google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Czekoladowo miętowy 'Słonecznik' – tarta na bazie ciasta filo / Chocolate mint 'Sunflower' - tart based on filo pastry.

niedziela, 16 sierpnia 2020

Czekoladowo miętowy 'Słonecznik' – tarta na bazie ciasta filo / Chocolate mint 'Sunflower' - tart based on filo pastry.


To zdecydowanie nie jest przepis dla osób dbających o linie, ale jak już wielokrotnie wspominałam na tym blogu, nie liczę tu kalorii. Staram się jednak nie przesadzać z jedzeniem dużych ilości 'tuczacych' dań i aktywnie spędzać czas, tak aby nadmiar kalorii ‘spalić’.

A często mam co spalać. Po wczorajszym obiedzie przez ponad 5 godzin włóczyłam się po wybrzeżu w poszukiwaniu ukrytych zatoczek i plaż. Nie czuje nóg i dzisiaj zdecydowanie postawie na niskokaloryczną sałatkę i odpoczynek w domowych pieleszach. Swoją drogą odkryłam przepiękną zatoczkę, którą wkrótce opisze na moim drugim blogu – MOJA mała SZKOCJA.

Ale wróćmy do głównego tematu – czekoladowo miętowej tarty. Słodycze w Szkocji są naprawdę słodkie😊. To brzmi jak truizm, ale tak naprawdę jest. Szkoci poczęstowani naszymi wypiekami lub innymi słodkościami zawsze stwierdzą, że jest to dla nich za mało słodkie. Dla nas, z kolei, większość tutejszych słodkości jest przesłodzona i niejadalna. Cóż co kraj to obyczaj.

Dzisiejsza tarta jest na szkocki sposób słodka, ale jej smak przełamałam orzeźwiającymi listkami mięty. Podana w towarzystwie mocnej, niesłodzonej kawy lub lemoniady, z pewnością, większości z was przypadnie do gustu, zwłaszcza, że jej wykonanie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne.

Bazą tarty jest ciasto filo. Można je kupić w każdym supermarkecie. Używam go często do wypieków. Szczególnie lubię serowo – pistacjowe ‘roladki’. Ciasto bardzo szybko się piecze – około 10 minut i jest cudownie chrupiące. 

Składniki:

Ciasto filo

Słodkie mleko kondensowane -puszka 375 g

Tabliczka czekolady do wypieków 200 g

80 g białej czekolady

Kilka listków świeżej mięty

1 jajko

Ingredients:

Filo pastry

1 can sweet condensed milk - 375 g

200 g of chocolate bar for baking

80 g of white chocolate

A few leaves of fresh mint

1 egg

Przygotowanie:

I. Ciasto do tarty wyciągam z lodówki na 20 minut przed rozłożeniem na blaszce. Składa się ono z wielu ‘arkuszy’ i można ich używać w dowolnej ilości- podwójnej czy potrójnej.

II. Rozkładam wszystkie arkusze na blaszce do pieczenia. Można nakładać każdy z osobna. Ja wkładam je wszystkie i ‘przekręcam’ pojedyncze arkusze tak aby powstał ‘falbankowy’ brzeg.

Ważna informacja. Moja blaszka jest ‘dziurkowana’, z 'ruchomym', podnoszonym dnem. Kupiłam ją specjalnie do wypiekania tatr i quiche. Polecam wam używanie, do tego typu wypieków, zawsze metalowych form. W tych szklanych lub ceramicznych ciasto się często nie dopieka.

III. Filo pastry smaruje rozbitym jajkiem i zgodnie z instrukcją wkładam go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piekę przez 10 minut.

IV. Po upieczeniu pozostawiam w blaszce do ostygnięcia. Należy się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, jeśli nie chcemy zniszczyć efektu ‘słonecznika’. Jest bardzo kruche i łatwo się łamie.

V. Gdy ciasto się piecze przygotowuje wypełnienie tarty. Do miski wkładam pokruszoną czekoladę i wlewam mleko z puszki. Stawiam na garnku z gotującą się wodą i czekam, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem.

VI. Masę wlewam do przygotowanej z filo ’formy’.

VII. W małym rondelku na małym ogniu prażę liście mięty i kroje je na drobne kawałki.

VIII. Miętę dorzucam do białej czekolady, którą również rozpuszczam w misce nad gotującą się wodą. Mięta nieco orzeźwia czekoladowy wkład.

IX. Mieszankę wylewam na wierzch tarty i delikatnie rozprowadzam łyżką po całej powierzchni.

X. Czekam, aż masa przestygnie i wkładam tarte do lodówki na około 4 godziny.

Tarte serwuję z gorzką kawą, cytrynową lemoniadą lub sorbetem z mango. Słodycz trzeba koniecznie przełamać czymś orzeźwiającym i kwaśnym.



SMACZNEGO!

1 komentarz: