Wielokrotnie na tym blogu opisywałam potrawy, które
serwowałam z dodatkiem bardzo popularnych na Wyspach sosów chutny. Po siedmiu
latach życia w Szkocji nie wyobrażam sobie już bez nich mojej kuchni. Sosy te są
dla mnie, podobnie dla Brytyjczyków, ulubionym dodatkiem do wielu dań, również i
tych tradycyjnych polskich.
Co to takiego jest chutney i dlaczego jest tak popularny
na Wyspach? Obiecuje, że tym razem będę się naprawdę streszczać i zamieszczę jedynie
kilka słów wyjaśnienia dla niezorientowanych.
Chutney to rodzaj sosu lub jakby niektórzy powiedzieli dip
- u, który od wieków jest integralną częścią kuchni indyjskiej. Podaje się go, w
owej kuchni, do wszystkiego, od ryżu basmati, przez chleb naan lub dosa, po
dania curry. Jest on bardzo często wykonany na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych
ziół, owoców i warzyw. Jogurtowe chutney z dodatkiem mięty i kolendry są doskonałym balansem smakowym dla pikantnych potraw.
W Krajach anglosaskich, do których kuchni chutney został zaadaptowany, przede wszystkim w UK i w USA, popularność zyskały sosy przygotowywane z cierpkich owoców i warzyw z dodatkiem charakterystycznych dla kuchni hinduskiej przypraw. I tak chutney uzyskał postać czegoś pomiędzy dżemem, smakołykiem i galaretką. Sosy te wykonuje się tu z dodatkiem octu i brązowego cukru.