Dzisiejszy przepis to kolejna odsłona dyniowych,
sezonowych przysmaków. I podobnie jak w poprzednim poście przedstawiam recepturę
na kluchy. Tym razem jednak nie w dyniowym sosie, ale z jej dodatkiem. To mój pomysł
na danie proste i pożywne, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom
waszej rodziny, przynajmniej tym kochającym kluchy😊
Dynia doskonale sprawdza się w takim wydaniu. Ponadto dyniowe
nadzienie połączone ze szpinakiem i ziemniakami z dodatkiem usmażonej cebulki możecie
śmiało zastosować w tradycyjnych pierogach. Kombinacji jest wiele- wszystko,
jak zwykle zależy jedynie od waszej wyobraźni i oczywiście od tego czy lubicie to
warzywo.
Aby wynieść moje kluchy na ‘wyższy poziom’ i nadać im więcej ‘koloru’, dodałam do ciasta niewielką ilość ugotowanego na parze szpinaku. I tak powstało danie nie tylko kolorowe, ale również bardzo zdrowe. Całość okrasiłam sosem z brązowych pieczarek, ale miłośnicy dań mięsnych mogą śmiało zaserwować je z dodatkiem gulaszu lub kotleta. Ja jednak wybieram wersje wegetariańską.
Do dzisiejszego dania ponownie użyłam jedną z tych z małych
dyń sezonowych, tak jak to uczyniłam w przepisie na quiche. To, jak również wspominałam
w owym poście, jedyna okazja w roku, aby nacieszyć się tym cudownym warzywem, które
nie tylko ma służyć jako Halloweenowa dekoracja.
Składniki na porcje dla 4 osób:
Ciasto: - Około 1 kg ziemniaków
-300 g upieczonej dyni
-1 jajko
-250 do 300 g maki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- duża łyżeczka soli
- Świeżo zmielony pieprz
- Gałązki świeżego rozmarynu
- 60 ml oleju roślinnego
Sos: - 250 g pieczarek
-2 średnie cebule
-szczypta soli
- ½ warzywnej, organicznej kostki bulionowej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki wody.
Ingredients servings for four people:
Dought: - About 1 kg of potatoes
-300 g of baked pumpkin
-1 egg
-250 to 300 g of wheat flour
-2 tablespoons of potato flour or cornflour
- a large teaspoon of salt
- Freshly ground pepper
- Fresh rosemary sprigs
- 60 ml of vegetable oil
Sauce: - 250 g mushrooms
-2 medium onions
-pinch of salt
- ½ vegetable, organic bouillon cube
- 2 tablespoons of thick cream
- 2 tablespoons of flour
- ½ glass of water.
Przygotowanie
Ciasto na kluski przygotowuje z ugotowanych ziemniaków, które przeciskam przez prasę. Dynie dziele na cztery części. Za pomocą łyżki usuwam ziarna nasienne. Dyniowe ćwiartki smaruje olejem roślinnym, posypuje solą, świeżo zmielonym pieprzem i układam na nich świeże gałązki rozmarynu.
Tak przygotowaną dynię wkładam do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 180 stopni, na 35 minut.
Po upieczeniu, za pomocom łyżki. oddzielam miąższ od skorupy
i kroje na drobne części.
Dwie spore garści szpinaku umieszczam w durszlaku i wkładam
do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotuje na małym ogniu, aż szpinak się
zblanszuje.
Tak przygotowany szpinak osuszam i drobno kroje.
Wszystkie składniki wkładam do miski, dodaje całe jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszam i ręcznie formuje dość pokaźnych rozmiarów kluchy o średnicy około 4 cm.
Kluchy otaczam mąką i wrzucam je do wrzącej, osolonej wody. Mieszam i gotuje pod przykryciem około 5 minut, aż kluchy wypłyną na powierzchnie. Odkrywam pokrywkę i gotuje przez kolejne 2 minuty.
Kocham takie kluchy. Po zjedzeniu trzech mam energie na
wiele godzin, a co ważniejsze nie mam ochoty na podjadanie w tzw. międzyczasie.
Życzę wam smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz