google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Knapki z łososiem i zielonym ogórkiem- idealny dodatek do popołudniowej herbaty

piątek, 7 stycznia 2022

Knapki z łososiem i zielonym ogórkiem- idealny dodatek do popołudniowej herbaty

 



Kiedy większość z was słyszy five o’clock z pewnością pierwsze co przychodzi wam do głowy to filiżanka herbaty z dodatkiem mleka i cukru w towarzystwie ciasteczka, wypijana codziennie o 5 po południu przez typowego Brytyjczyka.

Tymczasem sprawa jest znacznie poważniejsza. A o historii five o’clock przeczytacie na moim drugim blogu MOJA mała SZKOCJA. Przybliżę tam zwyczaje związane z popołudniową tradycją picia herbaty jak również wyjaśnię co to jest Tea time, High Tea i jaka jest różnica pomiędzy English High Tea i Scottish High Tea.

Po lekturze tego postu (który obecnie jest w przygotowaniu) z pewnością nie zdziwi was pytanie zadane prze rodowitego Szkota: ‘What would you like for your tea’?

Dzisiaj nadmienię jedynie, że five o’clock to nie tylko herbata z mlekiem i cukrem w towarzystwie scone z malinowym dżemem; to rodzaj posiłku (przed obiadem), który spożywa się pomiędzy 4 a 5 po południu, a jego nieodzownym elementem są kanapki, w klasycznej wersji z masłem i zielonym ogórkiem.

Obecnie zamiast kanapek z zielonym ogórkiem serwowane są również z wędzonym łososiem lub kanapki łączące smak zielonego ogórka i scottish smoked salmon.

Moje dzisiejsza propozycja odbiega od tego co tradycyjnie serwuje się w restauracjach w trakcie 5 o’clock lub high tea, ale równie doskonale sprawdzi się jako element tego posiłku. Można ja również zaserwować w trakcie lanczu lub o dowolnej porze dnia, gdy tylko zapragniecie posilić się czymś pysznym i pożywnym.

Do przygotowania moich kanapek używam łososia gotowanego, ale gotowanego w towarzystwie nieoczywistych dodatków.

Składniki:

600 gram łososia

Kilka goździków

1 gwiazdka anyżu

2 liście laurowe

1 łyżeczka cynamonu bądź mały kawałek kory z cynamonu

2 suszone (lub jeśli macie świeże) liście limonki

3, 4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka cayenne pepper

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka suszonego koperku lub kilka gałązek świeżego.

Kilka plastrów zielonego ogórka

kilka kromek pieczywa

Świeżo zmielony pieprz, ja użyłam pieprzu czerwonego

3 łyżki sosu do owoców morza (ten ze zdjęcia doskonale pasuje do sałatki z krewetek)


Przygotowanie:

Do dużego płaskiego garnka wlewam około 1 i ½ litra wody i wrzucam wszystkie przyprawy. Przykrywam pokrywką i doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i wkładam, do garnka, płat łososia skórą do góry. Ryba musi być przykryta wodą. Gotuje przez około 2 minuty i przewracam rybę. Przykrywam pokrywką i gotuje na średnim ogniu przez około 15 minut.


Po tym czasie ściągam łososia z ognia i pozostawiam w wywarze na około 5 minut.

Rybę możecie wyciągnąć na talerz i usunąć z niej skórę, jeśli chcecie wywar wykorzystać np. do zupy rybnej lub ściągnąć ją, gdy łosoś jest w wywarze.

Po przełożeniu ryby na talerz rozdrabniam ją widelcem. Nie robię z niej jednak ‘miazgi’! W kanapkach lubię wyczuwać kawałki łososia przesiąknięte aromatycznymi przyprawami.

Rozdrobnioną rybę posypuje koperkiem (opcjonalnie drobno posiekaną pietruszką) i dodaje sos do owoców morza. Możecie też dodać niewielką ilość zmielonej soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu, jeśli uznacie, że jest to konieczne.


Pamiętajcie, aby nie przesadzić z ilością sosu. Ma on dość wyrazisty smak i łatwo nim zabić smak łososia. Jeśli nie macie sosu do owoców morza to użyjcie zwykłego majonezu.

Gdy łososiowa pasta jest gotowa przystępuje do przygotowania pieczywa do kanapek.

Na brytyjską kanapkę brytyjską składają się zawsze dwie kromki; jedna stanowiąca podstawę kanapki, druga jej przykrycie.

Kanaka na five o’clock zazwyczaj przygotowywana jest z białego tostowego pieczywa. Ja moje five o’clock preferuje w wydaniu rustykalnym, dlatego też używam kromek ciemnego pieczywa i nie pozbawiam ich bocznych skórek.

Masłem smaruje zarówno kromkę stanowiącą podstawę kanapki jak i jej ‘przykrycie’.


 Nakładam na podstawę kanapki równomiernie łososia i przykrywam plastrami zielonego ogórka. Przykrywam drugą kromką i dociskam delikatnie dłonią.

Kanapkę przekrajam na dwie części, tak aby powstały dwa prostokąty lub dwa trójkąty; tak jak na zdjęciu.


To o jakiej porze dnia je zjecie pozostawiam już waszej decyzji.

Tak przygotowany łosoś z pewnością zaskoczy was smakiem i zaręczam was, że zapragniecie przygotowywać kanapki z łososiem tylko w takim wydaniu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz