Większość z Was z pewnością myśli już o zbliżających się Świętach;
zastanawia się nas zakupem prezentów i nad menu na świąteczny stół. Ja wręcz przeciwnie,
z utęsknieniem czekam na lato i tęsknie spoglądam na kartki z kalendarza i wspominam
minione wakacje. W moim ogrodzie ciągle dojrzewają maliny i poziomki. Wprawdzie
nie są już tak słodkie i soczyste jak te w lecie, ale miło jest sobie czasami coś
uszczknąć z krzaka i przypomnieć sobie ulubione smaki.
Przepis na dzisiejszą zupę, choć przygotowany z
jesiennych warzyw, to kolorami i smakami przypomina minione lato. Warzywa, których
do przygotowania dzisiejszej zupy użyłam, są niemal identyczne jak te, których używam
do przygotowania mojej pachnącej latem i południowym słońcem – Minestrone. Podobny
jest też sam sposób przygotowania zupy.
Jednak jak na szkocki przepis przystało, do jej przygotowania użyłam por, który króluje w tutejszej kuchni, jak równie popularny tu, a niemalże nieobecny w kuchni polskiej, pasternak. Warzywa te, jak również pozostałe są, w dzisiejszym przepisie, jedynie tłem dla kapusty, która gra, w dzisiejszym daniu, główną role.
Jeśli nie przepadacie za kapustą to zapewniam Was, że po zjedzeniu tej zupy z pewnością na stałe włączycie to warzywo do swojej kuchni.
Składniki:
-1 średniej wielkości kapusta stożkowa, tzw. heart cabbage
-1 duży por
-3 do 4 średnich ziemniaków
-2, 3 średnie marchewki
-1 średniej wielkości pasternak
-kilka ząbków czosnku (ja użyłam ½ malej główki)
-kilka gałązek tymianku- jedynie listki
-½ pęczka zielonej pietruszki
-1 płaska łyżeczka płatków chili
-1 duża łyżeczka soli morskiej
-2 łyżeczki czerwonego pieprzu
-Kilka ziaren czarnego pieprzu
-3 łyżki oleju słonecznikowego lub roślinnego lub oliwy
-1 bulion warzywny Knorr
-1 litr wody
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myje, obieram i drobno kroje.
Marchewki i pasternak ścieram na wiórki na tarce z grubymi oczkami.
Z tymianku wykorzystuje jedynie listki. Czosnek obieram i
siekam na kawałki
Drobno siekam też zieloną pietruszkę.
Do garnka wlewam olej. Gdy się rozgrzeje wrzucam posiekany por i czosnek z listkami tymianku. Mieszam i smażę na wolnym ogniu, aż por się zeszkli.
Dodaje wtedy roztarte w moździerzu przyprawy- pieprz,
chili i sól.
Dokładnie mieszam i dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki.
Smażę około 5 minut i dodaje posiekaną drobno kapustę.
Ponownie mieszam wszystkie składniki i pozostawiam na średnim
ogniu na kolejne 3 minuty.
Po tym czasie wrzucam kostkę bulionową Knorr i zalewam przegotowana,
letnią wodą. Mieszam, aż kostka bulionowa się rozpuści.
Przykrywam zupę
pokrywką i gotuje pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie dodaje do zupy starty pasternak i marchew i gotuje przez kolejne 5 minut. (* starte warzywa zagęszczą zupę i nadadzą jej głębszego, bardziej aromatycznego smaku)
Kolejnym składnikiem, który ląduje w mojej zupie jest duża
biała fasola Butter Beans. Możecie fasole dodać w całości z płynem, jeśli chcecie
mieć rzadszą zupę. Ja dodaję fasole bez wody. Lubię zdecydowanie gęstą zupę.
Po jej dodaniu zupę gotuje przez kolejne 10 minut.
Kolejnym warzywem, przetworzonym, które umieszczam w mojej
potrawie są pokrojone pomidory w puszcze.
Wszystkie składniki ponownie dokładnie mieszam. Gotuje przez 5 minut i wrzucam ½ posiekanej pietruszki. Pozostałą cześć pozostawiam do dekoracji zupy.
Po kolejnych 5 minutach zupa jest gotowa.
Zapach czosnku i tymianku cudownie rozchodzi się po
kuchni.
Zupę tę możecie okrasić rożnymi dodatkami. Np. startym serem
cheddar lub parmezan. Możecie też użyć mięsa z pieczonego kurczaka, które pozostało
wam z obiadu z poprzedniego dnia, lub jak w klasycznej minestrone dodać
makaron.
W każdej wersji smakuje wyśmienicie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz