Jesień to okres, kiedy w mojej kuchni dominują wszelkiego
rodzaju zapiekanki czy też pieczonki z sezonowych warzyw. Bazą większości z
nich są ziemniaki, wszelkich odmian i rodzajów. Uwielbiam zapach pieczonych ziemniaków
i innych warzyw obficie okraszonych ziołami i przyprawami. Dania z nich
wykonane, są dla mnie, kwintesencją jesiennej kuchni - sycące, pachnące i rozgrzewające.
Warzywne zapiekanki doskonale sprawdzają się jako posiłek
o różnych porach dnia. Gdy za oknem jest szaro, a pogoda nie zachęca do spacerów,
ciepłe, odpowiednio doprawione danie może dostarczyć nieocenionych wrażeń, nie
tylko kulinarnych.
Pieczone ziemniaki to jeden z popularniejszych na Wyspach domowych fast foodów. O jego historii możecie poczytać na jednym z opublikowanych na tym blogu postów. (link) Znajdziecie tam również przepis na pieczone ziemniaki w wersji, jak bym to określiła, tradycyjnej. Por to z kolei jedno z najpopularniejszych warzyw w Szkockiej kuchni. Dodaje się go niemal do wszystkiego.