Może to zabrzmi dziwnie na blogu kulinarnym, ale w letnie
upalne dni, tracę apetyt. Nie mam ochoty praktycznie na nic. Zimne soki lub
smoothie z kostkami lodu, potrafią często zastąpić mi większość posiłków. Lubię,
ten okres roku. Zawsze tracę kilka dobrych kilogramów, bez konieczności
przestrzegana diety i drakońskich ćwiczeń. Jeść jednak trzeba, na soczkach,
nawet świeżo wyciśniętych z owoców, daleko się nie ujedzie. Dlatego też w
upalne dni staram się przygotowywać dania, które są lekkie a równocześnie pobudzają apetyt.
czwartek, 16 lipca 2020
sobota, 11 lipca 2020
Makaron w sosie serowym zapiekany z kalafiorem / Macaroni cheese backed with cauliflower
Macaroni cheese to kolejny klasyk tutejszej kuchni. Zresztą
nie tylko tutejszej. Danie to jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej i to
z niej trafiło na brytyjskie stoły. Amerykanie zawdzięczają Mac&Cheese Thomasowi
Jeffersonowi, który podczas pobytu we Francji, jako ambasador, zakochał się w modnych w owych
czasach daniach z makaronu tam podawanych. Z zamorskiej podroży przywiózł On do byłej Koloni przepisy
na makaron i maszynę do jego wytwarzania. Jako prezydent podał makaron i ser na
państwowej kolacji w 1802 roku.
sobota, 4 lipca 2020
Kurczak Bhuna / Chicken Bhuna Curry
To kolejny przepis dla miłośników Curry, z dodatkami
takimi jak kurczak, wołowina, wieprzowina lub ryba. Bhuna to nie tylko nazwa dania,
ale przede wszystkim to nazwa sposobu gotowania, gdzie wszystkie przyprawy są delikatnie smażone
w dużej ilości oleju, tak aby wydobyć ich smak. Mięso lub ryba nie są wcześniej
marynowane, a bezpośrednio dodawane do już gotowego sosu, pełnego aromatycznych
przypraw, a następnie gotowane we własnych sokach. Smak dania wydobywa
wszystkie aromaty i głębie użytych przypraw, ale bardzo redukuje się w trakcie
tego procesu ilość sosu. Danie to, w przeciwieństwie do innych rodzajów curry, często
‘skapanych’ w aksamitnych sosach, jest bardzo gęste.
Ci z was, którzy są bywalcami hinduskich restauracji lub hinduskich
fast foodów z pewnością je kojarzą – dobrze przyprawione curry z gęstym sosem często
przyozdobione smażoną zieloną papryką i posiekaną czerwoną cebulą.
wtorek, 30 czerwca 2020
Cheesecake
Lato rozgaszcza się na dobre. Jest piękna słoneczna
pogoda i wszystko w pełnym rozkwicie. Moje ulubione miejsce, w którym spędzam
wiele z letnich weekendów – Wester Hardmuir Farm i tym razem mnie nie zawiodło,
chociaż ‘ruszyło’ w tym roku z opóźnieniem. Wróciłam z pełnymi koszyczkami
malin i truskawek własnoręcznie zebranych (i oczywiście z pełnym brzuchem). Po
takim obfitym zbiorze czas na dalsze działania, na zamianę przepysznych berrys w letnie
desery, oczywiście w tutejszym wydaniu. Proste w wykonaniu, smaczne i niedrogie.
Cheesecake to jedna z ulubionych tutejszych słodkości. Często określany przez
nas mianem sernika na zimno, chociaż nie do końca nim jest.
sobota, 27 czerwca 2020
Steki z karkówki duszone w cydrze / Pork sholders steaks stewed in cider
Dzisiejsze danie jest kolejnym z cyklu easy to make (łatwe
do wykonania). Nie wymaga użycia wielu składników i nie jest czasochłonne.
Sposób w jaki je serwuje jest inspirowany ‘klasykami’ szkockiej kuchni, tym co
jest tu najsmaczniejsze i najpopularniejsze - neeps (swede) & tatties.
Tatties -ziemniaki i neeps (swede)- rzepę podaje się tradycyjnie
w ‘towarzystwie’ haggisu. Takie danie obiadowe serwowane jest w trakcie
szkockich świat i uroczystości, takich jak Burns Night czy St. Andrew's Day.
Haggis, podobnie jak w wielu tutejszych domach, gości na
moim stole również z okazji tych wyjątkowych świat. Ziemniaki i rzepa są za to
obecne bardzo często, albowiem w ich towarzystwie dania mięsne smakują wyśmienicie.
wtorek, 23 czerwca 2020
'Szybkie' Spaghetii/ Speedy Spaghetti
Czy zdarzyło się wam, że wróciliście do domu zmęczeni po
pracy i na dodatek ‘wilczo’ głodni? Macie ochotę na coś smacznego i treściwego,
ale padacie z nóg i nie bardzo chce się wam gotować. Co robicie w takich przypadkach?
Sięgacie po słoik popularnego sosu dostępnego w każdym markecie? Gotujecie ryż
w woreczku lub makaron i zalewacie go owym sosem? A może tak jak Brytyjczycy wyciągacie
ulotkę z daniami take away i zamawiacie curry lub coś od popularnego tu ‘chińczyka’?
Z pewnością wielu z was zastanawia się do czego zmierzam.
Czyżbym zamierzała wygłaszać teraz kazania o konieczności jedzenia jedynie posiłków
przygotowywanych tylko ze świeżych i organicznych składników?
Nic podobnego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)