Dzisiejszy przepis to kolejna odsłona dyniowych,
sezonowych przysmaków. I podobnie jak w poprzednim poście przedstawiam recepturę
na kluchy. Tym razem jednak nie w dyniowym sosie, ale z jej dodatkiem. To mój pomysł
na danie proste i pożywne, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom
waszej rodziny, przynajmniej tym kochającym kluchy😊
Dynia doskonale sprawdza się w takim wydaniu. Ponadto dyniowe
nadzienie połączone ze szpinakiem i ziemniakami z dodatkiem usmażonej cebulki możecie
śmiało zastosować w tradycyjnych pierogach. Kombinacji jest wiele- wszystko,
jak zwykle zależy jedynie od waszej wyobraźni i oczywiście od tego czy lubicie to
warzywo.
Aby wynieść moje kluchy na ‘wyższy poziom’ i nadać im więcej ‘koloru’, dodałam do ciasta niewielką ilość ugotowanego na parze szpinaku. I tak powstało danie nie tylko kolorowe, ale również bardzo zdrowe. Całość okrasiłam sosem z brązowych pieczarek, ale miłośnicy dań mięsnych mogą śmiało zaserwować je z dodatkiem gulaszu lub kotleta. Ja jednak wybieram wersje wegetariańską.