Kalafior to warzywo, które uwielbiam w każdej postaci. Dania
z nim w roli głównej, czy też dodatkiem do innych składników, zawsze będą przyciągać
moją uwagę. Mogłoby się wydawać, że nie znajdzie się zbyt wielu przepisów z udziałem
tego warzywa. Większość z nas bowiem łączy je jedynie z zupą lub zjada gotowany
z dodatkiem masła. Okazuje się jednak ze potraw z jego udziałem jest dość pokaźny
wachlarz, a niektóre z nich, z dodatkiem tego warzywa są czasem dość zaskakujące.
Kilka dni temu moja znajoma Lara, która pochodzi z Syrii, a której dania prezentowałam już a tym blogu (link tu), jak również zaprosiłam was do odwiedzenia jej wegańskiego fast food (link tu) mieszczącego się w Victorian Market w Inverness, zaprosiła mnie na obiad. Jako danie główne zaserwowała to wymienione w tytule postu. Jak się z pewnością domyślacie, rozsmakowałam się w tym orientalnym połączeniu kalafiora, cieciorki i mięsa i postanowiłam się tym smakiem z wami podzielić. Jeden ze składników zmieniłam. W mojej codziennej diecie unikam bowiem jedzenia czerwonego mięsa, dlatego też zdecydowałam się zastąpić je mielonym mięsem z kurczaka. Pozostałe składniki nie uległy zmianie. Moja wersja smakowo oczywiście nieco rożni się od dania Lary (ze względu na zmianę rodzaju mięsa) i z pewnością odbiega smakiem od bliskowschodniego oryginału, ale zapewniam was, ze moje zestawienie jest równie ciekawe i bardzo smaczne i wielu z was przypadnie do gustu.