Do mrozów, jakie obecnie panują w Polsce, w Szkocji nam
jeszcze daleko. Nie zmienia to jednak faktu, że mroźny poranek z temperaturą minus
2 lub nawet minus 4 (!) stopnie, często tu się ostatnio zdarza i potrafi mocno sparaliżować
życie, a odrobina śniegu skutecznie zablokować ruch na drogach. Mało kto,
bowiem, wymienia tu opony na zimowe.
Mieszkając od wielu lat na Wyspach odzwyczaiłam się od
tych naszych polskich zim (chociaż i z nimi bywało, ostatnimi laty, i w Polsce krucho)
i taka pogoda potrafi również mocno zdezorganizować i moje życie. (Szczególnie męczące
jest codzienne odmrażanie szyb samochodowych przed wyjazdem do pracy.)
W takie ‘mroźnie’ zimowe poranki dobrze jest zjeść obfite
i koniecznie bardzo kaloryczne śniadanie. Niekoniecznie jednak musi być ono w wersji
szkockiej z kiełbaskami, bekonem, fasolką w sosie pomidorowym, sadzonymi jajkami
i ziemniaczanymi scones lub hash browns. Nie to, że mam coś przeciwko scottish braekfast.
Wręcz przeciwnie lubię jego poszczególne składniki, a szczególnie fasolkę i
hash browns, ale niekoniecznie codziennie i w wersji śniadaniowej. Moje śniadania są raczej w wersji słodkiej
i to w tej kontynentalnej z kakao, dżemem truskawkowym, tostami i filiżanką
aromatycznej kawy.
Tym razem, w kolejny mroźny poranek, na mój poranny posiłek wybrałam tosty francuskie z dodatkiem prezentowanego już na tym blogu hinduskiego dipu -Banana Sambal. Ostatnio polecałam wam go do pikantnych dań hinduskich, w tym do prezentowanego również na tym blogu, pieczonego kurczaka w wersji orientalnej. Wspominałam wówczas, że dip ten nadaje się doskonale również na samodzielny deser lub jako dodatek do potraw ‘na słodko’.
Jak wykonać banana sambal dowiecie się klikając w ten link.
Moje francuskie tosty nie są z pewnością dla was niczym nowym. Każdy zna ten prosty przepis. Ten post proszę bardziej potraktować jako inspiracje, dla tych z was, którzy akurat szukają pomysłu na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki na 4 duże tosty:
4 duże kromki białego pieczywa lub bułki francuskiej
- 2 jajka
½ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki masła
1 banan
sok z ½ cytryny
¼ szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Do dużej płaskiej miski wbijam jajka, wlewam mleko, wsypuje cukier i wlewam 1 dużą łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Opcjonalnie możecie dodać również cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i ubijam, aż uzyskają jednolitą konsystencję.
Do tak przygotowanej mieszaniny wkładam kromki białego pieczywa lub bułki i namaczam z dwóch stron.
Na patelni rozpuszczam masło i wkładam namoczone kromki chleba. Smażę z obu stron na lekko rumiany kolor.
Moje dzisiejsze tosty serwuje, oprócz banana sambal, z miodem.
Smaki doskonale się uzupełniają.
Życzę smacznego😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz