W dwóch poprzednich postach przedstawiłam wam przepisy na
dodatki do dań głównych – sałatkę z cebuli, Cucumber Raita i Banana Sambal.
Przystawki takie lub bardzo podobne podawane są jako
dodatek do pikantnych curry w hinduskich restauracjach. Nic nie stoi jednak na
przeszkodzie, abyście zaserwowali je z potrawami z różnych stron świata, doskonale
bowiem komponują się z wszelkimi ostrymi daniami.
Dzisiaj chciałam pokazać wam przepis na kurczaka, który z
moimi przystawkami się komponuje. Przygotowałam go inspirując się potrawami
kuchni hinduskiej. Wykorzystałam do jego przygotowania moje ulubione przyprawy.
Danie to jest moim autorskim przepisem i jest ono moją alternatywą dla
wszelkich curry z kurczakiem, które uwielbiam, ale niestety nie zawsze mam czas
na ich przygotowanie. Wszelkim daniom tego typu, aby uwolnić ich smaki i
aromaty, trzeba poświecić mnóstwo czasu, a z tym ostatnio bywa u mnie dość krucho,
dlatego też, nie chcąc rezygnować z moich ulubionych smaków, skomponowałam marynatę
do kurczaka, która nadaje mu orientalny posmak.
Do mojego dzisiejszego dania użyłam podudzi z kurczaka ze
skórą. Mięso to, moim zdaniem, jest najlepsze do wszelkich dań hinduskich. Przepis
ten możecie zastosować jednak do całego kurczaka lub do samych piersi. Marynata,
którą przygotowałam doskonale również komponuje się z piersiami z kaczki.
Przepisy na jej przygotowanie w orientalnym stylu przedstawię w jednym w
kolejnych postów.
Składniki- porcja dla 2/3 osób
6 podudzi z kurczaka
250 do 300 g jogurtu greckiego
1 papryczka chili
1 łyżeczka ziaren z kolendry
4 do 5 ziaren kardamonu
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka liści sage (szałwia)
1 łyżeczka Nigella seed (nasiona kopru włoskiego)
1 łyżeczka kurkumy
1i ½ łyżeczka
suszonego czosnku
1 laska cynamonu chińskiego (Chinese cassia),możecie też użyć zwykłego cynamonu. Polecam jednak ten chiński. Doskonale komponuje się z wszelkimi hinduskimi daniami. W smaku jest bardziej ‘wytrawny’ i ma bardziej intensywny zapach.
- Różowa sól himalajska do smaku
Ingredients- serving for 2/3 people:
6 chicken thigh
250 to 300 g of Greek yoghurt
1 chilli pepper
1 teaspoon of coriander seeds
4 to 5 grains of cardamom
1 teaspoon of cumin seeds
1 teaspoon sage leaves (sage)
1 teaspoon Nigella seed (fennel seeds)
1 teaspoon turmeric
1 and ½ teaspoon dried garlic
1 stick of Chinese cassia, you can also use regular cinnamon. However, I recommend the Chinese one. It goes perfectly with all Indian dishes. The taste is more "dry" and has a more intense aroma.
- Pink Himalayan salt to taste.
Przygotowanie
Kurczaka wkładam do miski. Dodaje jogurt. Ziarna kolendry, kminu i kardamonu rozcieram w moździerzu i wrzucam do miski podobnie jak pozostałe przyprawy.
Cynamon łamie na małe kawałki i również wrzucam do miski, podobnie jak bardzo drobno posiekana ostra papryczkę chili.
Wszystko dokładnie mieszam, tak aby marynata z jogurtu i orientalnych przypraw dokładnie otoczyła kurczaka. Tak przygotowane mięso odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Kurczak będzie smaczniejszy, jeśli potrzymacie go w marynacie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Kurczaka wykładam na blaszkę do potraw z grilla i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 do 50 minut.
Podaje z przygotowanymi dipami, ryżem lub (i) chlebkami naan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz