google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Pomidorowa z białą fasolą i czosnkiem.

wtorek, 16 lutego 2021

Pomidorowa z białą fasolą i czosnkiem.

 


Zupy to moja kulinarna specjalność. Lubię je gotować, a jeszcze bardziej jeść. A okazji mam ku temu bez liku, bowiem w szkockiej kuchni są one bardzo popularne i wydaje się, że jest tu ich nieskończona ilość. Co jakiś czas, ze zdziwieniem, odkrywam jakiś nowy smak, w którym bezgranicznie zakochuje się i włączam go do mojego codziennego, kulinarnego repertuaru.  I tak też się stało z zupą, na którą przepis wam dzisiaj przedstawiam. Właściwie to powinna się ona nazywać czosnkową z dodatkiem pomidorów i fasoli. To bowiem jedno z nielicznych drań, do którego dodaje tak dużo czosnku. No może z wyjątkiem barszczy (białego i czerwonego) i żurku.

Do zupy tej nie potrzebujecie wielu składników. Jest ona jak zwykle ‘oszczędna’ w przygotowaniu, tak po szkocku. (Oczywiście w kosztach, bo absolutnie nie w smaku!)

Jeśli po przeczytaniu tego wpisu zapragniecie ją niezwłocznie przygotować, to jestem przekonana, że 99,9% z was ma wszystkie, potrzebne do niej, rzeczy w kuchennych szafkach.

 SKŁADNIKI (na porcje dla 4 osób):

10 ząbków czosnku

¼ szklanki oliwy 

1 puszka, najlepiej, białej fasoli z płynem

1 puszka pomidorów lub pomidory świeże zmiksowane w blenderze

1/3 papryczki chili lub ½ łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek (3,4) świeżego

1 kostka bulionowa (warzywna)

1 i ½ szklanki wody

sól i czarny pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Czosnek miażdżę dużym ostrzem noża i obieram z łupiny. Następnie siekam większe ząbki, ale niezbyt drobno, pozostawiam dość duże kawałki.

 Do garnka wlewam oliwę, rozgrzewam na małym ogniu i wrzucam czosnek. Dodaje tymianek, pokruszoną papryczkę chili (około 1/3), szczyptę soli do smaku i zmiażdżony w moździerzu pieprz.

Czosnek wraz przyprawami mieszam drewnianą łyżką i smażę, aż się zarumieni, ale niezbyt mocno. W przeciwnym razie zupa będzie miała gorzki smak.

Go czosnku dodaje pomidory z puszki i białą fasolę z jej płynem, rozkruszam kostkę bulionową i dolewam 1 i ½ puszki wody. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.


Zwiększam ogień, doprowadzam zupę do wrzenia i gdy się zagotuje zmniejszam ogień, przykrywam i gotuje na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut.

Gdy w powietrzu zacznie być wyczuwalny mocny zapach zupy, wyłączam ogień i czekam około 10 minut, aż zupa lekko przestygnie.

 Za pomocą blendera miksuje zupę, aż będzie gładka. Kosztuje i w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Zupa jest gotowa do zaserwowania.


Najczęściej serwuje ją z gęstą kwaśną śmietaną, zmieszaną z chrzanem i obficie posypuje pietruszką.


Idealnie nadają się do niej również grzanki z pieczywa czosnkowego.

Dzisiaj jednak zaserwowałam ją z dodatkiem tzw. mashed potatoes z dodatkiem spring onion i kwaśnej śmietany.


Zupa w każdym wydaniu jest przepyszna. Zapewniam was, że warto jej spróbować. Domownicy będą wam bezgranicznie wdzięczni za tak cudownie pachnący i smaczny posiłek.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz