google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Fasolka w sosie pomidorowym i szkockie śniadanie w wersji mini.

czwartek, 31 grudnia 2020

Fasolka w sosie pomidorowym i szkockie śniadanie w wersji mini.


Są takie potrawy, które są obecne w kuchniach całego świata, z niewielkimi zmianami lub lokalnymi dodatkami. Do takich z pewnością należy fasolka w sosie pomidorowym – obowiązkowy składnik zarówno angielskiego jak i szkockiego śniadania. W Polsce również mamy 'swoją fasolkę', w wersji po bretońsku. Któż jej nie zna. To jedno z bardziej popularnych dań w naszym kraju, dostępne w menu wielu restauracji, barów mlecznych i szkolnych stołówek. Fasolka po bretońsku w słoiku jak i w foliowej torebce uśmiecha się do nas z półek wszystkich spożywczych sklepów. Podobnie jest w polskich sklepach na Wyspach. Przyznam się szczerze, że bywały czasy, szczególnie na początku mojego pobytu w Szkocji, kiedy dość często zdarzało mi się po nią sięgnąć.

Dzisiaj już tego nie robię, sama przygotowuje chętnie fasolkę, ale w wersji znanej mi z tutejszej kuchni. Przyzwyczaiłam się do jej smaku, zwłaszcza, że jest bez dodatku mięsa, którego jedzenia staram się co raz częściej unikać.

Fasolka po bretońsku jest w naszym kraju daniem obiadowym. Często serwowana jest również w trakcie kolacji. Na Wyspach fasolkę w sosie pomidorowym serwuje się głównie na śniadanie lub w trakcie tzw. High tea (więcej o tym napisze w postach, które ukażą się już w nowym roku). Najbardziej popularna jest ta w wersji firmy Heinz, w puszce.


Do wersji śniadaniowej lub branchowej fasolki, przyzwyczaiłam się również i ja. Dzisiaj pokażę wam jak ją przygotować, fasolkę w wersji wyspiarskiej i w jakim towarzystwie ją zaserwować.

Składniki:

400 g białej fasoli w puszcze lub słoiku (Mogette)

6 do 8 średnich pomidorów

2 łyżki pasty, puree pomidorowego / przecieru pomidorowego

2 łyżeczki Worcestershire sos

 ½ łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

Garść świeżego tymianku

1 średnia cebula lub 2 małe cebule szarotki

3 do 4 ząbków czosnku

4 łyżki oleju roślinnego

Sól i pieprz do smaku

1 kostka bulionu warzywnego

½ litra cieplej przegotowanej wody

Przygotowanie:

Pomidory kroje w ćwiartki i układam na blaszce do pieczenia. Polewam dwoma łyżkami oleju, sole, pieprze i posypuje posiekanymi liśćmi świeżego tymianku. Do blaszki wkładam również obrany ze skorupy i zmiażdżony czosnek i wszystko wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut.


Do garnka wlewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam i wrzucam do niego posiekaną drobno cebule. Smażę na małym ogniu, aż zrobi się miękka i zbrązowieje, pamiętając o częstym mieszaniu.


Do usmażonej cebuli dodaje upieczone pomidory z tymiankiem i czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszam, aż pomidory się rozpadną. Następnie dodaje dwie łyżki purée pomidorowego, płatki chili, wędzoną paprykę i Worcestershire sos. W wodzie rozpuszczam kostkę bulionowa i tak przygotowany roztwór wlewam do pomidorowego sosu. Wszystko ponownie dokładnie mieszam i czekam aż sos się zagotuje.


 Aby uzyskać aksamitny sos używam blendera. Możecie pozostawić sos w tzw. przeze mnie ‘sosie rustykalnym’, z kawałkami pomidorów. Ja jednak wole zblendowany.

Do tak przygotowanego sosu wrzucam odcedzoną fasolkę, mieszam i gotuje przez kolejne 30 minut. Możecie również garnek żaroodporny włożyć do piekarnika na 30 minut i zapiec fasolkę.


Fasolka tak przygotowana to jedno z moich ulubionych dań obiadowych w jesienne i zimowe dni. Jest rozgrzewająca i na długie godziny pozwala zapomnieć o jedzeniu.

Podaje ją również w wersji branchowej lub późnego śniadania, szczególnie w wolne od pracy dni. Z dodatkiem hash browns (kupionych w ASDA) i jajkiem sadzonym (które usmażyłam w foremce do ciastek świątecznych) smakuje naprawdę wybornie i jest moją wersją szkockiego śniadania w wersji mini (bez kiełbasek i boczku).

Życzę smacznej fasolki i Do siego Nowego roku!

Do usłyszenia w przyszłym, oby lepszym😊

Agnieszka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz