Każdy, kto choć raz odwiedził indyjskie restauracje na
Wyspach, z pewnością widział w menu, lub też spożywał, jalfrezi curry. Poza Chicken
Tikka Masala, jalfrezi curry jest jednym z najczęściej zamawianych, przez miłośników
hinduskiej kuchni, w całej Wielkiej Brytanii.
Większość curry, które przygotowuje się w tych
restauracjach, pochodzi - przynajmniej z nazwy - z Indii, Pakistanu czy
Bangladeszu. Te dwa ostatnie kraje do 1947 roku były częścią znacznie większych
Indii.
Pochodzenie jalfrezi jest jednak trochę niejasne.
Istnieje legenda, że danie to zostało wynalezione przez pewnego lorda Marcusa
Sandysa (znanego wśród wyższej klasy jako Sands), w czasie, gdy był on
gubernatorem stanu Bengal. Ten sam lord jest również uznawany za wynalazcę sosu
Worcestershire, bez którego Brytyjczycy nie wyobrażają sobie swojej
współczesnej kuchni. W historii tej jest jednak pewna dość duża nieścisłość -
nigdy bowiem nie było żadnego gubernatora Bengalu o imieniu Sandys oraz to, że
ten dżentelmen nigdy, jak stwierdzono, nie udał się do Indii. Pewne jest tylko
w niej to, że istniał.