google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-2456296071679977, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moje szkockie Smaki : Roladki z wędzonego łososia i ogórka / Smoked salmon and cucumber rolls

środa, 30 września 2020

Roladki z wędzonego łososia i ogórka / Smoked salmon and cucumber rolls

 

O mojej miłości do wędzonego (i nie tylko) łososia, nikogo kto śledzi mój blog, nie musze zapewniać. Wielokrotnie już przedstawiałam przepisy na dania jak i przystawki z jego udziałem. Jak zapewne wiecie, Szkocja to królestwo tej ryby. Wędzony szkocki łosoś znany jest na całym świecie. Musze przyznać, że w tym uwielbieniu nie ma ni grama przesady. Tutejszy łosoś jest naprawdę smaczny.

Dzisiejsza przystawka w wyglądzie przypomina tą, którą kilka tygodni temu przedstawiłam w poście: Naleśnikoweroladki z wędzonym łososiem i białym kremowym serkiem.

Łososia i biały kremowy serek zrolowałam wtedy z naleśnikami o pięknym zielonym kolorze, który zawdzięczają szpinakowi. Przepis na tę przystawkę znajdziecie pod tym linkiem.

Dzisiaj znacznie prostsza ‘kombinacja’, co nie znaczy ze mniej smaczna. Zielony ogórek, biały kremowy serek z dodatkiem kaparów i wędzony łosoś – jak to się mówi – ‘niebo w gębie’.


Przygotowanie tej przystawki zajmie wam max 20 minut.

 Od kiedy przyjechałam do Szkocji łosoś na stale zagościł w mojej kuchni. Nie stronię też oczywiście od innych ryb, takich jak bardzo popularny tu Haddock (Plamniak) czy Dorsz, ale łosoś jest zdecydowanie na pierwszym miejscu. Smakuje mi tu dużo bardziej niż w Polsce. Nie wiem, dlaczego tak jest. Podobnie sytuacja ma się z bananami, którymi zjadam się tu w ogromnych ilościach. Są po prostu smaczniejsze od tych, które można kupić w polskich sklepach😊 Może to brzmi mało patriotycznie, ale po prostu tak jest. 



Składniki:

300 g wędzonego łososia

1 duży zielony ogórek

1 duża łyżka kaparów

200 g białego kremowego serka

Świeżo zmielony pieprz do smaku.



Ingredients:

300g of smoked salmon

1 large green cucumber

1 large spoon of capers

200g of white cream cheese

Freshly ground pepper to taste.

Przygotowanie:

Kapary siekam drobno i wkładam do miski wraz z serkiem. Dodaje świeżo zmielony pieprz do smaku i dokładnie mieszam. Nie dodaje soli. Kapary są wystarczająco słone. 


 Ogórka dokładnie myje i kroje w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone plastry osuszam papierowym ręcznikiem. Ważne, aby pozbyć się nadmiaru wody z ogórka, w przeciwnym razie serek który nakładam na plastry ogórka, nie rozprowadzi się dobrze po ich powierzchni.


Łososia kroje w wąskie paski, dopasowane do szerokości ogórkowego plastra.

Serkiem smaruje każdy plaster ogórka. Nakładam łososia i zwijam w apetyczny rulonik. I gotowe !



Pozostaje mi już tylko zaserwować łososiowo ogórkowe roladki😊



SMACZNEGO!




2 komentarze: