Jak z pewnością zauważyliście, sporo na moim blogu jest przepisów
kuchni hinduskiej, a poprawniej kuchni owej w brytyjskim wydaniu. Znawcy tematu
z wiedzą, że Brytyjczycy często urozmaicali, i nadal to robią, dania indyjskie, dodając do nich własne ulubione
przyprawy i składniki. Jednym z takich ‘wynalazków’ jest serwowanie curry z
frytkami. Konia z rzędem temu, kto znajdzie mi w tradycyjnej hinduskiej kuchni
danie zaserwowane z tym dodatkiem (zamiast ryżu), w stylu Mc Donalds.
Ale to nie curry i serwowane z nim frytki będą bohaterem dzisiejszego
postu. Chociaż i dzisiejsze danie również pochodzi z Indii.
Na bohatera, a raczej bohaterkę wybrałam hinduską zupę z czerwonej soczewicy i wykonałam ją w sposób jak najbardziej zbliżony do oryginału- Red Lentil Dhal. Jestem przekonana, że znajdzie ona wielu zwolenników, również wśród męskiej części czytelników tego bloga.
Nazwą Dhal określa się, miedzy innymi, różne zupy przygotowywane z roślin strączkowych, do których należy soczewica. Rośliny owe są jednymi z najważniejszych i zarazem podstawowych produktów spożywczych w krajach Azji Południowej i stanowią ważną część kuchni subkontynentu indyjskiego.
Na bohatera, a raczej bohaterkę wybrałam hinduską zupę z czerwonej soczewicy i wykonałam ją w sposób jak najbardziej zbliżony do oryginału- Red Lentil Dhal. Jestem przekonana, że znajdzie ona wielu zwolenników, również wśród męskiej części czytelników tego bloga.
Nazwą Dhal określa się, miedzy innymi, różne zupy przygotowywane z roślin strączkowych, do których należy soczewica. Rośliny owe są jednymi z najważniejszych i zarazem podstawowych produktów spożywczych w krajach Azji Południowej i stanowią ważną część kuchni subkontynentu indyjskiego.
Dhal w tradycyjnej hinduskiej kuchni spożywa się często z
dodatkiem ryżu lub naan bread.
Jak tylko mam możliwość i czas, to do zupy tej
przygotowuje chlebek naan z dodatkiem czosnku i kolendry. Tym razem zabrakło mi
trochę czasu, ale i również chęci. Poza tym zaplanowałam sobie, że pokaże Wam,w
jednym z kolejnych postów, jak przygotować ten hinduski chlebek, w różnych wariantach
smakowych.