecałam wam go do pikantnych dań hinduskich, w tym do prezentowanego również na tym blogu, pieczonego kurczaka w wersji orientalnej. Wspominałam wówczas, że dip ten nadaje się doskonale również na samodzielny deser lub jako dodatek do potraw ‘na słodko’.

Jak wykonać banana sambal dowiecie się klikając w ten link.


Moje francuskie tosty nie są z pewnością dla was niczym nowym.  Każdy zna ten prosty przepis. Ten post proszę bardziej potraktować jako inspiracje, dla tych z was, którzy akurat szukają pomysłu na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na 4 duże tosty:

4 duże kromki białego pieczywa lub bułki francuskiej

- 2 jajka

½ szklanki mleka

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu

3 łyżki masła


Do banana sambal (przepis pod tym likiem)

1 banan

sok z ½ cytryny

¼ szklanki wiórków kokosowych


Przygotowanie:

Do dużej płaskiej miski wbijam jajka, wlewam mleko, wsypuje cukier i wlewam 1 dużą łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Opcjonalnie możecie dodać również cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i ubijam, aż uzyskają jednolitą konsystencję. 

Do tak przygotowanej mieszaniny wkładam kromki białego pieczywa lub bułki i namaczam z dwóch stron.


Na patelni rozpuszczam masło i wkładam namoczone kromki chleba. Smażę z obu stron na lekko rumiany kolor.


Moje dzisiejsze tosty serwuje, oprócz banana sambal, z miodem.

Smaki doskonale się uzupełniają.


Życzę smacznego😊 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz