Jakie jest wasze pierwsze skojarzenie ze słowem ‘curry’?
Z pewnością wielu z was na myśl przychodzą pełne zapachów i egzotycznych smaków
Indie. Kierunek, w którym wędrują wasze myśli jest jak najbardziej prawidłowy,
albowiem Indie to ojczyzna tego dania. Jest jednak mały wyjątek. I z pewnością
nie zdziwi was fakt, że ten wyjątek dotyczy Szkocji.
Wszyscy którzy śledzą mój drugi blog MOJA mała SZKOCJA, z pewnością
czytali post poświęcony kuchni hinduskiej w Szkocji. Jeśli nie, to wpis
znajdziecie pod tym linkiem.
Nadmienię jedynie, że po Birmingham, które przez lata uchodziło
za stolicę kuchni hinduskiej w UK, pałeczkę pierwszeństwa przejęło Glasgow. To tu, w
jednej z restauracji Shish Mahal, otwartej w 1964 roku, stworzone
zostało danie, które należy obecnie do najbardziej znanych i najchętniej zamawianych hinduskich
take away w Szkocji, jak również na całych Wyspach - curry tikka masala. Miejsce to i jego właściciel zostało przedstawione w serii filmowej Secret Scotland, w odcinku poświęconemu szkockiemu Glasgow. Więcej znajdziecie klikając w ten link.