Jest to jedno z moich ‘eksperymentalnych’ dań. Dlaczego? Ponieważ
zazwyczaj podaje brokuły jedynie zapiekane z serem, a jako dodatek
serwuje pieczywo czosnkowe. W planach na dziś miałam coś zupełnie innego, jednak
podczas porannego przeglądu lodówki stwierdziłam, że brokułom, które chciałam podać
w trakcie jutrzejszego obiadu, kończy się dzisiaj data ważności. Ponieważ drugi
ze składników jutrzejszego posiłku- świeży haddock, z pewnością jeszcze pływa w morzu (tę
rybę staram się zawsze kupować bezpośrednio od rybaka), postanowiłam na szybko coś
zaimprowizować. W lodówce miałam jeszcze kruszonkę, którą przygotowałam do
wczorajszego deseru. Celowo przygotowałam jej trochę więcej, bo dzisiaj chciałam
zaserwować śliwki pod kruszonką. Postanowiłam,
ją wykorzystać. Trochę bałam się jak jej lekko słodki smak zgra się z brokułem,
ale postanowiłam zaryzykować. Jak mi to wyszło dowiecie się czytając ten post do
końca.
Zazwyczaj brokuły przygotowuje na włoską modłę z serem i
sosem beszamelowym, ten przepis wypróbowałam po raz pierwszy.
Brokuły płuczę w cieplej wodzie. Od łodygi odcinam końcówkę
i wszystkie liście. Wykorzystuje całość, nie tylko różyczki. Kroje ja na 8 części.
Uważam, że łodyga brokułu jest przepyszna i szkoda ja wyrzucać.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15
minut, wyciągam i posypuje reszta sera. Ponownie wkładam na kolejne 2
minuty, tak aby ser się roztopił.
Wyciągam z piekarnika i po około 5 minutach serwuje. Dzisiaj bez żadnych dodatków, ale myślę, że można je wzbogacić o smak mango chutney lub polewając oliwą z oliwek.
Bez dodatków też są pyszne. Mieszanka wszystkich smaków 'podkręca' to warzywne danie. Warto było zaryzykować.
Do tego dania polecam produkty:
Wariacji na temat jajek i kiełbasek nie zabraknie😊
Składniki:
- Około 400 g brokułów
- 100 g sera Cheddar
- kruszonka
- sól do smaku
- 6 lóżek oliwy extra vergin
- 4 łyżki octu vinegre lub sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki płatków chili
Przygotowanie.
Jak wykonać kruszonkę dowiecie się czytając poprzedni post. Oczywiście musicie zmienić proporcje. Do zapiekanych brokuł nie potrzebujecie
jej tak dużo. Wystarczy około 1/4. Dlatego też wszystkie składniki potrzebne do
jej przygotowania podzielcie przez 4.
Jeśli nie chcecie wykonywać tak skomplikowanej
kruszonki, to myślę, że połączenie płatków owsianych, masła, i cukru będzie wystarczające.
Taką chrupką posypkę przygotowuje, gdy zapiekam kalafior.
Następnie wkładam
ja do wrzącej osolonej wody i gotuje max 10 minut. Przekładam do durszlaka i czekam
aż woda dokładnie się odsączy.
Przekładam do naczynia żaroodpornego lub
blaszki i polewam dressingiem.
Dresing jest bardzo prosty. Zawsze używan go do ugotowanych brokuł. Przygotowuje go z oliwy, octu winnego, soli i płatków
chili. Wszystkie składniki wlewam do miski i dokładnie mieszam.
Na tak przygotowane brokuły nakładam połowe startego sera,
a następnie kruszonkę, ale nie obsypuje nią ich tak obficie jak w przypadku jabłek.Wyciągam z piekarnika i po około 5 minutach serwuje. Dzisiaj bez żadnych dodatków, ale myślę, że można je wzbogacić o smak mango chutney lub polewając oliwą z oliwek.
Bez dodatków też są pyszne. Mieszanka wszystkich smaków 'podkręca' to warzywne danie. Warto było zaryzykować.
Do tego dania polecam produkty:
Ser cheddar. Jest tani i idealnie nadaje sie do wszelkich zapiekanek.
Ocet jabłkowy, organiczny. Znajdziecie go w sklepach ze
zdrową żywnością.
Smacznego.
Kolejne przepisy będą już świąteczne. Wariacji na temat jajek i kiełbasek nie zabraknie😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz