Jabłka pod kruszonką 'na szkocki' sposób.
A smak jest niebiański!
Dzisiaj postanowiłam ‘osłodzić’ sobie i mam nadzieje, że i również wam, życie. Apple crumble to jeden z najbardziej popularnych i najchętniej przygotowywanych
tu deserów. Zawsze sięgam po ten przepis, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a
moje pudełko na ciastka i inne słodkości świeci pustkami.
Jabłka zapiekane pod kruszonką są również znane w naszym kraju, chociaż my chętniej pieczemy ciasto ze śliwkami i kruszonką niż zapiekamy owoce oprószone taką smaczną pierzynką. Tradycyjna kruszonka w Polsce jest wykonywana z niewielkiej ilości składników, ta szkocka jest znacznie urozmaicona i oczywiście musi zawierać jeden obowiązkowy składnik - OAT. To specyficzne deserowe ciasto jest tu też serwowane w odmienny sposób, ale o tym dowiecie się czytając ten post do końca.
Jabłka zapiekane pod kruszonką są również znane w naszym kraju, chociaż my chętniej pieczemy ciasto ze śliwkami i kruszonką niż zapiekamy owoce oprószone taką smaczną pierzynką. Tradycyjna kruszonka w Polsce jest wykonywana z niewielkiej ilości składników, ta szkocka jest znacznie urozmaicona i oczywiście musi zawierać jeden obowiązkowy składnik - OAT. To specyficzne deserowe ciasto jest tu też serwowane w odmienny sposób, ale o tym dowiecie się czytając ten post do końca.
W Szkocji pod kruszonką zapieka się różne rodzaje owoców.
Jednak do najpopularniejszych ‘zapiekanek’ należą tu apple crumble i rhubarb
crumble.
Przyznam się szczerze, że tym razem miałam bardziej ochotę
na rabarbar, ale nie znalazłam go w trakcie ostatnich zakupów, za to jabłek,
gruszek i śliwek rożnej maści i kolorów nie brakowało. Ponieważ w planach na
jutro mam zupę z dodatkiem jabłek, a dokładnie z jabłkami jako jednym z głównych
składników, to zdecydowałam się na ich zakup.
Składniki:
Jabłkowy wkład:
8 do
10 jabłek średniej wielkości
- 6 łyżek stołowych czerwonego wina
- 1 łyżeczka
cynamonu
- ½ szklanki brązowego cukru do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
250
g mąki self-raising (1 szklanka)
-
250
g płatków owsianych
- 2/3 kostki
masła
-
½ szklanki
brązowego cukru
-
100
g orzechów
-
100
g wiórków kokosowych
Do serwowania opcjonalnie custard, bita śmietana lub
lody.
Przygotowanie:
Porcja dla 4 osób.
W pierwszej kolejności przygotowuje kruszonkę. Płatki
owsiane miksuje. Staram się jednak nie zamieniać ich w mączny proszek.
Zostawiam widoczne ich kawałki. Do miski wkładam wszystkie
składniki- mąkę, zmielone płatki owsiane, orzechy (użyłam gotowej mieszanki zmiksowanych orzechów, którą kupiłam
w Tesco), cukier i płatki kokosowe. Dokładnie mieszam
i dodaje pokrojone w kostkę masło. Następnie przystępuję do ręcznego mieszania i ugniatania kruszonki. Po uzyskaniu właściwej lekko sypkiej masy, wkładam ją do lodówki na około 1 godzinę.
Chce, aby masło, ponownie stwardniało.
Gdy kruszonka 'odpoczywa' zabieram się za przygotowanie wkładu
jabłkowego.
Jabłka obrane ze skórki kroje na ósemki i usuwam ziarna
nasienne.
Do garnka lub rondla wlewam 6 łyżek wina
opcjonalnie soku (pomarańczowy, jabłkowy) i wkładam jabłka z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Smażę, aż będą dokładnie 'otoczone' cukrem i cynamonem i
lekko zmiękną. Chce aby po upieczeniu były wyczuwalne ich grube kawałki podczas
jedzenia.
Po przygotowaniu odstawiam do przestygnięcia.
Gdy kruszonka jest gotowa wyciągam ją z lodówki. Wkład jabłkowy
przekładam do żaroodpornego naczynia lub blaszki (moja ma wymiary-26/18/5 cm). Posypuje grubo kruszonką i wkładam na 30 do 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po wyciagnięciu z piekarnika podaje po około 5 minutach z
dodatkami takimi jak lody, bita śmietana lub custard,
Dzisiejsze apple crumble podałam z bardzo popularnym tu słodkim
sosem custard. Jest on łatwy do przygotowania w domu, ale tym razem wykorzystałam
ten, który miałam jeszcze w szafce. W Polsce podobny sos kupowałam na stoisku z artykułami spożywczymi w IKEA.
Na chwilę przed zaserwowaniem…
Oprawa jest równie ważna
jak smak dania.
|
Jak u mojej mamy :D
OdpowiedzUsuń