google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Szkocka wersja zapiekanych pieczarek

czwartek, 25 lutego 2021

Szkocka wersja zapiekanych pieczarek


 

Mianem pieczarek w Szkocji, jak i na całych Wyspach, określa się jedynie grzyby z dużymi płaskimi kapeluszami. To co my nazywamy pieczarkami tu funkcjonuje po prostu pod nazwą grzyby- mashrooms. Tzw. portabello mashrooms lub large mashroom sprzedawane są w tutejszych sklepach w pojemnikach, pakowane po cztery. Portobellos mają plaski kapelusz, a w nim dużą wnękę, która świetnie nadaje się do nadziewania farszem. Przygotowuje się z nich bardzo popularną tu przystawkę- pieczone pieczarki z masłem, czosnkiem i serem cheddar - BAKED PORTOBELLO MUSHROOMS.

W tutejszych sklepach możecie nawet kupić wersje dla leniuszków😊 gotowe pieczarki z ‘wypełnieniem’. Wystarczy je tylko włożyć do piekarnika i po niecałych 20 minutach można cieszyć się smakiem przystawki. Uważam to już za lekką przesadę, podobnie jak sprzedawanie obranych i pokrojonych owoców i warzyw.

Ja w każdym razie staram się takie gotowce omijać i kupuje pieczarki, które przygotowuje według mojego własnego i sprawdzonego przepisu, który i wam również polecam.


Składniki:

4 duże pieczarki

1 łyżka masła

2 duże ząbki czosnku

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

½ szklanki startego sera cheddar

1 kromka chleba tostowego

Świeżo zmielony pieprz

Zielona pietruszka do dekoracji


Przygotowanie:

Pieczarek nie obieram z łupiny. Dokładnie je wycieram za pomocą papierowego ręcznika, tak aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Usuwam resztki trzonu grzyba i układam na blasze do pieczenia, odwracając kapelusz- blaszkami grzyba do góry.

W małym rondelku, na małym ogniu, rozpuszczam masło z rozmarynem i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Gdy masło się rozpuści, wlewam mieszankę do kapelusza pieczarki, tak aby dokładnie pokryła wszystkie blaszki.

Tak przygotowane pieczarki wkładam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

W tym czasie przygotowuję grzankę z chleba tostowego. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, a następnie rozdrabniam. Można również taką grzankę włożyć do blendera i rozkruszyć na duże cząstki lub zrobić coś w rodzaju bułki tartej.

Po 15 minutach wyjmuje pieczarki z piekarnika. Do każdego kapelusza wkładam rozkruszony chleb i posypuje, startym na grubych oczkach tarki, serem.


Wkładam do piekarnika na kolejnych 5 minut. Gdy ser się roztopi i 'wtopi' w duże kawałki chleba -przystawka jest gotowa.


Podaje ją z listkami pietruszki i oprószam świeżo zmielonym pieprzem. 

Doskonały i lekki starter do wykwintnej kolacji i nie tylko.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz