google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki

czwartek, 16 lipca 2020

Sałatka z ogórka, czerwonej cebuli i koperku / Salad with cucumber, red onion and dill


Może to zabrzmi dziwnie na blogu kulinarnym, ale w letnie upalne dni, tracę apetyt. Nie mam ochoty praktycznie na nic. Zimne soki lub smoothie z kostkami lodu, potrafią często zastąpić mi większość posiłków. Lubię, ten okres roku. Zawsze tracę kilka dobrych kilogramów, bez konieczności przestrzegana diety i drakońskich ćwiczeń. Jeść jednak trzeba, na soczkach, nawet świeżo wyciśniętych z owoców, daleko się nie ujedzie. Dlatego też w upalne dni staram się przygotowywać dania, które są lekkie a równocześnie pobudzają apetyt.

sobota, 11 lipca 2020

Makaron w sosie serowym zapiekany z kalafiorem / Macaroni cheese backed with cauliflower

Macaroni cheese to kolejny klasyk tutejszej kuchni. Zresztą nie tylko tutejszej. Danie to jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej i to z niej trafiło na brytyjskie stoły. Amerykanie zawdzięczają Mac&Cheese Thomasowi Jeffersonowi, który podczas pobytu we Francji, jako ambasador, zakochał się w modnych w owych czasach daniach z makaronu tam podawanych. Z zamorskiej podroży przywiózł On do byłej Koloni przepisy na makaron i maszynę do jego wytwarzania. Jako prezydent podał makaron i ser na państwowej kolacji w 1802 roku.

sobota, 4 lipca 2020

Kurczak Bhuna / Chicken Bhuna Curry


To kolejny przepis dla miłośników Curry, z dodatkami takimi jak kurczak, wołowina, wieprzowina lub ryba. Bhuna to nie tylko nazwa dania, ale przede wszystkim to nazwa sposobu gotowania, gdzie wszystkie przyprawy są delikatnie smażone w dużej ilości oleju, tak aby wydobyć ich smak. Mięso lub ryba nie są wcześniej marynowane, a bezpośrednio dodawane do już gotowego sosu, pełnego aromatycznych przypraw, a następnie gotowane we własnych sokach. Smak dania wydobywa wszystkie aromaty i głębie użytych przypraw, ale bardzo redukuje się w trakcie tego procesu ilość sosu. Danie to, w przeciwieństwie do innych rodzajów curry, często ‘skapanych’ w aksamitnych sosach, jest bardzo gęste.

Ci z was, którzy są bywalcami hinduskich restauracji lub hinduskich fast foodów z pewnością je kojarzą – dobrze przyprawione curry z gęstym sosem często przyozdobione smażoną zieloną papryką i posiekaną czerwoną cebulą.

wtorek, 30 czerwca 2020

Cheesecake

 Lato rozgaszcza się na dobre. Jest piękna słoneczna pogoda i wszystko w pełnym rozkwicie. Moje ulubione miejsce, w którym spędzam wiele z letnich weekendów – Wester Hardmuir Farm i tym razem mnie nie zawiodło, chociaż ‘ruszyło’ w tym roku z opóźnieniem. Wróciłam z pełnymi koszyczkami malin i truskawek własnoręcznie zebranych (i oczywiście z pełnym brzuchem). Po takim obfitym zbiorze czas na dalsze działania, na zamianę przepysznych berrys w letnie desery, oczywiście w tutejszym wydaniu. Proste w wykonaniu, smaczne i niedrogie. Cheesecake to jedna z ulubionych tutejszych słodkości. Często określany przez nas mianem sernika na zimno, chociaż nie do końca nim jest. 

sobota, 27 czerwca 2020

Steki z karkówki duszone w cydrze / Pork sholders steaks stewed in cider


Dzisiejsze danie jest kolejnym z cyklu easy to make (łatwe do wykonania). Nie wymaga użycia wielu składników i nie jest czasochłonne. Sposób w jaki je serwuje jest inspirowany ‘klasykami’ szkockiej kuchni, tym co jest tu najsmaczniejsze i najpopularniejsze - neeps (swede) & tatties. 

Tatties -ziemniaki i neeps (swede)- rzepę podaje się tradycyjnie w ‘towarzystwie’ haggisu. Takie danie obiadowe serwowane jest w trakcie szkockich świat i uroczystości, takich jak Burns Night czy St. Andrew's Day.

Haggis, podobnie jak w wielu tutejszych domach, gości na moim stole również z okazji tych wyjątkowych świat. Ziemniaki i rzepa są za to obecne bardzo często, albowiem w ich towarzystwie dania mięsne smakują wyśmienicie.

wtorek, 23 czerwca 2020

'Szybkie' Spaghetii/ Speedy Spaghetti

Czy zdarzyło się wam, że wróciliście do domu zmęczeni po pracy i na dodatek ‘wilczo’ głodni? Macie ochotę na coś smacznego i treściwego, ale padacie z nóg i nie bardzo chce się wam gotować. Co robicie w takich przypadkach? Sięgacie po słoik popularnego sosu dostępnego w każdym markecie? Gotujecie ryż w woreczku lub makaron i zalewacie go owym sosem? A może tak jak Brytyjczycy wyciągacie ulotkę z daniami take away i zamawiacie curry lub coś od popularnego tu ‘chińczyka’?
Z pewnością wielu z was zastanawia się do czego zmierzam. Czyżbym zamierzała wygłaszać teraz kazania o konieczności jedzenia jedynie posiłków przygotowywanych tylko ze świeżych i organicznych składników?
Nic podobnego.