Kiedy większość z was słyszy five o’clock z pewnością
pierwsze co przychodzi wam do głowy to filiżanka herbaty z dodatkiem mleka i cukru
w towarzystwie ciasteczka, wypijana codziennie o 5 po południu przez typowego
Brytyjczyka.
Tymczasem sprawa jest znacznie poważniejsza. A o historii
five o’clock przeczytacie na moim drugim blogu MOJA mała SZKOCJA. Przybliżę
tam zwyczaje związane z popołudniową tradycją picia herbaty jak również wyjaśnię
co to jest Tea time, High Tea i jaka jest różnica pomiędzy English High
Tea i Scottish High Tea.
Po lekturze tego postu (który obecnie jest w
przygotowaniu) z pewnością nie zdziwi was pytanie zadane prze rodowitego Szkota:
‘What would you like for your tea’?
Dzisiaj nadmienię jedynie, że five o’clock to nie tylko
herbata z mlekiem i cukrem w towarzystwie scone z malinowym dżemem; to rodzaj
posiłku (przed obiadem), który spożywa się pomiędzy 4 a 5 po południu, a jego nieodzownym
elementem są kanapki, w klasycznej wersji z masłem i zielonym ogórkiem.
Obecnie zamiast kanapek z zielonym ogórkiem serwowane są również
z wędzonym łososiem lub kanapki łączące smak zielonego ogórka i scottish smoked
salmon.
Moje dzisiejsza propozycja odbiega od tego co tradycyjnie serwuje się w restauracjach w trakcie 5 o’clock lub high tea, ale równie doskonale sprawdzi się jako element tego posiłku. Można ja również zaserwować w trakcie lanczu lub o dowolnej porze dnia, gdy tylko zapragniecie posilić się czymś pysznym i pożywnym.