google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Kluski dyniowo-ziemniaczane ze szpinakiem. / Pumpkin and potatoes dumplings with spinach

poniedziałek, 26 października 2020

Kluski dyniowo-ziemniaczane ze szpinakiem. / Pumpkin and potatoes dumplings with spinach

 

Dzisiejszy przepis to kolejna odsłona dyniowych, sezonowych przysmaków. I podobnie jak w poprzednim poście przedstawiam recepturę na kluchy. Tym razem jednak nie w dyniowym sosie, ale z jej dodatkiem. To mój pomysł na danie proste i pożywne, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom waszej rodziny, przynajmniej tym kochającym kluchy😊

Dynia doskonale sprawdza się w takim wydaniu. Ponadto dyniowe nadzienie połączone ze szpinakiem i ziemniakami z dodatkiem usmażonej cebulki możecie śmiało zastosować w tradycyjnych pierogach. Kombinacji jest wiele- wszystko, jak zwykle zależy jedynie od waszej wyobraźni i oczywiście od tego czy lubicie to warzywo.

Aby wynieść moje kluchy na ‘wyższy poziom’ i nadać im więcej ‘koloru’, dodałam do ciasta niewielką ilość ugotowanego na parze szpinaku. I tak powstało danie nie tylko kolorowe, ale również bardzo zdrowe. Całość okrasiłam sosem z brązowych pieczarek, ale miłośnicy dań mięsnych mogą śmiało zaserwować je z dodatkiem gulaszu lub kotleta. Ja jednak wybieram wersje wegetariańską.

Do dzisiejszego dania ponownie użyłam jedną z tych z małych dyń sezonowych, tak jak to uczyniłam w przepisie na quiche. To, jak również wspominałam w owym poście, jedyna okazja w roku, aby nacieszyć się tym cudownym warzywem, które nie tylko ma służyć jako Halloweenowa dekoracja.

Składniki na porcje dla 4 osób:


Ciasto: - Około 1 kg ziemniaków

-300 g upieczonej dyni

-1 jajko

-250 do 300 g maki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

- duża łyżeczka soli

- Świeżo zmielony pieprz

- Gałązki świeżego rozmarynu

- 60 ml oleju roślinnego

Sos: - 250 g pieczarek


-2 średnie cebule

-szczypta soli

- ½ warzywnej, organicznej kostki bulionowej

- 2 łyżki gęstej śmietany

- 2 łyżki mąki

- ½ szklanki wody.


Ingredients  servings for four people:



Dought: - About 1 kg of potatoes

-300 g of baked pumpkin

-1 egg

-250 to 300 g of wheat flour

-2 tablespoons of potato flour or cornflour

- a large teaspoon of salt

- Freshly ground pepper

- Fresh rosemary sprigs

- 60 ml of vegetable oil

Sauce: - 250 g mushrooms

-2 medium onions

-pinch of salt


- ½ vegetable, organic bouillon cube

- 2 tablespoons of thick cream

- 2 tablespoons of flour

- ½ glass of water.

Przygotowanie

Ciasto na kluski przygotowuje z ugotowanych ziemniaków, które przeciskam przez prasę. Dynie dziele na cztery części. Za pomocą łyżki usuwam ziarna nasienne. Dyniowe ćwiartki smaruje olejem roślinnym, posypuje solą, świeżo zmielonym pieprzem i układam na nich świeże gałązki rozmarynu.


Tak przygotowaną dynię wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na 35 minut.

Po upieczeniu, za pomocom łyżki. oddzielam miąższ od skorupy i kroje na drobne części.

Dwie spore garści szpinaku umieszczam w durszlaku i wkładam do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotuje na małym ogniu, aż szpinak się zblanszuje.

Tak przygotowany szpinak osuszam i drobno kroje.

Wszystkie składniki wkładam do miski, dodaje całe jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszam i ręcznie formuje dość pokaźnych rozmiarów kluchy o średnicy około 4 cm.


Kluchy otaczam mąką i wrzucam je do wrzącej, osolonej wody. Mieszam i gotuje pod przykryciem około 5 minut, aż kluchy wypłyną na powierzchnie. Odkrywam pokrywkę i gotuje przez kolejne 2 minuty.


Sos: cebule i pieczarki kroje w drobną kostkę. Do rondla wlewam trzy łyżki oleju i wrzucam cebule, smażę, aż zmięknie, cały czas mieszając, następnie dodaje pieczarki. Mieszam, dodaje szczyptę soli i przykrywam. Dusze na małym ogniu przez 15 minut. W kubku lub miseczce mieszam mąkę, śmietanę, rozkruszoną kostkę rosołową i wodę. Dodaje do pieczarek i cebuli. Mieszam, aż uzyskam gesty sos. Gotuje prze około 2 minuty.


Dyniowo ziemniaczane kluchy podaje polane pieczarkowym sosem i posypane natką zielonej pietruszki.


Kocham takie kluchy. Po zjedzeniu trzech mam energie na wiele godzin, a co ważniejsze nie mam ochoty na podjadanie w tzw. międzyczasie.

Życzę wam smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz