google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki

wtorek, 5 maja 2020

Chicken tikka masala recipe - przepis na szkockie curry.

Jakie jest wasze pierwsze skojarzenie ze słowem ‘curry’? Z pewnością wielu z was na myśl przychodzą pełne zapachów i egzotycznych smaków Indie. Kierunek, w którym wędrują wasze myśli jest jak najbardziej prawidłowy, albowiem Indie to ojczyzna tego dania. Jest jednak mały wyjątek. I z pewnością nie zdziwi was fakt, że ten wyjątek dotyczy Szkocji. 
Wszyscy którzy śledzą mój drugi blog MOJA mała SZKOCJA, z pewnością czytali post poświęcony kuchni hinduskiej w Szkocji. Jeśli nie, to wpis znajdziecie pod tym linkiem.
Nadmienię jedynie, że po Birmingham, które przez lata uchodziło za stolicę kuchni hinduskiej w UK, pałeczkę pierwszeństwa przejęło Glasgow. To tu, w jednej z restauracji Shish Mahal, otwartej w 1964 roku, stworzone zostało danie, które należy obecnie do najbardziej znanych i najchętniej zamawianych hinduskich take away w Szkocji, jak również na całych Wyspach - curry tikka masala. Miejsce to i jego właściciel zostało przedstawione w serii filmowej Secret Scotland, w odcinku poświęconemu szkockiemu Glasgow. Więcej znajdziecie klikając w ten link. 

czwartek, 30 kwietnia 2020

Venison Stew Recipe / Przepis na szkocki gulasz z jelenia

To danie jest 'ikoną' tutejszej tradycyjnej kuchni. Znajdziecie je w karcie wszystkich restauracji serwujących lokalną szkocką kuchnie. Jak większość z lokalnych dań, również i to, wzorowane jest na kuchni francuskiej – jednogarnkowym daniu z mięsa jelenia. Długo wzbraniałam się przed jego spróbowaniem. Jest to bowiem potrawa mięsna, a ja staram się, od kilku lat ograniczać jego jedzenie.
Nie oparłam się jednak namowom i po raz pierwszy spróbowałam go w bistro, mieszczącym się w lokalnym klubie golfowym, w pobliżu miejscowości Lochcarron, położonej w szkockich Highlandach nad przepięknym jeziorem o tej samej nazwie. O tej podroży możecie przeczytać klikając ten link.
Zaserwowany venison był wyborny. Tak mi zasmakował, że po powrocie z podroży już kilkukrotnie go wykonałam, posiłkując się rożnymi przepisami z sieci. Wersja, którą dzisiaj przedstawiam, jest jedną z mniej wyszukanych, ale jest i zarazem najprostsza do wykonania i bardzo smaczna.

poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Chicken noodle stir-fry recipe / Makaron smażony z kurczakiem

Szkocja to kraj otwarty i chętnie witający przybyszy ze wszystkich stron świata. Ich obecność widać nie tylko na tutejszych ulicach, ale również w ich wpływie na różne aspekty lokalnego życia, a przede wszystkim na lokalną kuchnie. I właśnie dzięki tej kuchni, serwując wszystko co najlepsze w ich ojczystym kraju, przybysze wkupili się w łaski tutejszej ludności. Nie ukrywam, że ta szkocka różnorodność bardzo mi przypadła do gustu. Wpłynęła bardzo mocno na mój sposób postrzegania wielu rzeczy i skłoniła do skosztowania dań, które rzadko lub wręcz nigdy wcześniej nie gościły na moim talerzu, a teraz stały się obowiązkowym elementem w codziennego menu. 
Nie ukrywam, ze wzorem lokalsów często po pracy, zamiast gotować, wpadam do sprawdzonego take away i zamawiam pachnące i pełne orientalnych smaków danie. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie próbowała sama wielu z nich przygotować. Nie jest to takie trudne jakby mogło się wydawać, a różnorodność dostępnych przypraw i dodatków jest tu bez porównania większa niż w Polsce.

czwartek, 23 kwietnia 2020

Scottish Red Lentil Soup / Szkocka zupa z czerwonej soczewicy

Zupa ta należy do jednych z najbardziej popularnych dań w Szkocji. W szkockich domach przygotowuje się ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Ja nie stosuję się do tej sezonowości i chętnie gotuje ją nawet w ciepłe letnie dni. Chociaż nie mogę wtedy dodać do niej jednego z jej tzw. ‘wykończeniowych’ składników - jarmużu. Nie wpływa to jednak znacząco na smak zupy. Nadal jest bardzo smaczna😊 i zdecydowanie poprawia samopoczucie. Zapewniam was, że o każdej porze roku doskonale sprawdzi się jako polepszacz nastroju i przegoni wszelkie chandry.
Przepisów na jej przygotowanie jest bez liku. W każdym domu przygotowuje się ją inaczej, jeden jednak składnik zawsze pozostaje niezmienny- czerwona soczewica. 

wtorek, 21 kwietnia 2020

Broccoli and stilton soup / Zupa z brokułów i sera Stilton


Zupa, którą dzisiaj wam  prezentuje, to danie typowe dla kuchni brytyjskiej. Bazą do jej przygotowania jest niebieski ser Stilton, którego produkcja, na wyspach, odbywa się wedle ścisłe określonej receptury i dozwolona jest jedynie w trzech angielskich hrabstwach: Leicestershire, Derbyshire i Nottinghamshire. 
Istnieją dwie podstawowe odmiany tego sera -niebieska Blue Stilton oraz biała. Odmiana niebieska moim zdaniem jest smaczniejsza, ale to mój smak. Lubię sery z niebieską pleśnią takie jak Danish Blue czy Gorgonzola (Stilton jest serem twardym, długo dojrzewającym, dwa pozostałe to sery o kremowej konsystencji).  Jeśli za takimi smakami nie przepadacie, to nie znaczy, że zupa z dodatkiem takiego sera nie będzie wam smakować. Jego intensywny smak w połączeniu z brokułem, jak w dzisiejszym przepisie, czy też kalafiorem lub porem, łagodnieje, nadając zupie specyficzny i unikalny posmak.

sobota, 18 kwietnia 2020

ENSALADILLA RUSA -A delicious dose of the Spanish sun on your plate.

Ensaladilla -Pyszna dawka hiszpańskiego słońca na talerzu.

I made a salad strictly according to the recipe of Isabel, my Spanish friend from Moray College.

Z pewnością wielu z was zastanawia się co wspólnego ma sałatka hiszpańska ze szkocką kuchnią? Wszystkim, którzy interesują się trochę historią Szkocji, i co nieco wiedzą o tutejszej kuchni, pewnością nie obcy jest fakt, że wiele z tutejszych dań inspirowanych jest kuchnią francuską. Znana wam z pewnością, popularna tu zupa Cock -a- Leekie, jest takim przykładem. Inspirowana jest ona francuską zupą cebulową. Przepis na jej przygotowanie zamieściłam na blogu w jednym z pierwszych postów. 
No dobrze. Jak się ma do tego Ensaladilla?  Przyznam się, że nie spotkałam się z tym daniem w typowej szkockiej kuchni. Można ją znaleźć w karcie dań w dobrych restauracjach w Edynburgu czy też Glasgow, serwujących kuchnie z różnych stron świata. 
Skąd więc pomysł na zamieszczenie przepisu na nią tym blogu?