google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Apple crumble.

niedziela, 29 marca 2020

Apple crumble.

Jabłka pod kruszonką 'na szkocki' sposób.
Dzisiaj postanowiłam ‘osłodzić’ sobie i mam nadzieje, że i również wam, życie. Apple crumble to jeden z najbardziej popularnych i najchętniej przygotowywanych tu deserów. Zawsze sięgam po ten przepis, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a moje pudełko na ciastka i inne słodkości świeci pustkami. 
Jabłka zapiekane pod kruszonką są również znane w naszym kraju, chociaż my chętniej pieczemy ciasto ze śliwkami i kruszonką niż zapiekamy owoce oprószone taką smaczną pierzynką. Tradycyjna kruszonka w Polsce jest wykonywana z niewielkiej ilości składników, ta szkocka jest znacznie urozmaicona i oczywiście musi zawierać jeden obowiązkowy składnik - OAT. To specyficzne deserowe ciasto jest tu też serwowane w odmienny sposób, ale o tym dowiecie się czytając ten post do końca. 
W Szkocji pod kruszonką zapieka się różne rodzaje owoców. Jednak do najpopularniejszych ‘zapiekanek’ należą tu apple crumble i rhubarb crumble.  
Przyznam się szczerze, że tym razem miałam bardziej ochotę na rabarbar, ale nie znalazłam go w trakcie ostatnich zakupów, za to jabłek, gruszek i śliwek rożnej maści i kolorów nie brakowało. Ponieważ w planach na jutro mam zupę z dodatkiem jabłek, a dokładnie z jabłkami jako jednym z głównych składników, to zdecydowałam się na ich zakup.
Składniki:
Jabłkowy wkład:    
8 do 10 jabłek średniej wielkości
-        6 łyżek stołowych czerwonego wina
-       1 łyżeczka cynamonu
-       ½ szklanki brązowego cukru do pieczenia

Składniki na kruszonkę:        
250 g mąki self-raising (1 szklanka)
-         250 g płatków owsianych
-         2/3 kostki masła
-         ½ szklanki brązowego cukru
-         100 g orzechów
-         100 g wiórków kokosowych
Do serwowania opcjonalnie custard, bita śmietana lub lody.

Przygotowanie:
Porcja dla 4 osób.
W pierwszej kolejności przygotowuje kruszonkę. Płatki owsiane miksuje. Staram się jednak nie zamieniać ich w mączny proszek.
Zostawiam widoczne ich kawałki. Do miski wkładam wszystkie składniki- mąkę, zmielone płatki owsiane, orzechy (użyłam gotowej mieszanki zmiksowanych orzechów, którą kupiłam w Tesco), cukier i płatki kokosowe. Dokładnie mieszam i dodaje pokrojone w kostkę masło. Następnie przystępuję do ręcznego mieszania i ugniatania kruszonki. Po uzyskaniu właściwej lekko sypkiej masy, wkładam ją do lodówki na około 1 godzinę. Chce, aby masło, ponownie stwardniało.
Gdy kruszonka 'odpoczywa' zabieram się za przygotowanie wkładu jabłkowego.
Jabłka obrane ze skórki kroje na ósemki i usuwam ziarna nasienne.
Do garnka lub rondla wlewam 6 łyżek wina opcjonalnie soku (pomarańczowy, jabłkowy) i wkładam jabłka z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Smażę, aż będą dokładnie 'otoczone' cukrem i cynamonem i lekko zmiękną. Chce aby po upieczeniu były wyczuwalne ich grube kawałki podczas jedzenia.
Po przygotowaniu odstawiam do przestygnięcia.
Gdy kruszonka jest gotowa wyciągam ją z lodówki. Wkład jabłkowy przekładam do żaroodpornego naczynia lub blaszki (moja ma wymiary-26/18/5 cm). Posypuje grubo kruszonką i wkładam  na 30 do 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po wyciagnięciu z piekarnika podaje po około 5 minutach z dodatkami takimi jak lody, bita śmietana lub custard,

Dzisiejsze apple crumble podałam z bardzo popularnym tu słodkim sosem custard. Jest on łatwy do przygotowania w domu, ale tym razem wykorzystałam ten, który miałam jeszcze w szafce. W Polsce podobny sos kupowałam na stoisku z artykułami spożywczymi w IKEA.
Na chwilę przed zaserwowaniem…
Oprawa jest równie ważna jak smak dania.
A smak jest niebiański!

Koniecznie spróbujcie:-)


1 komentarz: