google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Huevos Rotos – wegetariańska tortilla z Wysp Kanaryjskich

piątek, 12 marca 2021

Huevos Rotos – wegetariańska tortilla z Wysp Kanaryjskich


Brytyjczycy nazywają to danie Broken Eggs. Nie wiem, czy to jest odpowiednia nazwa i szczerze powiem, nie do końca jestem pewna jak nazywać to danie po polsku, dlatego tez możecie pozostać przy hiszpańskiej lub angielskiej nazwie dania. Dla potrzeb tego postu nazwalam je ‘tortillą’, ponieważ sposób wykonania dania takową przypomina. 

Mieszkańcy Wysp Brytyjskich uwielbiają wypoczywać w Hiszpanii. Wielu z nich na stałe przeniosło tam swoje życie. Dlatego też wszelkie dania kuchni hiszpańskiej cieszą się tu dość dużą popularnością, zaraz po kuchni hinduskiej. Przepis na moje dzisiejsze danie pochodzi z jednego z licznych tu kulinarnych portali. Powiem szczerze, że przede wszystkim zaintrygowała mnie jego nazwa.

Tradycyjną tortille zna każdy. Różne wersje tego dania dostępne są w sklepach. Co do autentyczności ich smaku możemy dyskutować. Okazuje się jednak, że tortilla niejedno ma imię. Różne odmiany tego pożywnego smażonego dania z jajek, ziemniaków, cebuli i kiełbasy chorizo można znaleźć w całej Hiszpanii, w tym i na Wyspach Kanaryjskich, skąd podobno pochodzi Huevos Rotos.

Jajko w tej potrawie w przeciwieństwie do tradycyjnej tortilli jest zawsze płynne, a żółtko ‘przekłuwa’ się nożem tuż przed podaniem. Tak przygotowywane ziemniaki równie często jak z chorizo, podaje się z szynką serrano.

Ja wybrałam jednak wegetariańską wersję dania, w której wędzona papryka i płatki chili naśladują smak i ciepło chorizo. 


SKŁADNIKI:

• 4,5 średniej wielkości ziemniaków

• 1 średnia cebula

• 2 jajka (lub więcej)

• ⅓ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

•1 i ½ do 2 łyżeczek wędzonej papryki

• ½ łyżeczki płatków chili

• ½ łyżeczki cayenne

• sól i czarny pieprz do smaku

• 1/3 szklanki wody

• ½ pęczka zielonej pietruszki – listki


PRZYGOTOWANIE:

Ziemianki myje, obieram i kroje w plastry o grubości około 2 mm. Cebule przekrajam na 2 części i kroje w półksiężyce, a następnie rozdzielam, tak aby powstały paseczki.

Warzywa wkładam do miski. Wlewam oliwę i wodę, dodaje paprykę wędzoną, płatki chili i cayenne. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do dużej, głębokiej patelni.


Dodaje dużą ilość pieprzu i oprószam solą do smaku. Dokładnie mieszam i całość doprowadzam do wrzenia, a następnie przykrywam pokrywką i gotuje, aż ziemniaki będą miękkie - przez 6 do 9 minut.


Po tym czasie odkrywam garnek, zmniejszam ogień i gotuje przez 4 do 6 minut, tak aby odparować resztę wody, a w naczyniu została oliwa.

Po tym czasie ziemniaki staram się równomiernie rozłożyć na patelni. Następnie robię ‘gniazda’ w ziemniakach i w każde z nich wbijam jajko.

 Przykrywam pokrywką i gotuje, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal rzadkie.

Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Tuż przed przełożeniem go na talerze, obficie posypuje potrawę posiekaną natką pietruszki i przebijam żółtko jajek.


Danie doskonale sprawdzi się zarówno w trakcie obiadu jak i kolacji.

Możecie je zaserwować z dodatkiem oliwek, kaparów lub sałaty. Można je też skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Nie zapomnijcie o dobrze schłodzonym białym winie lub, jeśli wolicie szklaneczce piwa.

Smacznego!!!


PS. Ja moje dzisiejsze danie zaserwowałam z dodatkiem marokańskiej sałatki z buraków, na którą przepis przedstawię w jednym z kolejnych postów. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz