Brytyjczycy nazywają to
danie Broken Eggs. Nie wiem, czy to jest odpowiednia nazwa i szczerze powiem,
nie do końca jestem pewna jak nazywać to danie po polsku, dlatego tez możecie pozostać
przy hiszpańskiej lub angielskiej nazwie dania. Dla potrzeb tego postu nazwalam
je ‘tortillą’, ponieważ sposób wykonania dania takową przypomina.
Mieszkańcy Wysp
Brytyjskich uwielbiają wypoczywać w Hiszpanii. Wielu z nich na stałe przeniosło
tam swoje życie. Dlatego też wszelkie dania kuchni hiszpańskiej cieszą się tu dość
dużą popularnością, zaraz po kuchni hinduskiej. Przepis na moje dzisiejsze
danie pochodzi z jednego z licznych tu kulinarnych portali. Powiem szczerze, że
przede wszystkim zaintrygowała mnie jego nazwa.
Tradycyjną tortille zna każdy.
Różne wersje tego dania dostępne są w sklepach. Co do autentyczności ich smaku możemy
dyskutować. Okazuje się jednak, że tortilla niejedno ma imię. Różne odmiany
tego pożywnego smażonego dania z jajek, ziemniaków, cebuli i kiełbasy chorizo można
znaleźć w całej Hiszpanii, w tym i na Wyspach Kanaryjskich, skąd podobno
pochodzi Huevos Rotos.
Jajko w tej potrawie w przeciwieństwie
do tradycyjnej tortilli jest zawsze płynne, a żółtko ‘przekłuwa’ się nożem tuż
przed podaniem. Tak przygotowywane ziemniaki równie często jak z chorizo, podaje
się z szynką serrano.
Ja wybrałam jednak wegetariańską wersję dania, w której wędzona papryka i płatki chili naśladują smak i ciepło chorizo.
SKŁADNIKI:
• 4,5 średniej wielkości
ziemniaków
• 1 średnia cebula
• 2 jajka (lub więcej)
• ⅓ szklanki oliwy z
oliwek z pierwszego tłoczenia
•1 i ½ do 2 łyżeczek
wędzonej papryki
• ½ łyżeczki płatków chili
• ½ łyżeczki cayenne
• sól i czarny pieprz do
smaku
• 1/3 szklanki wody
• ½ pęczka zielonej pietruszki – listki
PRZYGOTOWANIE:
Ziemianki myje, obieram i
kroje w plastry o grubości około 2 mm. Cebule przekrajam na 2 części i kroje w półksiężyce,
a następnie rozdzielam, tak aby powstały paseczki.
Warzywa wkładam do miski. Wlewam oliwę i wodę, dodaje paprykę wędzoną, płatki chili i cayenne. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do dużej, głębokiej patelni.
Dodaje dużą ilość pieprzu i oprószam solą do smaku. Dokładnie mieszam i całość doprowadzam do wrzenia, a następnie przykrywam pokrywką i gotuje, aż ziemniaki będą miękkie - przez 6 do 9 minut.
Po tym czasie odkrywam
garnek, zmniejszam ogień i gotuje przez 4 do 6 minut, tak aby odparować resztę
wody, a w naczyniu została oliwa.
Po tym czasie ziemniaki staram się równomiernie rozłożyć na patelni. Następnie robię ‘gniazda’ w ziemniakach i w każde z nich wbijam jajko.
Przykrywam pokrywką i gotuje, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal rzadkie.
Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Tuż przed przełożeniem go na talerze, obficie posypuje potrawę posiekaną natką pietruszki i przebijam żółtko jajek.
Danie doskonale sprawdzi
się zarówno w trakcie obiadu jak i kolacji.
Możecie je zaserwować z
dodatkiem oliwek, kaparów lub sałaty. Można je też skropić sokiem
ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Nie zapomnijcie o dobrze
schłodzonym białym winie lub, jeśli wolicie szklaneczce piwa.
Smacznego!!!
PS. Ja moje dzisiejsze danie zaserwowałam z dodatkiem marokańskiej sałatki z buraków, na którą przepis przedstawię w jednym z kolejnych postów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz