W dwóch poprzednich postach przedstawiłam wam przepisy na
dodatki do dań głównych – sałatkę z cebuli, Cucumber Raita i Banana Sambal.
Przystawki takie lub bardzo podobne podawane są jako
dodatek do pikantnych curry w hinduskich restauracjach. Nic nie stoi jednak na
przeszkodzie, abyście zaserwowali je z potrawami z różnych stron świata, doskonale
bowiem komponują się z wszelkimi ostrymi daniami.
Dzisiaj chciałam pokazać wam przepis na kurczaka, który z
moimi przystawkami się komponuje. Przygotowałam go inspirując się potrawami
kuchni hinduskiej. Wykorzystałam do jego przygotowania moje ulubione przyprawy.
Danie to jest moim autorskim przepisem i jest ono moją alternatywą dla
wszelkich curry z kurczakiem, które uwielbiam, ale niestety nie zawsze mam czas
na ich przygotowanie. Wszelkim daniom tego typu, aby uwolnić ich smaki i
aromaty, trzeba poświecić mnóstwo czasu, a z tym ostatnio bywa u mnie dość krucho,
dlatego też, nie chcąc rezygnować z moich ulubionych smaków, skomponowałam marynatę
do kurczaka, która nadaje mu orientalny posmak.