Prawe każdy z nas ma swój patent na udaną jajecznice.
Jedni smażą ją na masełku, drudzy z dodatkiem cebulki, szczypiorku lub kiełbaski. Smakosze dogadzają sobie dodając do niej wszystkie
powyższe składniki równocześnie. Również Szkoci wypracowali swój sposób na jej przyrządzenie jak i również odpowiednie
podanie.
Scrambled eggs to obowiązkowy składnik Scottish breakfast.
Dzisiejsze danie też jest daniem śniadaniowym, ale bez tych wszystkich mięsnych
dodatków jak kiełbaski, bekon, Huggins, black pudding.
Opcja ta z pewnością wielu z was przypadnie do gustu i z pewnością
zagości w waszej kuchni, zwłaszcza, że tak przyrządzoną jajecznice można podać
z rożnymi dodatkami.
To danie śniadaniowe jest łatwe i tanie w przygotowaniu, pożywne
i co najważniejsze można je wykonać w zaledwie 15 minut. Więcej czasu zajęła mi
dekoracja stołu, przygotowanie naczyń do serwowania niż przygotowanie samych
scrambled eggs.
Składniki:
Składniki:
- na jedną osobę – 2 jajka
- puszka filetów Anchovies
- łyżka masła
-6 łyżek śmietany double cream (to moja wersja można użyć single cream lub pełnotłustego mleka - 1/3 szklanki)
-6 łyżek śmietany double cream (to moja wersja można użyć single cream lub pełnotłustego mleka - 1/3 szklanki)
- pieczywo może być tostowe, ja użyłam chleba z ziarnami,
który kupiłam w Tesco
-sól pieprz do smaku
-szczypiorek do dekoracji
-pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
-pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Chleb z ziarnami kupiłam, bo tylko taki był dostępny w sklepie, w dobie ograniczeń. Oczywiście razowy chleb lub ten z ziarnami jest najlepszy do serwowania. Jeśli takiego nie macie to wystarczy zwykły chleb tostowy.
Życzę smacznego i dużo zdrowia.
Chleb kroimy na kromki. Ja przygotowałam 4 dość grube. Wkładamy
do tostera. Na grillu elektrycznym lub suchej patelni układamy pomidorki koktajlowe
i grillujemy, aż skórka zrobi się delikatnie brązowa a pomidorki miękkie. Ja
moje na grillu ułożyłam około minuty wcześniej przed smażeniem jajek.
Jajka, śmietanę ze szczyptą soli (dosłownie szczyptą, ponieważ
filety Anchovies są bardzo słone) i pieprzu wkładamy do miski i ubijamy około 1
minuty.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wlewamy tak przygotowaną,
gładką miksturę.
Smażymy na wolnym ogniu, aż jaja się zetną - około 2
minut. Przed smażeniem jajek do tostera wkładamy pokrojone kromki chleba. Po
przygotowaniu scrambled eggs podajemy je układając na ‘stostowanych’ kromkach
chleba, z dodatkiem filetów Anchovies i szczypiorku.
Pyszna alternatywa dla jajecznicy z cebulką.
Większość składników miałam w domu, nie chodziłam niepotrzebnie
po sklepach. Anchovies to zapasy jeszcze ze świąt Bożego Narodzenia, szczypiorek
jest z mojego ogródka.Chleb z ziarnami kupiłam, bo tylko taki był dostępny w sklepie, w dobie ograniczeń. Oczywiście razowy chleb lub ten z ziarnami jest najlepszy do serwowania. Jeśli takiego nie macie to wystarczy zwykły chleb tostowy.
Życzę smacznego i dużo zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz