Kiedy większość z was słyszy five o’clock z pewnością
pierwsze co przychodzi wam do głowy to filiżanka herbaty z dodatkiem mleka i cukru
w towarzystwie ciasteczka, wypijana codziennie o 5 po południu przez typowego
Brytyjczyka.
Tymczasem sprawa jest znacznie poważniejsza. A o historii
five o’clock przeczytacie na moim drugim blogu MOJA mała SZKOCJA. Przybliżę
tam zwyczaje związane z popołudniową tradycją picia herbaty jak również wyjaśnię
co to jest Tea time, High Tea i jaka jest różnica pomiędzy English High
Tea i Scottish High Tea.
Po lekturze tego postu (który obecnie jest w
przygotowaniu) z pewnością nie zdziwi was pytanie zadane prze rodowitego Szkota:
‘What would you like for your tea’?
Dzisiaj nadmienię jedynie, że five o’clock to nie tylko
herbata z mlekiem i cukrem w towarzystwie scone z malinowym dżemem; to rodzaj
posiłku (przed obiadem), który spożywa się pomiędzy 4 a 5 po południu, a jego nieodzownym
elementem są kanapki, w klasycznej wersji z masłem i zielonym ogórkiem.
Obecnie zamiast kanapek z zielonym ogórkiem serwowane są również
z wędzonym łososiem lub kanapki łączące smak zielonego ogórka i scottish smoked
salmon.
Moje dzisiejsza propozycja odbiega od tego co tradycyjnie serwuje się w restauracjach w trakcie 5 o’clock lub high tea, ale równie doskonale sprawdzi się jako element tego posiłku. Można ja również zaserwować w trakcie lanczu lub o dowolnej porze dnia, gdy tylko zapragniecie posilić się czymś pysznym i pożywnym.
Do przygotowania moich kanapek używam łososia gotowanego,
ale gotowanego w towarzystwie nieoczywistych dodatków.
Składniki:
600
gram łososia
Kilka
goździków
1
gwiazdka anyżu
2 liście
laurowe
1 łyżeczka
cynamonu bądź mały kawałek kory z cynamonu
2 suszone
(lub jeśli macie świeże) liście limonki
3, 4
ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka
cayenne pepper
1 łyżeczka
soli morskiej
1 łyżeczka
suszonego koperku lub kilka gałązek świeżego.
Kilka
plastrów zielonego ogórka
kilka kromek pieczywa
Świeżo
zmielony pieprz, ja użyłam pieprzu czerwonego
3 łyżki sosu do owoców morza (ten ze zdjęcia doskonale pasuje do sałatki z krewetek)
Przygotowanie:
Do dużego płaskiego garnka wlewam około 1 i ½ litra wody i wrzucam wszystkie przyprawy. Przykrywam pokrywką i doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i wkładam, do garnka, płat łososia skórą do góry. Ryba musi być przykryta wodą. Gotuje przez około 2 minuty i przewracam rybę. Przykrywam pokrywką i gotuje na średnim ogniu przez około 15 minut.
Po
tym czasie ściągam łososia z ognia i pozostawiam w wywarze na około 5 minut.
Rybę
możecie wyciągnąć na talerz i usunąć z niej skórę, jeśli chcecie wywar wykorzystać
np. do zupy rybnej lub ściągnąć ją, gdy łosoś jest w wywarze.
Po przełożeniu
ryby na talerz rozdrabniam ją widelcem. Nie robię z niej jednak ‘miazgi’! W
kanapkach lubię wyczuwać kawałki łososia przesiąknięte aromatycznymi
przyprawami.
Rozdrobnioną rybę posypuje koperkiem (opcjonalnie drobno posiekaną pietruszką) i dodaje sos do owoców morza. Możecie też dodać niewielką ilość zmielonej soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu, jeśli uznacie, że jest to konieczne.
Pamiętajcie,
aby nie przesadzić z ilością sosu. Ma on dość wyrazisty smak i łatwo nim zabić
smak łososia. Jeśli nie macie sosu do owoców morza to użyjcie zwykłego majonezu.
Gdy łososiowa
pasta jest gotowa przystępuje do przygotowania pieczywa do kanapek.
Na
brytyjską kanapkę brytyjską składają się zawsze dwie kromki; jedna stanowiąca podstawę
kanapki, druga jej przykrycie.
Kanaka
na five o’clock zazwyczaj przygotowywana jest z białego tostowego pieczywa. Ja
moje five o’clock preferuje w wydaniu rustykalnym, dlatego też używam kromek
ciemnego pieczywa i nie pozbawiam ich bocznych skórek.
Masłem smaruje zarówno kromkę stanowiącą podstawę kanapki jak i jej ‘przykrycie’.
Nakładam na podstawę kanapki równomiernie łososia
i przykrywam plastrami zielonego ogórka. Przykrywam drugą kromką i dociskam
delikatnie dłonią.
Kanapkę przekrajam na dwie części, tak aby powstały dwa prostokąty lub dwa trójkąty; tak jak na zdjęciu.
To o
jakiej porze dnia je zjecie pozostawiam już waszej decyzji.
Tak przygotowany łosoś z pewnością zaskoczy was smakiem i zaręczam was, że zapragniecie przygotowywać kanapki z łososiem tylko w takim wydaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz